Günay, Orpheus Mozaiği’ni tanıttı

Günay, Orpheus Mozaiği’ni tanıttı

Bakan Ertuğrul Günay Dallas Sanat Müzesi’nden 6 Aralık’ta İstanbul’a getirilen Orpheus Mozaiği’ni tanıttı. 1998’de Şanlıurfa’dan götürülen mozaik, müze açıldığında memleketinde sergilenecek.

 KÜLTÜR ve Turizm Bakanı ,  Arkeoloji Müzesi’nde dün basın toplantısı düzenleyerek, 3 Aralık’ta ’nin Dallas Sanat Müzesi yetkilileriyle imzalanan mutabakat zaptı ile iadesi sağlanan ve 6 Aralık’ta Türkiye’ye getirilen ‘Orpheus Mozaiği’ni tanıttı. Bakanlığının son zamanlarda ilgi uyandıran çalışmasının, yasa dışı yollarla yurtdışına çıkarılan eski eserlerin yeniden Türkiye’ye kazandırılması olduğunu belirten Günay, basın mensuplarının ve kamuoyunun duyarlılığından son derece memnun olduğunu söyledi. Günay, ‘Orpheus Mozaği’nin 1998’de Şanlıurfa’dan götürüldüğünü, 1999’da Türkiye’nin bir müzayedede buna müdahale etmeye çalıştığını dile getirdi.

RESTORASYON MÜKEMMEL

Dallas Müzesi Başkanı’nın envanterlerinde böyle bir eser olduğunu tespit ettiğini ifade eden Günay, başkanın kaynağı araştırmaya başladığını aktardı. Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın eserin geri getirilmesi konusunda mücadele ettiğini anlatan Günay, eserde sadece bir yerde ufak bir deforme olduğunu, restorasyonun neredeyse mükemmel yapıldığını bildirdi. Günay, eserin üzerinde yapanın isminin bulunmasının ayrı bir önemi olduğuna da değinerek, eserin İstanbul Arkeoloji Müzeleri’ne şimdilik emanet edildiğini söyledi. Şanlıurfa Müzesi açıldığı zaman mozaiğin ait olduğu yere gideceğini ifade eden Günay, çaba gösterenlere teşekkür etti.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.