Yüzyıl öncesini anlatan sergi

Yüzyıl öncesini anlatan sergi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 'Havadis; Yüz Yıl Önce' isimli sergi Taksim Cumhuriyet Sanat Merkezi'nde vatandaşların ziyaretine açıldı.

 Yüz yıl öncesinden haberler barındıran sergide, tarihin tozlu sayfaları sergileniyor. Yüz yıl öncesinin haberlerini ve olaylarını yeniden gün ışığına çıkaran sergiye yerli ve yabancı birçok turistin ilgi gösterdiği gözlendi. Serginin İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Atatürk Kitaplığı'nda yararlanarak hazırlandığı öğrenildi. Sergide başlıca Osmanlı Devleti'nin ilk Resmi Gazetesi olan Takvim- Vekayi ve ilk özel teşebbüs gazetesi olan Ceride – Havadis başta olmak üzere, birçok Osmanlıca gazete ile harf inkılabından sonra yayınlanan gazetelerin koleksiyonları da yer alıyor. 


Sergiyi gezen Edebiyat Öğretmeni Şevket Selmez, yüz yıl öncesinde yaşayan aydın gazetecilerin fikirlerini ve duruşlarını anlatan belgelerin ilgisini çektiğini söyledi. Öğretmen Selmez, "Bu sergide Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemdeki zaaflarını, aydın gazetecilerin düşüncelerini, fikirlerini anlatan belgeler burada yer alıyor. Bugünkü Cumhuriyete mümessil teşkil edecek şekilde akıl insanlarının vatan için, millet için çalıştıklarını anlatan belgeler okudum. Ben özellikle gençlerin, sokakta gezmeleri yerine bu tür sergilere gelmelerini ve bilgilenmelerini isterim. Geçmişten günümüze neler yaşandığını öğrenmeleri gençlerimiz için büyük fayda sağlayacağına inanıyorum. Zaten bizim en büyük kusurumuz okumamak hep izlemek. Bilgi görgümüzün artmasını sağlayacak bir şeyler yapmamız milletçe gerekiyor. Bu tür sergiler aslında ihtiyacımız olan sergilerdir." ifadelerini kullandı. 

Öte yandan sergi 1912 yılının gazeteciliğini anlatan belgeler de barındırıyor. Gazetelerin eski nüshalarının da sergilendiği galeri, 8 Aralık 2012 ve 31 Ocak 2013 tarihleri arasında ziyaretçilerini bekliyor.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.