Ahmet Aydın Bolak anıldı

Ahmet Aydın Bolak anıldı

İşadamı ve eski milletvekili Ahmet Aydın Bolak, ölümünün 9. yılında anıldı. Aşiyan Mezarlığı'ndaki anma törenine, arkadaşları ve kurduğu vakıflardan burs alan öğrenciler katıldı.

HAYIRSEVER işadamı Aydın Bolak, ölüm yıldönümünde unutulmadı.
2004 yılında 79 yaşında hayatını kaybeden işadamı, hayırsever Ahmet Aydın Bolak, ölümünün 9. Yılında Aşiyan'daki mezarı başında anıldı. 
Türk Eğitim Vakfı’nın kurucusu ve bir dönem Türk Petrol’ün başkanlığını yapmış olan Ahmet Aydın Bolak 1925 yılında Balıkesir’de doğmuştu. 
EĞİTİM GÖNÜLLÜSÜ
Bolak, bir eğitim gönüllüsü olarak insanların kalbında taht kurmuştu.
Bolak nezih bir hayat yaşamış, muhtaç gönüllere hem maddi hem de manevi yardımlarda bulunmuştu. Enderun terbiyesi ile yetişmiş bir İstanbul beyefendisiydi...
Gönül dünyası ile bilgisini harmanlamış nadir iş adamlarımızdandı.
Türkiye’nin ilk Milli Eğitim Bakanları’ndan Mehmet Vehbi Beyi’in oğlu A.Aydın Bolak, 1947’de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Bir süre kaymakamlık ve avukatlık yaptı. 1961-1965 yılları arasında CHP Balıkesir Milletvekili oldu. 65 yılından sonra ticarete atılan Bolak, Kırlangıç Gıda ve Türk Petrol gibi bir çok şirketin hissedarı, kurucusu ve yöneticisiydi.
SAYISIZ VAKFIN KURUCUSU
İşadamlığının dışında eğitim ve sağlık konusunda bir çok vakfın kurulmasına öncülük etti. Türk Eğitim Vakfı, Türkpetrol Vakfı, Türkiye Aile Sağlığı ve Planlanamı Vakfı, Türk Kültürüne Hizmet Vakfı, Türk Kalp Vakfı, Türk Musıkisi Vakfı, Türkiye Erozyonla Mücadele ve Ağaçlandırma Vakfı. Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı ve İstanbul Trafik Vakfı.
“70 yaşından sonra, bu ufku tanıma fırsatı buldum. Sevgi eksenli bir kuşatma hareketi. Bu bunalan Türk gençliğine mefkure veriyor”dediği Orta Asya’daki Türk okullarının açılması için maddi ve manevi destekte bulundu. Fettullah Gülen, Aydın Bolak’ı şu sözlerle anlatıyor, “Engin bir ufku var, Bakışları derin. Meselelere vakıfane bakıyor. Yüz yüze görüşüp konuştuktan sonra çok daha hassas, ince, dinine, diyanetine bağlı, günümüzü çok iyi okuyan, Türkiye’yi çok iyi okuyan, yorumlarında isabetli; bana göre tipik bir Türk aydını ile karşılaştığımı gördüm.”Fettullah Gülen, Bolak’ın eğitim hizmetleri için yaptığı desteğe de dikkat çekiyor, “İsterdi ki bu hizmetten söz edilsin. Okullardan daha ziyade söz edilsin. Ve Türkiye’nin geleceği adına bunların çok lüzumlu oldukları üzerinde durulsun, rical-i devlet bu konuda ikna edilsin. Bir iki parlamenter, bir iki bakan gelmişse oraya ‘bunlar başbakanlarına söylesinler bu meseleyi, desteklerini kesmesinler’ diye heyecanlanırdı.
O ağniyayı da (işadamları) toplardı, onlarda himmet arzusu uyarmak için elinden gelen herşeyi yapardı.”
Aydın Bolak, hatıralarını, Söylediklerim ve Yazdıklarım (1987)
Sohbetler (1994), Hayatın İçinden (1996), Hayatın Öğrettikleri (1998)
Yüz Yılın Yetmişbeşi (2000
adlı kitaplarında topladı...


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.