CHP’de tek aday Kılıçdaroğlu

CHP’de tek aday Kılıçdaroğlu

Sürenin dolmasının ardından açıklama yapan Divan Başkanı Özlem Çerçioğlu, diğer üç adayın gerekli imzayı toplayamadığını ve Kılıçdaroğlu'nun tek aday olduğunu ilan etti.

Şubat ayında yapılması planlanan ancak corona virüsü salgını nedeniyle ertelenen CHP 37. Olağan Kurultayı bugün “Hedef iktidar” sloganı ile gerçekleşiyor. Bilkent Odeon'da gerçekleşen kurultayda kullanılan pankartlar da hep “iktidar” üzerine. İktidar kelimesi, “barış için iktidar”, “demokrasi için iktidar”, “iş-ekmek için iktidar”, “umut için iktidar”gibi salona asılan pankartlarda da kendisini gösteriyor.

15.10: Başkan adaylığı için verilen sürenin dolmasının ardından Divan Başkanı Çerçioğlu Kılıçdaroğlu’nun tek aday olduğunu açıkladı. Adaylar İlhan Cihaner, Aytuğ Atıcı ve Tolga Yarman adaylık için gerekli 68 imzaya ulaşamadı. Parti Meclisi adaylığı için başvuru bugün saat 17.00-19.000 , yarın 08.00-10.00 arası alınacak.

15.00: Genel Başkan adaylığı için verilen süre doldu. Adayların 68 delegeden imza alması gerekiyor. Kılıçdaroğlu için adaylık imzalarını 80 CHP İl Başkanı verecek.

14.50: Genel Başkan adaylığı için saat 15.00’e kadar verilen sürenin saat 17.00’ye kadar uzatılması talebi Başkanlık Divanı tarafından reddedildi.

14.40: Genel Başkan adayı Aytuğ Atıcı konuşuyor. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun kurultay salonu terk etmesini eleştiren Aytuğ Atıcı şunları kaydetti:

* 76 il gezdim. Partililerle tek tek konuştum. Ben genel başkan olduğumda söz veriyorum salondan ayrılmayacağım, hepinizi dinleyip not alacağım. ‘Salon boş Aytuğ bey konuşacak mısınız?’ diye soruyorlar. ‘Tek bir delege kalsa da konuşacağım’ dedim

* Seçmenimiz iktidar için her yol mubahtır demiyor. Ne diyor CHP seçmeni, demokrasiyi laikliği yıkmak isteyenlerle işbirliği yapma diyor. Seçmenimiz öz gücünle mücadele et, ona buna yaslanma diyor. Seçmenimiz ‘Ey CHP başkası olma kendin ol, böyle çok daha güzelsin’ diyor.

Atıcı aday olmasının iki nedeni olduğunu, matematiksel nedenin CHP'in oyunu bir türlü artıramaması, ideolojik nedenin ise CHP'nin ideolojik olarak savrulmasını engellemek olduğunu söyledi.

14.00: Genel Başkan adayı İlhan Cihaner PM üyesi sıfatıyla konuşuyor. Cihaner; “Rol çalmayacağım. Asıl konuşmamı genel başkan adayı olarak yapacağım” dedi.

Genel başkan ve yöneticilerin salondan ayrılmasıyla delegenin de ayrılmasını eleştiren Cihaner, Bu bir kurultay mıdır? Bu bir ‘iktidar’ kurultayı mıdır? Hani burada Türkiye’nin geleceği konuşulacak kararlar alınacaktı. Selfi çektirip gittiler. Bu ciddiyetsizlikle nasıl iktidara geleceğiz” diye konuştu.

13.10: Kurultay delegeleri Divan’dan söz alıp konuşma yapıyor.

12.55: Türkiye’nin temel sorunlarını 5 maddede sıralayan Kılıçdaroğlu 37. Olağan Kurultay konuşmasını tamamlayarak alkışlar eşiliğinde kürsüden indi.

12.50: Kemal Kılıçdaroğlu kürsüden okuduğu “İkinci yüzyıla çağrı beyannamesi”ni delegelerin oylarına sundu. Çağrı delegelerin oylarıyla kabul edildi.

11.50: Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu konuşmasını yapmak için yeniden kürsüye çıktı. Kılıçdaroğlu konuşmasını yapıyor.

11.45: Divan Başkanı Çerçioğlu, Başkanlık Divanı üyelerini oylamaya sundu. Delgelerin ‘kabul’ oylarının ardından Çerçioğlu üyeleri masaya davet etti.

“İSTANBUL SÖZLEŞMESİ” ÇIKIŞI

11.42: Çerçioğlu, bir kadın olarak kurultay divan başkanı olması nedeniyle Atatürk'e kürsüden şükranlarını ifade ederek, “Siyasette eşit haklara sahip olmamızı sağlayan Gazi Mustafa Kemal'e şükranlarımı sunarım. Cumhuriyetin tüm kadınları adına önünde bir kez daha saygıyla eğiliyorum” dedi.

Son dönemde Türkiye kamuoyu gündemine giren kadına şiddete karşı İstanbul sözleşmesinden çekilme tartışmalarına da değinen Çerçioğlu, “İstanbul sözleşmesini feshetmek, kadına şiddete ve cinayetlerinden yana olmak anlamına gelmektedir. yanındayız ve her zaman da yanında olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Kurultay'ın “iktidar kurultayı” olduğuna vurgu yapan Çerçioğlu, “Sayın Genel Başkanımızın dediği gibi, devleti tekrar devlet ana yapmak için buradayız” dedi.

HRANT DİNK, DENİZ GEZMİŞ, ECEVİT, ATATÜRK… 

Çerçioğlu'nun konuşmasının en çok alkış alan bölümü ise şu oldu; “Biz mücadelesini Kuvayı Milliye’den, azmini Türkan Saylanlardan, gücünü Deniz Gezmişlerden, vicdanını Erdal Erenlerden, özgürlüğünü Bülent Ecevit’in güvercinlerinden, iradesini Mustafa Kemal Atatürk’ten almış bir neslin evlatlarıyız. Bu yüzden biz sözümüzü tutarız.”

11.40: Divan Başkanı Özlem Çerçioğlu kürsüden konuşuyor.

11.35: 39 delegenin imzasıyla Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu Divan Başkanlığı’na önerildi. Yapılan oylamada Çerçioğlu oy çokluğu ile Divan Başkanı seçildi.

11.32: Kılıçdaroğlu’nun kısa konuşmasını ardından Mustafa Kemal Atatürk ve tüm şehitler için saygı duruşu yapıldı. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu.

11.30: Kurultayın açılışı için Kemal Kılıçdaroğlu kürsüye çıktı.

11.23: CHP'nin hayatta olan eski Genel Başkanları Murat Karayalçın, Hikmet Çetin ve Altan Öymen’in konuşmalarının yer aldığı videolar salonda yayınlandı. Konuşmalarda Deniz Baykal yer almazken kürsüden Baykal’a acil şifa dilendi.

11.20: CHP, SHP'nin tüm eski genel başkanlarının fotoğrafları tek tek dev ekrana yansıtıldı. Atatürk, İnönü, Ecevit, Calp, Erdal İnönü, Altan Önen, Hikmet Çetin ve Deniz Baykal'ın fotoğrafları yayınlandı. Son fotoğraf olarak Kılıçdaroğlunun fotoğrafı ekrana yansıdı

11.15: CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile birlikte salona geldi.

İTİŞ-KAKIŞ YOK, HER ŞEY DÜZENLİ

CHP'nin bugün yaptığı 37. olağan kurultay, daha önceki siyasi parti kongrelerine göre şartları en medeni olan kurultay olmaya doğru ilerliyor. Pandemi nedeniyle alınan önlemler çerçevesinde hiçbir kapıda itiş-kakış yok. Kurultayda görevi olan, delege, görevli, gazeteci, herkesin yeri belli.

Kurultay öncesinde salonda canlı klasik müzik dinletisi yapılıyor. Sahnedeki orkestra klasik müzik eserlerinin dışında, “sarı gelin” gibi türkülerden de örnekleri canlı olarak çalıyor.

YOĞUN PANDEMİ ÖNLEMİ

CHP'nin bugün yapılacak olan kurultayı, yoğun pandemi önlemleri altında gerçekleşiyor. kurultayda oturma düzeni, pandemi koşullarına uygun olarak, arada bir koltuk boş bırakılarak gerçekleştiriliyor. Odeon'un onlarca giriş kapısının her birinin önünde dezenfektan kioskları konuşlandırılmış durumda.

Kurultay için alınan önlemler sadece pandemiye yönelik değil. Güvenlik konusunda da çok ciddi önlemler alınmış durumda. Salona giren herkes tek tek aranarak içeri alınıyor. Kurultayın olduğu salonun kapısına bile gelebilmek için üç ayrı polis noktasından geçiliyor. Kimliği olmayanlar içeri alınmıyor.

BİN 356 DELEGE OY KULLANACAK

CHP kurultayında bin 356 delege oy kullanacak. Sandıklar, konuşmaların yapılacağı Odeon'un bahçesinde kurulan dev çadırlar içinde yer alacak. Konuşmaları dinleyen delegeler, Odeon'dan çıkarak oylarını kullanacaklar. Kurultayda oy verme işlemi için 44 sandık ve 132 kabin oluşturuldu. Her sandığa 31, her kabine de 10 kişi olacak şekilde düzenleme yapıldı.

PARTİ MECLİSİ ADAYLIĞI GENEL BAŞKAN SEÇİMİNDEN SONRA

Parti Meclisi'ne aday olmak isteyenler ise, başvurularını ilk gün, genel başkanlık seçiminin tamamlanmasının ardından saat 17.00-19.30 saatleri arasında ya da ikinci gün 08.30-10.00 arasında, Odeon'un bahçesinde oluşturulacak özel PM adaylık başvuru bankolarına yapacaklar.
PM adayı olabilmek için yeni tüzük gereği 10 delegenin imzası gerekiyor. Gerekli imzayı bulanlar, başvurularını kabul bankosuna iletecekler.

KILIÇDAROĞLU'NUN ANAHTAR LİSTESİ 70 İLA 75 KİŞİ

10 delegenin imzasını alabilmiş tüm adayların isimleri “çarşaf listede” yer alacak. Delegeler Parti Meclisi için 52 kişiyi bu çarşaf listeden seçecekler. Kemal Kılıçdaroğlu'nun 70 ila 75 kişilik bir “anahtar liste” oluşturması bekleniyor. Muhalif grupların da güç birliği yaparak, ortak bir anahtar liste oluşturacakları kulislere yansımış durumda.

Kurultay'da PM için çarşaf listeden yapılacak 52 kişilik seçim dışında, 8 kişilik Bilim Kurulu da ayrı bir liste üzerinden seçilecek. Bilim Kurulu için Genel Başkan'ın hazırladığı 12 kişilik bir aday listesi olacak ve delegeler 8 bilim kurulu üyesini bu 12 kişilik listeden seçecekler. PM, çarşaf listeden çıkacak 52 kişi ile, Bilim Kurulu listesinden çıkacak 8 kişinin toplamı olan 60 kişiden oluşacak.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.