Günlük Hayatımızda Yazma'nın Önemi

Günlük Hayatımızda Yazma'nın Önemi

Geçmişi kök boyalarına ve ıhlamur ağacından yapılan kalıplarla sadece 6 renkle imal edilen yazmalar, günümüzde bilgisayar destekli tasarımlarla renk renk seçimler sunuyor.

Geçmişi kök boyalarına ve ıhlamur ağacından yapılan kalıplarla sadece 6 renkle imal edilen yazmalar, günümüzde bilgisayar destekli tasarımlarla renk renk seçimler sunuyor. Anadolu motifleriyle süslenen, ince dokunmuş basmanın üzerine işlenmiş ve desenli örtü, yazma olarak adlandırılıyor. Hanımlar tarafından günlük olarak kullanılsa da yazmanın keyfini oya işlemek veriyor. Evliliğe hazırlanan hanımlar yazmaya oya işleyerek çeyizlerine koyuyorlar.

Kültürümüzde büyük bir öneme sahip olan yazmalar, yöreye ve dile göre baş örtüsü, örtü, tülbent gibi isimleri de kullanıyor. Daha çok tesettürlü hanımlar tarafından tercih edilen yazma, aslında birçok kullanımda hayat kolaylığı sağlıyor. Gelişen ve değişen zamanla beraber tabii ki yazmalar da değişti. Çeyize koymak için üretilen özel oyalı yazmalar da artık mevcut. Eski zamanlarda beyaz ve düz desenli üretilen yazmalar, şimdi bütün renkleri ve desenleri barındırıyor. Yazmaya işlenen oya, el sanatı olarak görülüyor. Bizce de kesinlikle öyle olan işleme ve oya sanatı, yazmalara özgünlük ve değer kazandırıyor.

Yazma, tesettürlü hanımlar tarafından günlük hayatta kullanımı en rahat örtülerden biridir. Yazma sadece tesettürlü hanımlar tarafından kullanılmamakla beraber; saç tokası, fular ve şal olarak da kullanılıyor. Pamuk ve naylon olmak üzere iki farklı materyal ile üretilebilen yazmalar, boyutları da tercihinize göre seçebileceğiniz şekilde üretiliyor. Yazmaların kare boyutlularına iğne oynası daha çok yakışırken, dikdörtgen ve daha büyük yazmalara tığ oyasının daha çok yakıştığını söyleyebiliriz. İğne oyası daha rahat işlenirken, tığ oyasının biraz daha emek istediğini de söyleyebiliriz.

İster yeni doğmuş bebeğinizi örtün, isterseniz mayaladığınız yoğurdu, isterseniz saçınıza Anadolunun mistik esintisini verin, isterseniz kültürümüzün değerli parçasını tüm ihtişamıyla başınızda taşıyın. Renk renk ve onlarca desenli yazmalar onları fark etmeniz için sizi bekliyor!

Keyifli Alışverişler!

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.