İSO'ya Giden Gül, İTO'ya Neden Gitmedi?

İSO'ya Giden Gül, İTO'ya Neden Gitmedi?

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dün akşam İSO'nun yemeğine katıldı. Himayesinde yapılan İTO'nun toplantısına ise gitmedi!

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dün akşam yapılan İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) 60. kuruluş yılı kutlama yemeğine katıldı ve 3 saat kaldı.

Cumhurbaşkanı Gül, bu sabah ise kendi himayelerinde yapılan 'Akdeniz'in Politik ve Ekonomik Geleceği'' başlıklı ASCAME Konferansı'na katılmadı.  Gül toplantıya katılmak yerine yazılı bir mesaj yayınlamayı tercih etti. Gül'ün yüzlerce yerli ve yabancı delegenin katıldığı toplantıya katılmaması şaşkınlık yarattı.

İŞTE GÜL'ÜN GÖNDERDİĞİ MESAJ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Akdeniz havzasında artık demokrasi yönünde kuvvetli bir reform dinamiğinin hayata geçtiğini vurgulayarak, her ülkenin kendine has tarihi ve kültürel özellikleri bulunsa da insan haklarına saygılı, hukukun üstünlüğüne dayanan, şeffaf ve hesap verilebilir bir devlet sistemine sahip olunmasının bölgedeki toplumların meşru ve müşterek beklentisini teşkil ettiğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, mesajında, ASCAME'nin 30. kuruluş yıldönümünde bu konferansa ev sahipliği yapan İTO'yu tebrik etti ve 23 bölge ülkesinden 213 ticaret odasını bir araya getiren Birliğin, bölge ülkeleri arasında ekonomik işbirliğini kuvvetlendirmeye yönelik başarılı çalışmalarının devamını diledi.

Akdeniz'in tarih boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan, 3 kıtayı birleştiren, geçiş noktaları üzerinde yer alan, önemli enerji kaynaklarına sahip jeostratejik önem taşıyan bir bölge olduğunu vurgulayan Gül, Avrupa Akdeniz havzasında istikrar ve refahın güçlendirilmesi, bölgenin bir barış alanına dönüştürülmesinin müşterek hedefleri oluşturduğunu belirtti.

ASCAME'nin de kurulduğu günden bu yana bu hedeflere ulaşılması için gayret gösterdiğini ifade eden Gül, Kuzey Afrika'da başlayan ve hızla diğer Ortadoğu ülkelerine yayılan değişim ve demokratik dönüşüm hareketlerinin bölgeyi tarihi bir dönemecin eşiğine getirdiğini, bu dönüşümün barış, istikrar, huzur ve refaha tahvil edilmesi gerektiğini vurguladı.
      
''Bölgesel işbirliği her zamankinden daha fazla hissediliyor''
     
Bölgesel işbirliği ihtiyacının bu şartlarda her zamankinden daha fazla hissedildiğine ve herkese büyük sorumluluk yüklendiğine işaret eden Gül, mesajında şunları dile getirdi:

''Akdeniz havzasında artık demokrasi yönünde kuvvetli bir reform dinamiği hayata geçmektedir. Her ülkenin kendine has tarihi ve kültürel özellikleri bulunsa da insan haklarına saygılı, hukukun üstünlüğüne dayanan, şeffaf ve hesap verilebilir bir devlet sistemine sahip olunması, bölgedeki toplumların meşru ve müşterek beklentisini teşkil etmektedir. Bu süreç başarıya ulaştığı takdirde, Avrupa Akdeniz havzası ülkelerinin coğrafi anlamda olduğu kadar değerler temelinde de buluşmaları gerçekleşmiş olacaktır.

 Ayrıca bölgede ortaya çıkacak barış primi, Akdeniz havzasının kalbini oluşturduğu büyük Afro Avrasya coğrafyasındaki halklara şüphesiz önemli faydalar sağlayacaktır. Akdeniz havzasında istikrar ve refahın sağlanması, bir Avrupa ve Akdeniz ülkesi olan, bölge halklarıyla yakın tarihi ve kültürel bağlara sahip ülkemizi de yakından ilgilendirmektedir. Türkiye, gerek ikili seviyede, gerek 'Akdeniz için Birlik' gibi uluslararası oluşumlarda yer alarak Akdeniz bölgesine yönelik işbirliği projelerine katkı sağlamakta, bölge ülkeleriyle her alanda işbirliğinin geliştirilmesi için çaba göstermektedir.''
     
''Çözüm bekleyen konular arasında istihdam özel yere sahip''
     
 AB ile tesis ettiği Gümrük Birliği ilişkisi bağlamında bölge ülkelerinin bir kısmıyla serbest ticaret anlaşması imzalayan Türkiye'nin, diğer Akdeniz ülkeleriyle de serbest ticaret anlaşmaları akdetmek için girişimlerini sürdürdüğünü hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, bu çerçevede ASCAME Genel Kurulu kapsamında düzenlenen ''Akdeniz Bölgesinin Politik ve Ekonomik Geleceği'' başlıklı konferansın Akdeniz bölgesindeki sorunların uluslararası düzeyde alınarak, ileriye doğru atılacak adımlara ışık tutması ve sağlam bir gelecek perspektifi oluşturması için son derece önemli bir girişim olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 30. yaşını kutlayan ASCAME ve üyelerine önemli görevler düştüğünün altını çizerek, bölgede istikrarın korunması ve halkın refah seviyesinin yükselmesi bakımından çözüm bekleyen konular arasında istihdamın özel bir yere sahip olduğunu, özellikle genç nüfusa yerel istihdam imkanlarının sağlanması için KOBİ'lerin büyük sorumluluğu bulunduğunu belirtti.

Akdeniz'de ekonomik kalkınmayı sağlamaya yönelik projeler geliştirilirken, enerji, çevre, ulaştırma gibi sektörlere de vurgu yapılması gerektiğine dikkati çeken Gül, bu alanlarda bölge halklarının karşılaştığı sorunlara verimli ve etkili çözümler getirecek yaklaşımların desteklenmesinin elzem olduğunu vurguladı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.