Omuz Sıkışması Sendromu’ na dikkat!

Omuz Sıkışması Sendromu’ na dikkat!

Ağrı ve hareket kısıtlılığı sebebiyle günlük yaşamı olumsuz etkileyen omuz ağrıları, “omuz sıkışması sendromu”na işaret edebiliyor. Op. Dr. Seçkin Sarı, omuz sıkışması ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi

Ağrı ve hareket kısıtlılığı sebebiyle günlük yaşamı olumsuz etkileyen omuz ağrıları, “omuz sıkışması sendromu”na işaret edebiliyor. Genellikle kadın hastaların mutfak rafından tabak alırken, erkeklerin ise sıklıkla cüzdanın arka cepten çıkarılması veya kolun yükseğe kaldırılması sırasında oluşan ağrı ile tanımladığı bu sendrom, modern tanı ve tedavi yöntemleri ile kontrol altına alınabiliyor. Op. Dr. Seçkin Sarı, omuz sıkışması ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

BEL AĞRILARINDAN SONRA İKİNCİ SIRADA

Seçkin Sarı, “Bel ağrısından sonra toplumda ikinci sıklıkta görülen omuz ağrılarıdır. Bunun en önemli nedeni omuz sıkışması sendromudur” dedi. Sarı rahatsızlığın nasıl ortaya çıktığını ise şu şekilde anlattı: “Omzun üzerine yatıldığında, kollar baş üstü seviyesinden yukarı kaldırıldığında ya da arkaya atıldığında ağrı ile kendisini gösterir. Ağrı arttıkça omzun hareket kabiliyeti kişinin de o bölgeyi oynatmama isteğine bağlı olarak kısıtlanmaktadır. Bu durum günlük hayatı zorlaştırmaktadır.”

“EV HANIMLARI VE BAZI SPORCULAR DA RİSK ALTINDA”

Sarı, omuz sıkışmasının en çok; fazla ev işi yapan kadınlarda, gülle, cirit gibi fırlatma hareketine dayanan sporlarla uğraşan kişilerde, elleri sürekli yukarıda çalışmak zorunda olan boya, tamirat ve cam silme işi ile uğraşanlarda görüldüğünü ifade etti.

“OMUZ SIKIŞMASI BİRÇOK NEDENE BAĞLI OLABİLİR”

Omuz sıkışmasının birçok nedene bağlı olabildiğini belirten Seçkin Sarı, “Omuz sıkışması sıklıkla, yapısal sebeplerden ve yaşlanma sürecinde oluşmuş osteofit denilen kemik çıkıntının omuz bölgesinde darlığa neden olmasından kaynaklanmaktadır. Sıkışma sonucu oluşan ödem ve şişen kese mevcut boşluğun daralmasına neden olur. Yaşlanma veya fazla kullanıma bağlı olarak da tendonların kırılgan hale gelmesi ile yırtıklar ve şiddetli ağrılar oluşabilir” dedi.

“MUTLAKA DOKTORA BAŞVURULMALI”

Sarı, omuz ağrısı şikâyetleri geçmediğinde mutlaka doktora başvurulması gerektiğinin altını çizdi. Sarı, hastaların ağrı dayanılmaz hale gelince doktora başvurduklarını belirterek şunları söyledi: “Omuz sıkışmalarında ağrı hafif başladığı için hastalar bu sorunun üzerine gitmeyip ağrılar uykudan uyandıracak kadar dayanılmaz hale geldiğinde doktora başvurmayı tercih etmektedir. Bu seviyeye gelene kadar bölgede ciddi anlamda daralma görülür. Bu durum da hastanın ilaç ya da fizik tedavi şansı kalmadan ameliyat olmasını gerektirebilir. Özellikle kolu baş üstüne kaldırma ya da arkaya doğru götürmede sıkıntı yaşamaya başlanıldığı anda hastaların doktora başvurması, ağrı şikâyetlerini önleyecek ve zorlu tedavilerden kişiyi koruyacaktır”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.