Gıdada bilgi kirliliği ortadan kalkacak

Gıdada bilgi kirliliği ortadan kalkacak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, gıda üretiminin her aşamasındaki riskleri tüketici ile bilimsel veriler doğrultusunda paylaşacak.

 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Risk Değerlendirme Daire Başkanlığı'nda yapılandırılacak 10 bilimsel komisyon için akademik çevrelerden 300 başvuru alındı. Başvuruların tamamlanmasının ardından oluşturulacak komisyonlar gıda üretim zincirinin her aşamasındaki olası risklerin halk sağlığı üzerine etkilerini değerlendirerek kamuoyuyla paylaşacak.

Avrupa Birliği standartlarında bir gıda denetim sisteminin tesisini öngören 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu çerçevesinde tek yetkili otorite haline gelen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, gıda üretiminin her aşamasındaki riskleri tüketici ile bilimsel veriler doğrultusunda paylaşacak. Bakanlık bünyesinde ilk defa oluşturulan, Risk Değerlendirme Daire Başkanlığı çalışmalarını 10 ayrı bilimsel komite ile destekleyecek. Üniversitelerden ve akademik çevrelerden Bakanlığa 300 civarında başvuru yapıldığı öğrenildi. Oluşturulacak bilimsel ve komite ve komisyonlar bağımsız, tarafsız, şeffaf ve bilimsel esaslara göre risk değerlendirmesi yapacak. Mikrobiyoloji ve hijyen, gıda ve beslenme, gıda katkı maddeleri, konularında 10 ayrı bilimsel komisyonunu kurulacak.

Oluşturulacak komisyonlarda, gıda üretim zincirinin her aşamasında olası risklerin halk sağlığı üzerine etkileri bilimsel ve tarafsız olarak değerlendirilerek, gerekli tedbirler alınacak ve kamuoyu ile paylaşılacak. Komisyon tarafından yapılan bilimsel temelli açıklamalar ile bilgi kirliliği önlenecek. Gıda üretim zincirinin her aşamasında muhtemel riskler halk sağlığı açısından bilimsel olarak değerlendirerek gerekli tedbirleri alınacak.

Gıda işletmeleri için Dünya Bankası kredisi geliyor

Tarım Bakanlığı yetkililerinden aldığımız bilgiye göre, sorunlu bir alan olan gıda işletmelerinin modernizasyonu ve söz konusu yasa kapsamında uyumlarının sağlanması amacıyla iki ayrı proje yürütülüyor. Kırsal Kalkınma Ajansı aracılığı ile gıda işletmelerinin modernizasyonu için 40 ilde yürütülen çalışma kapsamında işletmelere kredi imkanı sağlanacak. Diğer bir proje ise yine gıda işletmelerine yönelik olarak Kalkınma Bakanlığı ile Dünya Bankası tarafından yürütülüyor. Gıda işletmelerinin modernizasyonu için gerekli olan finansmanın sağlanması için Dünya Bankasından 200 milyon dolar kredi temin edilecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.