Corona virüsü salgınında son durum: Avrupa’da vaka artışı sürüyor

Corona virüsü salgınında son durum: Avrupa’da vaka artışı sürüyor

Fransa'da son 24 saat içinde 41 bin 622, İtalya’da ise 16 bin 79 yeni vakanın tespit edilmesiyle en yüksek vaka sayısı kayıtlara geçti.

Fransa'da corona virüsü salgınında günlük vaka sayısı rekor kırmaya devam ediyor. Fransa Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, son 24 saatte 41 bin 622 yeni vakanın tespit edilmesi ile toplam vaka sayısı 999 bin 43'e ulaştığı aktarıldı.

Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte 165 kişinin virüs nedeni ile hayatını kaybettiğini, toplam can kaybının 34 bin 210'a yükseldiğini açıkladı. Bakanlık, 627'si yoğun bakımda olmak üzere 10 bin 166 kişinin hastanelerde tedavi altında olduğunu ifade etti.

YASAK UYGULANAN BÖLGE SAYISI ARTTI

Fransa'da 17 Ekim tarihinden itibaren başkent Paris dahil 8 büyükşehirde 4 hafta boyunca 21.00-05.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı uygulanmaya başlanmıştı.

Fransa Başbakanı Jean Castex bugün yaptığı açıklamada, kısmi sokağa çıkma yasağının uygulanacağı bölge sayısının 54'e yükseldiğini duyurdu.

Başbakan Castex, Ain, Hautes-Alpes, Alpler-Maritimes, Ardeche, Ardennes, Arige, Aube, Aveyron, Bouches-du-Rhône, Calvados, Côte-d’Or, Drôme, Gard, Haute-Garonne, Hérault, Ille-et-Vilaine, Indre-et-Loire, Isre, Jura, Loire, Haute-Loire, Loiret, Lozre, Maine-et-Loire, Marne, Meurthe-et-Moselle, Nord, Oise, Pas-de-Calais, Puy-de-Dôme, Pyrénées-Atlantiques, Hautes-Pyrénées, Pyrénées-Orientales, Bas-Rhin, Rhône, Saône-et-Loire, Savoie, Haute-Savoie, Paris, Seine-Maritime, Seine-et-Marne, Yvelines, Tarn, Tarn-et-Garonne, Var, Vaucluse, Haute-Vienne, Essonne, Hauts-de-Seine, Seine-Saint-Denis, Val-de-Marne, Val-d’Oise, Corse-du-Sud, Haute-Corse, Fransız Polinezyası'nda yasağın uygulanacağını açıkladı.

Yasaktan yaklaşık 46 milyon kişinin etkilenmesi bekleniyor. Castex, kısmi sokağa çıkma yasağının vaka sayılarındaki artışı durdurmaması halinde tekrardan tam sokağa çıkma yasağı getirilebileceğini ifade etti.

İTALYA’DA YENİ REKOR: 16 BİN 79 VAKA

İtalya Sağlık Bakanlığı tarafından bugün açıklanan verilere göre, son 24 saatte 16 bin 79 yeni Covid-19 vakası tespit edildiği belirtilirken, günlük vaka sayısında yeni rekor kayıtlara geçti.

Bakanlık, toplam vaka sayısının 465 bin 726'ya ulaştığını aktardı. Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte 136 kişinin virüs nedeni ile hayatını kaybettiğini, toplam can kaybının 36 bin 968'e yükseldiğini bildirdi.

Ülke genelinde son 24 saatte 170 bin 392 kişiye Covid-19 testi yapılırken, testlerin yüzde 9,44'ü pozitifi çıktı. İtalya'da aktif vaka sayısı 169 bin 302'ye, yoğun bakımdaki hasta sayısı ise 992'ye yükseldi.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI YÜRÜRLÜĞE GİRİYOR

İtalya’daki 7 bölgeden 3'ünde yerel yönetimler sokağa çıkma kısıtlamaları getirdi. Lombardiya bölgesinde gece sokağa çıkma yasağı bugün yerel saatle 23.00 itibariyle, Campania ve Lazio bölgelerinde ise Cuma günü 00.00'da yürürlüğe girecek.

Öte yandan İtalya Başbakanı Giuseppe Conte geçtiğimiz Pazar günü yaptığı açıklamada, ülkede art arda rekor seviyede yeni vakanın görülmesi üzerine kalabalık oluşabilecek yerlerde akşam sokağa çıkma yasağı yetkisini yerel yönetimlere vermişti.

BELÇİKA’DA ALARM SEVİYESİ YÜKSELTİLDİ

Belçika'da Covid-19 vaka sayılarındaki artış devam ederken, federal kurumlar kendi yetki alanlarındaki bölgelerde alarm seviyelerini yükseltti.

Ülke genelinde vaka sayılarındaki artışın durdurulamaması nedeniyle birçok bölgede Eğitim Bakanları alarm seviyesini sarıdan turuncuya yükseltti.

Karar ile okullardaki eğitim saatleri düşürülebilecek. Okullarda bir hafta sonra başlayacak olan Cadılar Bayramı tatili ise bir hafta uzatıldı.

Halk arasında yeniden işletmelerde metrekare başına müşteri uygulamasına geçileceği söylentileri yayılırken, henüz bu yönde resmi bir karar alınmadı. Ülkede farklı yetkili kişi ve kurumları bir araya getiren yeni bir danışma kurulu toplantısının ise Cuma günü yapılması planlanıyor.

BELÇİKA’DA YAŞAYAN TÜRKLER ENDİŞELİ

Yaklaşık 300 bin Türk kökenli vatandaşın yaşadığı Belçika'da Türkler de salgın nedeni ile endişeli olduklarını ifade ediyor. Özellikle okul ve iş hayatında aktif olan Belçikalı Türkler, okulların yüksek corona virüsü oranına rağmen kapatılmaması nedeniyle çocukları için endişeli olduklarını dile getirdi. Ülkedeki birçok kafe ve restoranı işleten Türk vatandaşları salgın nedeni ekonomik olarak zor günler geçiriyor.

Belçika'da yaşan bir Türk vatandaşı yaptığı açıklamada, “Bu hastalık yayılıyor. Her taraf kapalı şu an için. Akşam 12'ye kadar sokağa çıkabiliriz. Belçika haberleri vakaların çok yayıldığını söylüyor. Ben çalışıyorum. İş yerinde mesafeyi devamlı kontrol ediyoruz ama vaka işyerlerinde de çok yayıldı” ifadelerini kullandı.

Diğer bir Türk vatandaşı ise yaptığı açıklamada, “Ben daha önce atlattım corona virüsü, gerçekten çok zordu. İlk üç gün çok zor geçti ama Allah'a çok şükür şu an iyiyim. Çocuklarımız okula gidiyor işe giden çocuklarımız var endişeliyiz yani. Okula giden çocuğum var iki defa test yaptırdık. Okulunda ve arkadaşlarında çıktı kolay değil yani” dedi.

Belçika'nın pandemi etkisi altına girdiğinde geçici Başbakan olan ve 6 ay boyunca ülkenin Ulusal Güvenlik Konseyi'ne başkanlık eden eski Başbakan ve yeni hükümetin Dışişleri Bakanı Sophie Wilmes'in corona virüsü testinin pozitif çıkması sonrası bugün hastaneye kaldırıldığı ve yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alındığı belirtildi. Wilmes'ın sağlık durumunun stabil olduğu bildirildi.

Öte yandan Belçika'da toplam vaka sayısı 253 bin 386'ya, toplam can kaybı ise 10 bin 539'a yükseldi.

BİRLEŞİK KRALLIK’TA 21 BİN 242 YENİ VAKA

Birleşik Krallık’ta Covid-19 vaka sayıları hızla artmaya devam ediyor. Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan günlük verilerde, son 24 saatte 21 bin 242 yeni vakanın tespit edildiği, toplam vaka sayısının ise 810 bin 467’ye ulaştığı belirtildi. Ülkede Covid-19 nedeniyle son 24 saat içinde 189 kişi hayatını kaybederken, toplam can kaybı 44 bin 347’ye yükseldi. İngiltere'de son 3 gündür günlük vaka sayısı 20 binin üzerinde seyrediyor.

NHS Test ve İzleme Sistemi tarafından yapılan açıklamada, pozitif test edilen kişilerin sadece yüzde 15,1’inin sonuçlarını 24 saat içinde aldığı aktarılırken, Covid-19 testi pozitif çıkan kişilerle etkileşim halinde olanların yüzde 60’ından azına ulaşıldığı ifade edildi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson yaptığı basın toplantısında, İngiltere’nin NHS Test ve İzleme Sisteminin daha hızlı sonuçlar vermesi için iyileştirilmesi gerektiğini ifade etti. Johnson, “Pozitif teste sahip olan kişilerin kendilerini izole etmelerini sağlamalıyız” dedi.

İngiltere hükümetinin Baş Bilimsel Danışmanı Sir Patrick Vallance ise yaptığı açıklamada, “Sistemde iyileştirmeye yer olduğu çok açık, mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde kişi sayısına ve izolasyona konsantre olmak gerçekten önemli” ifadelerini kullandı. Vallance, corona virüsü enfeksiyonlarının ülke genelinde hala arttığına dikkat çekerek, günlük vaka sayısının 90 bine kadar çıkabileceğini açıkladı.

İSPANYA VE ALMANYA’DA SON DURUM

İspanya’da vaka sayısında artış sürüyor. Ülkede son 24 saatte 20 bin 986 kişide daha virüs tespit edildiği ve 155 kişinin daha yaşamını yitirdiği açıklandı. Toplam vaka sayısı 1 milyon 90 bin 521´e, toplam can kaybı ise 34 bin 521´e ulaştı.

Ülkede son 24 saatte 7 bin 960 kişide daha virüs tespit edildiği, 33 kişinin daha yaşamını yitirdiği aktarıldı. Toplam vaka sayısı 399 bin 315´e, toplam can kaybı ise 10 bin 32´ye ulaştı.

YUNANİSTAN’DA GECE SOKAĞA ÇIKMAK YASAKLANDI

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis yaptığı açıklamada, başkent Atina'da dahil olmak üzere salgından en fazla etkilenen bölgelerde gece sokağa çıkma yasağı uygulanacağını duyurdu.

Başbakan Miçotakis, dört aşamalı bir risk değerlendirme raporuna göre, salgında yüksek riskli bölge olarak kabul edilen yerlerde Cumartesi günüden itibaren yerel saatle 00.30-05.00 arasından sokağa çıkma yasağı uygulanacağını açıkladı. Raporda, Yunanistan'ın kuzeyinde yer alan Kozani ve Kesriye en yüksek riskli bölgeler olurken, onları başkent Atina'nın da içinde bulunduğu Attika bölgesi izledi.

Miçotakis, “Amaç, virüsün yayılmasına yardımcı olan hareketleri ve gece toplantılarını kısıtlamak. Belki bir süreliğine daha az eğleneceğiz. Ancak bu uzun vadede daha fazla sağlık anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

Gençlerin virüsün yayılmasını engellemeye yardımcı olması gerektiğini vurgulayan Başbakan Miçotakis, gençlerin ailelerine virüsü yaydığını ifade etti. Miçotakis, devletin kuralları çiğneyen işletmelere ise ağır cezalar keseceğini aktardı.

Yunanistan'da son 24 saatte 882 yeni vakanın tespit edilmesi ile toplam vaka sayısı 28 bin 216'ya, son 24 saatte 15 kişinin daha hayatını kaybetmesi ile toplam can kaybı 549'a ulaştı. (DHA, İHA)

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.