Sanata“ Müdahale Var mı?“  Evet Var?

Sanata“ Müdahale Var mı?“ Evet Var?

'Müdahale Var mı?' sergisinde yer alan bir tablo, Başbakan Erdoğan'a hakaret şikayeti üzerine kaldırıldı.

      Kitap Fuarı'yla eş zamanlı olarak Tüyap Beylikdüzü'nde düzenlenen 23. İstanbul Sanat Fuarı'nda açılan 'Müdahale Var mı?' sergisinde yer alan bir tablo, Başbakan Erdoğan'a hakaret şikâyeti üzerine kaldırıldı    Nova Kosmikova'nın Başbakan Erdoğan 'ın portre bir fotoğrafının üzerinde oynayarak petrol ve duble yollar politikasını eleştiren bir çalışması Başbakan'a hakaret olarak algılayan bir vatandaşın şikayetiyle savcılığa intikal etti.
        Serginin küratörü Ali Şimşek ve Tüyap'ın Genel Müdür Yardımcısı bugün ifade vermek üzere karakola çağrıldı. Serginin küratörü kendisine sorulan "Bu yapıtın hakaret içerdiğini kabul ediyor musunuz?" sorusunu "Bu bir sanat yapıtı, küratör olarak sanatsal özgürlükler çerçevesinde sanata müdahale etmeye hiç hakkım yok" diye cevapladığını söylüyor.
      Türkiye 'de ilk kez bir sanat fuarında bir yapıt bir vatandaşın ihbarı üzerine savcılık tarafından yargıya taşındı. 
Soruşturma başlatılması üzerine, sergi yönetimi Başbakan'ın Ortadoğu politikalarını eleştirmek amacıyla yapılan petrol ve ziftli tabloyu kaldırdı. Soruşturmaya tepki gösteren sanatçılar, durumu protesto etmek için resimlerin üzerlerini siyah kartonlarla kapattı. "Müdahale Var mı?" adlı serginin tabelası da "Kesin bilgi, müdahale" var şeklinde değiştirildi.
       Gezi direnişinden ilham alan 'Müdahale Var mı?' başlıklı Komet, Şükran Moral, Turgut Yüksel, Murat Germen, Genco Gülan, Murat Ilgın gibi hem usta hem de genç birçok sanatçının yer aldığı sergide kamusallık, direniş kavramını sorgulayan yapıtlar yer alıyordu.
                       

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.