“Çocukların Gözünden, Dilinden, Objektifinden“

“Çocukların Gözünden, Dilinden, Objektifinden“

Sabancı Üniversitesi öğrencilerinin çocuklara fotoğraf çekmeyi öğreterek çevrelerindeki problemlerin farkına varmalarını sağlamaları sonucu oluşturulan "Çocukların Gözünden, Dilinden, Objektifinden" çevre fotoğrafları sergisi, Sultanbeyli Muhsin Yazıcıoğl

Sabancı Üniversitesi Toplumsal Duyarlılık Projeleri Yöneticisi Zeynep Bahar Çelik, yaptığı açıklamada, çevreyle ilgili farklı kurum ve kuruluşlar tarafından eğitimler verildiğini, alınan eğitim ile çevre düzeni arasında ters orantı bulunması nedeniyle eğitimi bir kenara bıraktıklarını, insanların sevdikleri şeyi koruduğundan hareketle fotoğraf temasını kullanarak çocuklara çevre bilincini aşılamaya çalıştıklarını anlattı.


Çocuklara büyük motivasyon oluyor
Çelik, Sultanbeyli Akşemsettin İlköğretim Okulu'nda 4'üncü sınıfta öğrenim gören 40 öğrenciye fotoğrafçılık eğitimi verdiklerini, eğitimin ardından öğrencilerden ilçede beğenip beğenmedikleri çevre olaylarını fotoğraflamalarını istediklerini ifade ederek, Sultanbeyli Belediyesi'nin fotoğraflanan çevre sorunlarının çözümünü gerçekleştirdiğini, bunun da çocuklar için büyük bir motivasyon kaynağı olduğunu dile getirdi. 3 yıldır Sultanbeyli'de gerçekleştirdikleri projeyi, zaman içinde diğer ilçelere de yayabileceklerini belirten Çelik, sergide 60 fotoğrafın yer aldığını bildirdi.

"İnsan Neyi Korur Çevre Projesi"
Verilen bilgiye göre, "Çocukların Gözünden, Dilinden, Objektifinden" sergisi, Sabancı Üniversitesi Toplumsal Duyarlılık Projeleri "İnsan Neyi Korur--Çevre Projesi" olarak "İnsan sevdiği şeyi koruyorsa, o zaman korunmasını istediklerimizi çocuklara sevdirelim ve hep birlikte koruyalım" diyerek 2009'da yola çıktı. Bu kapsamda, Sabancı Üniversitesi öğrencileri 3 yıldan bu yana çocuklara doğayı sevdirerek onları doğanın içindeki rollerini almaya davet etti.
2011-2012 yılında ise Sabancı Üniversitesi'nden 12 kişilik gönüllü ekip, Sultanbeyli Akşemsettin İlköğretim Okulu'nda öğrenim gören 4'üncü sınıf öğrencilerine çevre bilinçlendirme üzerine eğitimler, etkinlikler ve oyunlar tasarlayarak çocukların çevrelerine daha dikkatli bakmalarını, sorgulamalarını sağlamaya çalıştı.

Çocuklar çevreyi sorguladı
Ekip, çocuklara fotoğraf çekmeyi öğreterek çevrelerindeki problemlerin farkına varmalarını sağladı. Çocuklar hayatlarını geçirdikleri ilçe olan Sultanbeyli'de kendilerini rahatsız eden çevre sorunlarını sorguladı ve fotoğrafladı. Düzensizlik, hava ve su kirliliği ile çarpık kentleşme gibi konular çocukların dikkatini çekerken, evlerinin yakınındaki Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi'ni fark eden çocuklar, hayallerindeki bahçenin içinde bitkilerle ilgili eğitim aldı ve bahçeyi de fotoğrafladı.

Sergi, 3 Haziran'a kadar Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezi'nde gezilebilecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.