İstanbul'da bulunan en eski İslâm eseri

İstanbul'da bulunan en eski İslâm eseri

İstanbul'un tarihini 8500 yıl önceye götüren Yenikapı kazılarında, Neolitik ve Bizans dönemleri buluntularından sonra, şehirdeki en eski İslâm eseri tespit edildi. 8. yüzyıla tarihlenen ve bir deve kemiği üzerine yazılanların çözülmesi için çalışmalar sür

İstanbul Yenikapı’da Metro ve Marmaray Projeleri çerçevesinde İstanbul Arkeoloji Müzeleri tarafından yapılan kazılar, özveri ile devam ediyor. Artık çalışmaların sonu yaklaştı. Kazılarda bulunan inanılmaz zenginlikteki malzemenin bir kısmı ortaya çıktıkları anda gündeme düştü ve ilgiyle takip edildi.
NTV Tarih Şubat sayısında Sanat tarihçisi Hayri Fehmi Yılmaz'ın yazısına göre kazı sırasında ortaya çıkarılan en ilginç buluntulardan biri, üzerinde erken İslâm dönemine tarihlenen yazılar bulunan bir kemik parçası.

Kazı sırasında ortaya çıkarılan en ilginç buluntulardan biri, üzerinde erken İslâm dönemine tarihlenen yazılar bulunan bir kemik parçası. Muhtemelen bir devenin kürek kemiği, yassı ve düz bir yüzey olarak kullanılmış. Üzerinde görülen düzgün satırlar halindeki yazı, bir çeşit siyah mürekkeple yazılmış. Bazı bölümleri silinmiş olan yazı, yer yer okunabilir durumda. Theodosius Limanı’nın 7.- 8. yüzyıl tabakalarında bulunmuş.

Bizans döneminin onlarca gemisi, Neolitik dönemin mezarları, hayal edilemez kadar iyi korunmuş ahşap eserler İstanbulluları şaşırttı. Kentin tarihi, Akdeniz ve Karadeniz havzaları ile ilişkileri bu kazı sayesinde anlaşıldı ve somut verilere kavuştu.
Kazılarda bulunan eserlerin binlercesi ise yavaş yavaş uzmanlarca değerlendiriliyor. Tarih ve arkeoloji meraklıları daha uzun yıllar İstanbul limanının dünya ve bölge tarihine katkılarının ayrıntılarını duymaya devam edecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.