Uluslararası Opera Festivali finali Başakşehir’de

Uluslararası Opera Festivali finali Başakşehir’de

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Uluslararası İstanbul Opera Festivali finali, Başakşehir’de Bahçeşehir Kültür Sanat Merkezi’nde yapıldı. Festivalin kapanış temsili olan Aşk-ı Memnu operası büyük beğeni topladı.

7-19 Temmuz tarihleri arasında Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından organize edilen opera festivalinin kapanış oyunu olan Aşk-ı Memnu Operası, Antalya Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelendi.

Opera repertuvarının seçkin yapıtlarını, görsel bir şölenle sanatseverlerle buluşturan festivalin kapanış oyunu olan Aşk-ı Memnu, bildik bir hikayeyi, operanın eşsiz diliyle Başakşehirli sanatseverlere sunuldu.

Besteci Selman Ada’nın, Halit Ziya Uşaklığil’in ünlü romanından aldığı esinle bestelediği, vicdanı ile arzuları arasında arasın da sıkışıp kalan bir kadını dile getiren Aşk-ı Memnu, Türkçe olarak seslendirildi.

Ev sahipliği yaptığı tiyatro oyunları, dev konserler ile İstanbul Kültür Sanat yaşamına büyük artılar katan BKSM’de sergilenen ilk opera eseri olan Aşk-ı Memnu’nun biletleri ise haftalar öncesinden tükendi. Salonu hınca hınç dolduran izleyiciler oyuncuları uzun süre ayakta alkışladı.

 

Konusu, Oyuncusu, Melodileriyle ‘Yerli Malı Opera’

Kentin sahip olduğu tarihsel mekanları kullanarak şehirle bütünleşen ve 7'den 70'e herkes için opera sloganı ile yola çıkan festival, program ve içeriği ile her yaştan seyirciye ulaşarak operayı sevdirmeyi amaçlıyor.

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü Başrejisörü aynı zamanda festivalin Sanat yönetmenliğini yapan Yekta Kara, operayı herkes için anlaşılır kılmak istediklerini söylüyor. “Biz opera sanatımızı yaygınlaştırmak istiyoruz. Seyircimizin ayağına gitmek istiyoruz ve bu sanatın herkes için olduğunu kanıtlamak istiyoruz. Onun için de sloganımız 7’den 70’e. Aşk-ı Memnu’da gerçekten anlaşılmayacak bir şey yok. Bize ait melodiler, konu bizden, oyuncular bizden. Her şeyiyle yerli malı bir opera ve ben bundan herkesin keyif alacağına inanıyorum” dedi.

 

Bahçeşehir BKSM’yi çok beğendiklerini dile getiren Kara, önümüzdeki dönemde sahneleyecekleri yeni oyunların yine bu mekanda yer alacağının müjdesini verdi. Kara, “BKSM Çok güzel bir mekan. Çok beğendik. Büyük ferah, orkestra çukuru var. Gerçekten kimin emeği geçmişse kim vesile olmuşsa emeğine sağlık. Yürekten teşekkür ediyoruz ve burada ki faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. Çeşitli oyunlarla önümüzdeki kışta size misafir olacağız. Kapanışımızı burada yaptığımız için çok mutluyuz” dedi.

 

Operada Adnan Bey karakteri ile beğeni toplayan Engin Suna, oyunun bizim kültürümüze çok yakın motifleri olduğuna dikkat çekerek, opera denilince insanın aklına maalesef ki ülkemizde çok başka motifler geldiğini, Aşk- Memnu’nun ise yerel motifler içeren en güzel örneklerden biri olduğunu söyledi. Suna, ‘’Eserdeki aryaların insanın içine işleyebilecek kadar derin. Türkçe opera seslendirmenin tabii ki ayrı bir gururu var. Bizim de yavaş yavaş güzel eserlerimiz, güzel bestecilerimiz iyi solistlerimiz olmaya başladı.”


BKSM’ ile ilgili de konuşan sanatçı şöyle dedi:“Antalya’daki opera binamız şuan Türkiye’nin en büyük sahnesi ve en büyük salonu. Fakat sizin salonunuz ve sahneniz bizimkinden bile büyük. Biletlerin haftalar öncesinden tükenmiş olması da zaten buradaki insanların kültür seviyesinin göstergesi. Ben bu konuda emeği geçen bütün belediyenin yöneticilerine şahsım adına ve kurum adına teşekkür ediyorum. Çok misafirperver bir ortam açıkçası. Bina fiziksel anlamında çok iyi. Seyircilerin ilgisi de zaten bilet satışlarından belli. Umarım bizde elimizden geldiği şekilde bu ilgiye güzel bir şekilde cevap vermiş oluruz.’’

 

Oyunda Nihal rolü ile yer alan Heyecan Gizem, BKSM ile ilgili görüşlerini dile getirdi. “Çok geniş ve ferah bir sahneniz var. Ben biraz sonra göreceksiniz her tarafını turluyorum zaten oynarken. Çok keyifli, içeride ki imkanlar çok güzel. Kulisler geniş, ferah. Duşlar, her yer çok güzel, tertemiz” dedi. 

Bihter rolünde izlediğimiz Sema Çavuşoğlu Yaran ise “1920’ler de geçen roman, geçtiği haliyle sahnede yer alacak bu akşam Aşk- Memnu. O yüzden izleyicilere dönemi biraz anlatmış olacağız. Türkçe olması eserin anlaşılabilirliği açısından ve serin karşıya iletilebilirliği açısından seyirciye çok önemli. Bu yüzden duygularımızı karşılıklı yaşayacağız bu akşam” şeklinde konuştu. Operayı izleyicileri arasında olan Selim Akseyek “Çok beğendik. Bu salon açıldığı günden beri de bütün etkinliklere mümkün olduğu kadar katılıyoruz. Bu sezon içinde de bolca da burada olmak istiyoruz. Emeği ve katkısı olan herkese teşekkür ediyoruz. Bu salonu buraya kazandıran herkese teşekkürler ediyoruz” dedi.

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.