Artroskopi ve Tıpta Faydaları

Artroskopi ve Tıpta Faydaları

Artroskopi ve Tıpta Faydaları

Artroskopi ve Tıpta Faydaları

Diz artroskopisi ile açık ameliyat yapılır. Hastanın diz kısmında yer alan hastalıklı yapı çıkarılır. Eski zamanlarda artroskopi sadece sorunun analiz edilmesi amacı ile kullanılıyordu. Şuan yapılan ameliyatlarda yara olan kısım iyileştirilir. Uzman hekim diz kapağı kısmında bulunan semptomları inceler. Hastadan örnekler alır ve analiz etmeye başlar. Sıvılarda eğer ki sorun çıkarsa kısa sürede ameliyat işlemi gerçekleşir.

Hastaya doğru tanı ve tedavi biçimi uygulanır. Yüksek miktarda oluşan hastalıklar diz kapağına zarar verir. İçeride bekleyen sıvı diz kapağında kireçlenme meydana getirir. Bu da hastanın günlük rutinine zarar verir. Hastalığın diz içerisinde ilerlemesini beklemeden mutlaka uzman bir hekimden randevu alınmalıdır. Omuz yırtığı olan bir vaka da tıpkı diz artroskopisi gibi muayeneden geçer.

Diz Artroskopisi Nedir?

Bedensel sağlığın koruması için belirli periyotlarda kontrollerin yapılması gerekiyor. Düzenli olarak yapılan artroskopi kontrolleri dizin sağlıklı olmasını destekler. Artroskopi özelinde diz kapağı anlamına gelir. Hastanın prognozu dayanıklı ise diz kapağı kısa sürede iyileşir. Diz artroskopisi sırasında dizin içerisinde bulunan zararlı sıvı alınır.

Tıbbın ilerlemesi ile birlikte sadece sorun ortaya konulmuyor. Soruna dair tanı ve tedavi biçimleri geliştiriliyor. Yırtılmış olan menüsküsler uzman hekim tarafından tekrar dikilir. Hasar görmüş olan kıkırdak kısımları onarılır.

Diz Artroskopisi Ne Zaman İhtiyaç Duyulur?

Diz artroskopisi kapalı diz ameliyatı olarak bilinir hastanın diz bölgesinde herhangi bir şekilde akıntı ve şiddetli ağrı varsa mutlaka arthroscopy uygulanır.  Buna eşlik eden ağrı ve acı hisse kapağının kilitlenmesi hastanın günlük yaşamını sürdürmesine olumsuz yönde etkiler Bu durumun ortadan kaldırılması için Hekim tarafından bir ameliyat günü belirlenir. 

Makroskopi işlemi diz kapağını rahat etmesini sağlar Çünkü zedelenmiş diz kapağının içerisinde zararlı bir sıvı dolaşır ve bu da hastanın sürekli ateşin çıkmasına neden olur.  Bu nedenle atroskopiye ihtiyaç vardır

Diz Artroskopisi Faydaları

Bacakta yoğun olarak oluşan ağrı ameliyat sonrası epey azalmış olur. Uygulanan tedavi ile  semptomlarda iyileşmeler meydana gelir.  Lokal veya belden uyuşturma ile ameliyat gerçekleşir. Sağlık açısından epey faydaları mevcuttur. Hasta yaşama idare ettirebilecek güce gelir. Yırtıklar onarılır ve kıkırdak yapısı eski haline dönüşür.

Dizde oluşan iltihap enjektör ile çekilir. İyileşme durumu ultronografi cihazları ile takip edilir. İlerleyen zamanda diz bölgesi daha kolayca hareket ettirilir. Kaşıntı, ağrı ve buna benzer enfeksiyon belirtileri tamamen ortadan kalkar.

Omuz Yırtığı Neden Olur?

Kişinin omuz ile dirsek arasındaki yere omuz yırtığı denir. Eğer ki gün içerisinde çok fazla ağır bir yük kaldırılıyorsa bu durum yırtılmasına neden olur.  Dramatik bir olaydır, alt tabakasının tamamen zarar görmesidir. Sıkışmış olan tendon zamanla aşınır. Örgü örme, cam silmeye çalışmak, yapılan anı hareketler risk faktörleri olarak sıralanabilir. Hareketlerin tekrarlayıcı olması hastalığın oluşmasına zemin hazırlar. Dokuların zedelenmesi ile birlikte iltihaplı sıvı birikir. Hasta omuz ağrısı ile hekime başvurur. Kişi günlük yaşamında kısıtlı olarak hareket eder.

Omuz Yırtığının Belirtileri Nelerdir?

Dokuların aşınması sonucunda art arda gelen ağrılar oluşur. Yırtık sonucunda omuz hareketleri yavaşlar. Eline bardak alan kişi, bardağı tutmakta zorluk çekecektir. Özellikle hasta, gece uyku sorunu yaşar. Çünkü omuz üzerine yatabilmek oldukça zorlayıcıdır.

Bedensel olarak sürekli aynı tarafa yatmak, bedensel ağrıları da meydana getirir. Hasta bu tarz yakınmalar ile hekimden destek alır. Ayrıca yaşın ilerlemesine bağlı olarak adale sistemi güçsüzleşir. Yırtılma 50 yaş ve üzeri kadın ve erkeklerde daha sık görülüyor.

Omuz Yırtığı Nasıl Teşhiş Edilir?

Ratator omuz kısmı, dört ana dokudan meydana geliyor. Ratator manşet isimli yer röntgen ile incelenir. Hekim inceleme sonucunda kaslarda bir yırtılma görürse tanı olarak not eder. Teşhis ve tedavinin daha net olması kolaylaşır. Kas grupları eklemin stabilize olmasını sağlar.

Omuz kola bağlı rotasyon hareketlerini yaptırıyor. Eğer ki omuz işlevi yerine getirmezse omuz yırtığı teşhisi konulur. Vücudun en hareketli kısmı omuz eklemidir. Anotomik yapısı bozulursa ameliyat yardımı ile soruna çare bulunur.

Donuk Omuz Tanısı Nasıl Konulur?

Hekim-hasta yaptığı fiziksel muayene sonucunda donuk omuz tanısı koyar. Donuk omuz tanısı konulan yerin grafisi alınır ve sonuçları not edilir. Eğer ki hastalık prognoz boyutu varsa merkezi rezonans sistemi ve ultrasonografiden yararlanılır. Hastadan alınan örneklemler laboratuvara götürülür. Labaratuvarda dokular incelenir.

Hastalık neden olan bölümün sebebi açıklanır.  Eğer ki orada iltihaplı sıvı birikmesi ameliyat edilerek alınır.  Genellikle belirti olarak yoğun bir ağrı ile hekime başvurur hastadan aldığı bilgilere dayanarak bir teşhis ortaya koyar.

Donuk Omuz Nasıl Meydana Gelir?

Omuz yapısını çeviren üç tane doku yer alır. Herhangi biri zedelenirse donuk omuz hastalığı ortaya çıkar. Kişi günlük aktivitelerinde çok fazla yorgun düşer.  Kemik, bağ ve tendon kısmı aşırı yıpranır. Hasta kolunu kaldırırken epey zorlanır.

Kapsüller eklemin üzerinde yoğunlaşır ve katı bir katman meydana getirir. Kolu sıkılaştırır ve kalınlaştırır hareket etmesini engeller.  Dikkatsiz bir şekilde düşme ve çarpma sonucunda da oluşabilir.  Omuzun sıkışma sendromları bağlı olarak kireçlenmelerde tetikleyici sebepler arasında yer alıyor.

Donuk Omuz Tedavisi Nasıl Yapılır?

Omuz ağrısı öncelik ile kontrol altına alınmaya çalışılır. Hastanın da ağrıyı psikolojik olarak yönetebilmesi gerekiyor. Ameliyat yapılırken 12 veya 18 ay sonrasında tam iyileşme hali görülür. Hekim tarafından verilen ilaçlar, sürecin daha kolay geçmesine yardımcı olur.

Omuz içerisinde biriken iltihaplı sıvı alınır ve hasta rahat eder. Omuz manipülasyonu ile hasta ağrı hissetmeden işlem gerçekleştirilir. Artroskopik ameliyat sırasında küçük kesiler omuzdan alınır. Donuk omuz vakalarında hareketlerin tekrardan yerine gelme şansı yüksektir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.