Yeni nesil öğrenci kampüsleri geliyor

Yeni nesil öğrenci kampüsleri geliyor

MEB, günümüz mimarisine ışık tutabilecek eğitim yapısı oluşturmak amacıyla 33 eğitim kampüsünü kamu özel ortaklığı modeliyle yapmak için harekete geçti.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB),  günümüz mimarisine ışık tutabilecek eğitim yapısı kimliği oluşturmak amacıyla ülke genelinde 33 eğitim kampüsünü kamu özel ortaklığı modeliyle  yap-kirala-devret şeklinde yapmak için harekete geçti.
 
Eğitim kampüslerinde uygulanacak  projenin seçimi ”Eğitim Kampüsleri Mimari Proje Yarışması” ön seçim sonucu  belirlenen davetli yarışmacılar arasında, ilk etapta 8 arazide, ulusal ve tek  aşamalı olarak gerçekleştirilecek.
 
Bakanlık tarafından ön seçim sonucu belirlenen listeden yeterli tecrübeye  sahip 6 aday, her bir proje için ayrı ayrı yarışmaya davet edilecek.
 
Eğitim kampüsleri tasarımıyla ekonomik, yerel, kültürel geleneğin  modernize edilerek günümüze aktarılabildiği eğitim yapıları ile günümüz  mimarisine de ışık tutabilecek işlevsel ve yenilikçi çözümlerin seçilmesi amaçlanıyor.
 
Tasarımlarda, geçmişten günümüz mimarisine de ışık tutabilecek eğitim  yapısı kimliği oluşturacak ve gelişmekte olan ülkelere model olabilecek bir  mimari anlayışın ortaya çıkmasını sağlayacak özelliklerin bulunmasına önem verilecek.
 
Jürinin yapacağı değerlendirme sonucunda, 8 arsa için ayrı ayrı olmak  üzere, birinciye 35 bin, ikinciye 25 bin, üçüncüye 20 bin lira ve 15 biner  liralık 3 mansiyon ödülleri verilecek.
 


”Rezerv alanlara sahip modüler ve esnek bina”
MEB İnşaat ve Emlak Grup Başkanı Mustafa Murat, proje yarışmasının  şartnamesindeki açıklamasında, günümüz beklenti ve ihtiyaçlarını karşılayacak,  teknolojideki gelişmelerin kullanılmasına imkan veren, işletme, bakım ve onarım  maliyetlerini en ekonomik çözen akıllı bina yaklaşımıyla açık ve kapalı spor  tesisleri, yemekhane, kantin-kafeterya, kütüphane, otopark, laboratuvar, gözlem  evi gibi eğitim destek alanlarının ortak olarak kullanıldığı bir yapı anlayışında  olduklarını vurguladı.
 
Murat ayrıca, kampüs bünyesindeki eğitim yapılarının ve yurt binalarının  doluluk oranına veya kapasitesine göre ekonomik ve verimli olarak kullanılmasına  yönelik rezerv alanlara sahip, küçük müdahalelerle fonksiyonları değiştirmesine  izin veren, büyüyebilen, ”Modüler ve esnek bina” özelliklerine sahip  tasarımlarla yenilikçi bir mimari anlayışın ortaya çıkmasını sağlayacak  projelerin elde edilmesinin hedeflendiğini kaydetti.
         
Adaylardan beklenenler
Yarışmaya katılacak adayların ya eğitim amaçlı bir yapının uygulama  projesini tamamlamış, ya ulusal veya uluslararası mimari proje yarışmalarında  ödül, mansiyon veya satın alması bulunan ya da eğitim tesisleri konusunda  yayınlanmış akademik çalışmaya sahip olması gerekiyor.
 
Yarışmada, yapılan başvurulardan yeterlik kriterlerine uygun olanlar,  idare tarafından oluşturulan yeterlik komisyonunca belirlenecek ve toplu liste  http://iegb.meb.gov.tr web sayfasından duyurulacak.
 
Her bir proje için seçilecek 6 kişilik aday listesi ise yine idare  tarafından toplu liste içinden belirlenerek davet edilecek. Her aday bir projeye  katılabilecek.
 
Proje yarışmasına katılmak isteyenlerin, ön seçim dosyalarıyla 26 Aralık  Çarşamba günü saat 17.00’ye kadar başvurmaları gerekiyor.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.