Sanayi Esnafının En Büyük Problemi Sigorta Şirketleri

Bu hafta Anadolu yakasının en büyük Oto sanayi Sitelerinden, Kartal Oto Sanayi Sitesi Başkanı Hüseyin Demirhan’a konuk olduk. Okuyucularımız için kendisini ve yöneticiliğini yapmakta olduğu Kartal Oto Sanayi'sini bize tanıtmasını istedik.

20 yıllık esnaf 3 yıllık yönetici

Kaç yıldır bu görevdesiniz? Kartal Oto Sanayi Sitesi hakkında kısaca bilgi verir misiniz.
20 yıllık Kartal Oto Sanayi esnafıyım ve 3 yıldır da bu görevi sürdürüyorum. Uzun yıllar  Oto kilit ve cam üzerine çalıştım. Sanayi Sitemiz Anadolu yakasının büyük bir kısmına hizmet vermektedir. Sanayi sitemizde şu an 620 esnafın işyeri var ve boş tek bir dükkan bile yok. Oto tamir bakım ve yedek parça üzerine ne aranırsa bu sitede mevcuttur. Sanayimizde 3.500 kişi çalışıyor. Dolayısıyla 20.000 e yakın insan buradan ekmek yiyor. Ustalarımızın çoğu çok uzun seneler burada iş yeri olan deneyimli ustalardır. Anadolu yakasının her yanından müşterilerimiz var. 



Hemen sanayinin bitişiğinde bir sanayi daha var. TahsinKaya Sanayi Sitesi. Sadece bir tel örgü ayırıyor. Burası da Kartal Sanayi’ye dahil mi? Neden ismi farklı? 
Başkan bu konuda biraz dertli. Memnunuyetsizliği yüzünden okunuyor. Geçen gün internete ve bazı haber kanallarına bir bilgi düşmüş. Başkan bu olayı şöyle anlattı; “Bir haber geldi Kartal Sanayi Sitesinde Araba Change ediliyor diye. (Çeync etmek çalıntı bir arabanın tekrar başka forma sokulması olayı). Kan beynime fırladı anında. Hemen araştırdım. Polisler basmış v.s ama olaylar Kartal Sanayi Sitesinde gerçekleşmiyor. TahsinKaya Sanayi sitesinde olmuş. Yan yana olduğumuz içinde bizim sanayi samışlar. Haberi yapan herkesi aradım ve tekzip yazısı yazdırdım. Anlayacağınız bizimle hiçbir alakaları yok. Bizim sanayimizde böyle şeylere ne biz nede esnaf arkadaşlarımız izin verir. Aramızda da butür insanları barındırmayız. Kartal Sanayi Sitesi kurulduğunda Tahsinkaya  yoktu. Sonradan kurdular. Bizimle hiçbir alakaları yoktur.

Sanayi esnafının en büyük sorunu nedir?
Sanayi olarak alt yapı sorunlarımız yok. Fiziki koşullar olarak sıkıntımız yok. Sanayi esnafının en büyük sıkıntısı Sigorta Şirketlerinin adil davranmamaları. Sanayi esnafına karşı farklı servislere karşı farklı fiyatlar uyguluyorlar. Buda haksız bir rekabet doğuruyor. Parça başı verilen fiyatların fikslenmesi lazım. Yine servisler kendi yedek parçalarını temin edebilirken, sanayi esnafına sigorta şirketleri kendileri alıp gönderiyorlar. Buda parçayı beklerken büyük bir zaman kaybına sebep oluyor. Zaman konusunda müşterilerimize sıkıntılar yaşamamıza sebep oluyor. Yine başka bir sorunumuzda pert araçlar. Eskiden hasarlı araç olarak kabul ediyorlardı. Ama artık pert araç olarak kaydettikleri için yapıldıktan sonra pert araç diyerek sigorta yapmıyorlar. Pert aracı satan da kendileri aslında. Eskiden böyle bir şey yoktu. Tamir edip topladıktan sonra bu araçları satabiliyorduk. Kaskoları da yapılabiliyordu. 

Çırak sorunu yaşıyor musunuz? 
Bu sanayilerin genel sorunu. Maalesef artık çırak gelmiyor. Meslek liselerinden gelen elemanlar ise çok yetersiz ve yaşları büyük olduğu için yetiştirme konusunda da büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Çok fazla zamana gerek yok. Bundan 15-20 sene sonra Almanya’nın düştüğü duruma düşeceğiz. Yeni ustaların yetişebilmesi için çırak ve kalfaların çekirdekten yetişmesi ve usta olmaları gerekiyor. Eleman sıkıntısı şu anda var gelecekte çok çok daha kötü olacak. Mutlaka buna yönelik önlemler alınması gerek. 

Sizin başkanlı döneminizden sonra sanayide ne gibi yenilikler ve değişimler yaşandı?
Şöyle söyleyeyim öncelikle sanayimizin çatılarını yenilettik. Bütün sanayimizin duvarlarının boyanması işini ele aldık ve ön cephelerin çoğu tamamlandı. Giriş düzenlemeleri yapıldı. Girişte yeni bir danışma ve güvenlik türü bina yaptık. Sosyal anlamda da ilk defa tüm sanayinin katıldığı Çanakkale turu düzenledik. Çok başarılı geçti, çok keyif aldık, tekrar bu tür bir organizasyon düzenlemeyi düşünüyoruz. Geçen sene halı saha futbol turnuvası düzenledik. Buda keyifli bir organizasyondu. Bu sene de tekrar yapabiliriz. Son olarak da sanayimizin camisini yenilemek için çalışma içindeyiz. Halılar v.s yenilenecek. Esnafımızla hep iç içeyiz ve birlikte katılımcı bir yönetim anlayışıyla işimizi yapmaya gayret ediyoruz.  Sanayimizi daha yaşanılabilir bir yer haline getiriyoruz. Çevreye ve müşterilerimize saygılı bir ortam oluşturmaya çalışıyoruz. 

  

Röportaj: Gürkan Kartal
Otomotiv Bölüm Sorumlusu


 


 
İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Otomotiv Haberleri

Mustafa Silahyürekli taksiciye umut oldu
Taksicilerin sorunları tartışıldı
Işıklar sanayicilerle otogalericiler için görüştü
'Babayiğit' otomotivci aranıyor
İkinci el satarken dikkat!