Arena'da konserler hesaba katılmamış

Arena'da konserler hesaba katılmamış

Türk Telekom Arena'da projesine uygun bir drenaj sisteminin yapılmadığını belirten ACO Türkiye Genel Müdürü Özatay, "Konser organizasyonları, altyapı drenaj kanallarına zarar verebilir. Drenajı yapılırken konser alanlarının düşünülmesi gerekirdi." dedi.

 Londra Olimpiyat Stadı, Donbass Arena gibi birçok önemli statta refansları olan ACO'nun Türkiye Genel Müdürü Ender Özatay, Türk Telekom Arena'nın drenaj problemi hakkında çarpıcı açıklamalar yaptı. 

Türk Telekom Arena'da projesine uygun bir drenaj sisteminin yapılmadığını belirten Özatay, "Arena sadece futbol oynanması için değil aynı zamanda konser ve organizasyonların düzenlenmesi için projelendirilmiş. Çünkü konser organizasyonları, altyapı drenaj kanallarına zarar verebilir. Drenajı yapılırken konser alanlarının düşünülmesi gerekirdi." dedi. 

Öncelikli olarak metrekareye düşecek en yüksek yağmur miktarına göre drenaj kanallarının seçilmesi gerektiğini belirten Özatay, "Statlarda ayrıca, tribünlerden ve çatıdan gelen suyun sahaya akmadan sahanın dışında toplanması sağlanarak drenajının yapılması gerekir." diye konuştu. 

Ender Özatay, Türk Telekom Arena'da ciddi bir altyapı sorunu olduğunu da söyledi. Stadın projesine uygun olarak yapılmadığını belirten Özatay, "Türk Telekom Arena sadece futbol oynanması için değil aynı zamanda konser ve organizasyonların düzenlenmesi için projelendirilmiş." diyerek şöyle devam etti: 

"Drenaj yapılırken mutlaka bunun düşünülmesi gerekiyor. Çünkü konser organizasyonları, altyapı drenaj kanallarına zarar verebilir. Konserler zemini sıkıştırmıştır ve suyun drenaj kanallarına artık ulaşmasına engel olmaktadır. Bunu engellemek için sistemin futbol dışında da stadın kullanılacağı göz önünde bulundurularak yapılmış olması gerekirdi. Ayrıca kullanılan doğal çimin yaşatılması için çimin altına seçilen malzemenin törf yerine suyun da drene olabileceği kum olarak seçilmesi gerekirdi." 

STATLARDA ÇATIDAN AKAN SU DA HESAPLANMALI 

Ender Özatay, uygun drenaj için öncelikli olarak metrekareye düşecek en yüksek yağmur miktarının hesaplanması ve buna göre drenaj kanallarının seçilmesi gerektiğini ifade ederek, şöyle devam etti: 

"Statlarda ekstradan, tribünlerden ve çatıdan gelen suyun sahaya akmadan binanın dışında toplanması sağlanarak drenajının yapılması gerekir. Ayrıca drenaj sistemleri yapılırken kullanılan ürünlerin maliyeti değil tesisisin ömrü boyunca kaç gün kullanılabildiğinin hesaplanması lazım." 

UKRANYA-FRANSA MAÇI ÖRNEĞİ 

"15 Haziran 2012'de Avrupa Futbol Şampiyonası'nda, Donbass Arena Stadyumu'nda Ukrayna ve Fransa arasında oynanan karşılaşmada çok büyük bir fırtına ve yağmur başladı. Bunun üzerine maç durduruldu." diyen Özatay, şunları söyledi: 

"Ancak ACO drenaj sistemine sahip olan statta, çok kısa sürede yağmur suları tahliye edildi ve maç kaldığı yerden devam etti. UEFA Başkanı Michel Platini'nin, 'Donbass Arena'daki drenaj sistemleri stadın havuza dönmesini engelledi ve bu bize prestij kazandırdı.' şeklinde açıklaması oldu. Gerçekten statlarda su yönetimi çok önemli bir konu. Drenaj sistemlerinin iyi olması, yağmur yüzünden futbolcuların sakatlanma riskini de en aza indiriyor." 

Türk Telekom Arena'da mevcut sahanın kaldırılması ve su toplama borularının değişmesi gerektiğini belirten Ender Özatay, "Arena'da yeniden inşaat yapılıyormuş gibi drenaj sistemlerinin yenilenmesi gerekecek. Ancak bu şekilde sorun tamamen ortadan kalkar." ifadesini kullandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.