Tam Güne “Sözleşmeli” Çözüm

Tam Güne “Sözleşmeli” Çözüm

Sağlık Bakanlığı I. Hukuk Müşaviri Adem Keskin, tam gün uygulamasında karşılaşılan sorunların “sözleşmeli öğretim üyeliği” sistemiyle çözülebileceğini söyledi. Bazı branşlarda teorik ve uygulamalı eğitim ve araştırma faaliyetlerinde bulunmak üzere sözleşm

 Sağlık Bakanlığı I. Hukuk Müşaviri Adem Keskin, tam günde karşılaşılan sorunları çözmek için gündeme getirilen “sözleşmeli öğretim üyeliği” ile ilgili bilgi verdi

 

Sağlık Bakanlığı, tam gün uygulamasında karşılaşılan sorunlara çözüm arayışına girdi. Sağlık Bakanlığı I. Hukuk Müşaviri Adem Keskin, bazı branşlarda teorik ve uygulamalı eğitim ve araştırma faaliyetlerinde bulunmak üzere sözleşmeli öğretim üyesi çalıştırılabileceğini söyledi.

İstanbul’da 08-10 Mart 2012 tarihleri arasında  düzenlenen Sağlık Eğitimi Kongresi’nde “Sağlık Bakanlığı Teşkilat Kanunu ve Tam Gün Kanunu ile Sağlık Mevzuatında Neler Değişti?” konulu bir sunum yapan Adem Keskin, tam günle ilgili pozitif hukukun bugüne kadarki uygulamasında bazı sorunlar olduğuna dikkat çekti.

Öğretim üyelerinin çalışma düzeninin yeniden tanzimi ile ilgili olarak Yükseköğretim Kurulu ile de müşterek çalışma içinde olduklarını dile getiren Keskin, bu çerçevede daimi statüde çalışan öğretim üyeleri dışında sözleşmeli öğretim üyesi istihdamı üzerinde çalışıldığını ifade etti. Keskin, “İhtiyaç duyulan ve temininde güçlük çekilen öğretim üyeleri, teorik ve uygulamalı eğitim ve araştırma faaliyetlerinde bulunmak üzere üniversite yönetim kurulunun kararıyla sözleşmeli olarak çalıştırılabilir. Sözleşmeli olarak çalıştırılacak akademisyenlerin, kamu ve yükseköğretim kurumlarının (vakıflara ait olanlar da dâhil) kadro veya pozisyonlarında bulunmaması şarttır” dedi.

Sözleşmeli çalışacak öğretim üyelerinin, yalnızca kanunda ve kanun çerçevesinde sözleşmelerinde tanımlanan işleri yapabileceğini belirten Keskin, çalışma süresinin aylık 80 saati geçemeyeceğini kaydetti. Keskin, şöyle devam etti:

“Sözleşme bir yıla kadar yapılabilir. Daimi statüdeki öğretim üyesine  ek ders ücretinin 10 katına kadar saat ücreti ödenebilir, Maliye Bakanlığının görüşü ile bir kat daha artırılabilir. Sözleşmeli öğretim üyeleri yönetici olamaz ve yönetimle ilgili oy kullanamaz. GATA ve Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastaneleri için de benzer hükümler geçerlidir.”

 

Hekim maaşları arttı

Sağlık Bakanlığı I. Hukuk Müşaviri Adem Keskin, uzman hekim gelir ve emekli maaşlarında da büyük artışlar meydana geldiğini dile getirdi.

2002 yılında bir klinik şefinin gelirinin bin 941 lira maaş, 949 lira ek ödeme olmak üzere toplam 2 bin 890 lira olduğunu belirten Keskin, 2011 yılında bu rakamın yüzde 187 artarak, klinik şeflerinin maaşının 3 bin 672 liraya, ek ödemesinin 4 bin 619 liraya, toplam maaşının ise 8 bin 291 liraya çıktığını kaydetti.

Keskin, uzman maaşlarında da bu süre içinde yüzde 142 artış meydana geldiğini, 2011 yılında bir uzmanın 3 bin 182 lira maaş, 3 bin 381 lira ek ödeme olmak üzere toplam 6 bin 563 lira aldığını ifade etti. Emekli maaşlarında reel artışın da klinik şeflerinde yüzde 100’ü bulduğunu anlatan Keskin, 25 yıl çalışırsa bir klinik şefinin emekli maaşının 3 bin 228 lira olacağını söyledi. Keskin, 25 yıl çalışan bir uzmanın emekli maaşının da 2 bin 933 lira olacağını ileri sürdü.

 

Ayda 11 bin lira ek ödeme

Profesörlere aylık 10 bin liranın üzerinde performansa dayalı ek ödeme veren üniversiteler arasında Cumhuriyet Üniversitesi başı çekiyor.

Sağlık Bakanlığı I. Hukuk Müşaviri Adem Keskin’in sunumunda yer alan verilere göre, birçok üniversite hastanesi profesörlere aylık 10  bin liranın üstünde performansa dayalı ek ödeme veriyor. Cumhuriyet Üniversitesi profesörlere 11 bin lira ek ödeme verirken, Karaelmas, Gazi, Fırat, Uludağ, Gaziantep ve Harran Üniversiteleri de profesörlere 10 bin liranın üstünde ek ödeme yapıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.