Etkili Yürüyüşe Ayak Uydurmalı

Etkili Yürüyüşe Ayak Uydurmalı

“Sanat ne için, kim için yapılır?” sorusuna cevap arayan Şiir Derneği Başkanı Gazeteci Yazar Nevzat Bayhan özü gereği, sanatın bir yandan gelenek öte yandan yenilik ile cem olarak var olabilen bir eylemlilik olduğunu söyledi.

Bayhan, “Geçmişin birikimleri ile sınanmadan geleceğin estetiğini oluşturmak eşyanın tabiatına aykırı olduğundan tali yoldan ana yola dâhil olan her sanatçı için yolun kendisinden önceki kısmının bilgisine ve kendisinden sonrakinin tecrübesine, sezgisine sahip olması kaçınılmazdır” diye konuştu.

Bayhan, geçmişin birikimlerinin bir kenara bırakıldığında, geçmiş övgülerle değil de sövgülerle anıldığında teamülün kırılacağını, devr-i daimin bozulacağını ve geçmişin unutulup sözde bir yeninin heyecanıyla hedefsiz rotasız, pusulasız yola çıkılmış olacağını ifade etti. Bayhan, “Sanat farklı paradigmaların etkisi altındadır” dedi.
Sanatın kentsoylu bir soyutlamanın ürünü gibi görünse de ayağının toprağa değmesinin zaruri olduğunu, bugün eksikliğini çektiğimizin ise, kültür ile soylu ilişki kurabilecek, önyargısız, komplekssiz sanatçıların çıkmasının gerekliliğine dikkat çekti.

Yeni oluşuma ayak uydurmaya mecburuz
Bayhan, halkından, değerlerinden kopuk, rekabet kabiliyetini yitirip dünyada en iyisi olma ideali olmayan, sadece günlük planlarla icraat sergilemeye çalışan, dünyaca meşhur hiçbir eser ve sanatçı yetiştirememiş bu hantal yapıyla hesaplaşılması gerektiğini söyledi. “Bu hantal yapı dinamik Türkiye'nin yeni oluşumuna ve yürüyüşüne artık ayak uydurma mecburiyeti hâsıl olmuştur” dedi.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.