İstanbul’da, özel hastanelerde korona virüs testi yapılıyor mu?

İstanbul’da, özel hastanelerde korona virüs testi yapılıyor mu?

İstanbul’da özel hastanelerde korona virüs testi yapılıp yapılmadığı ile ilgili yaşanan bilgi kirliliğine, Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Dernek Başkanı Reşat Bahat’tan cevap geldi.

ÖZEL HASTANELERDE KORONA VİRÜS TESTİ

Özel hastane ve laboratuvarların korona virüs testi yapıp yapamadıklarına dair özellikle sosyal medyada ve Whatsapp gruplarında çelişkili bilgiler ve duyurular paylaşılıyor. Bu platformlarda, İstanbul'daki çeşitli hastane ve laboratuvarların test yaptığına dair bilgiler dolaşıyor.

“KORONA VİRÜS TESTİ DEVLET KONTROLÜNDE”

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Reşat Bahat, korona virüse karşı en güvenilir testin PCR testi olduğunu, test sürecinin devlet kontrolünde olduğunu, devletten bağımsız bir şekilde paralı olarak bunun yapılmasının yasal olmadığını söyledi.

“ÖZEL HASTANE TEST YAPAR AMA ÜCRETSİZ”

Dernek Başkanı, bir özel hastanenin korona virüs şüphesi olan bir hastasına test yapılmasına karar verildiğinde, numune alıp bunu yine devlet kontrolündeki test merkezlerinden birine gönderdiğini ve bunun da ücretsiz olduğunu belirtti.

Bahat, korona virüse karşı doğruluk payı daha az olan serolojik testlerin yapılmasının ise yasal olmakla birlikte bazı sakıncaları olduğunu ve kazanç kapısına döndürülmemesi gerektiğini aktardı.

“TESTİ KAMUYA BİLDİRMEDEN YAPMAK SUÇ”

"Koronavirüse karşı PCR testleri yüzde 96 güvenilirdir. Benim hastaneme gelseniz de, koronavirüs semptomları var ise ve teste karar verilirse ben sizden numune alıyorum, devletin denetimindeki 20 test merkezinden birine gönderiyorum ve bunun için bir bedel almıyorum çünkü bunu devlet yapıyor. Koronavirüs semptomları olan birine PCR testini kamuya bildirmeden ve parayla yapmak suçtur."

“SEROLOJİK TESTİ DOĞRU BULMUYORUM”

"Yasal olan serolojik testi de anlamlı bulmuyorum. Yüzde 80 güvenli bu test, vatandaşa yanlış cesaret verebilir. Ama vatandaş ısrar ederse, bunun sonucunun altına şu yazılmalıdır: 'Bu test yüzde 80 güvenlidir, yarın hasta olmayacağınızı göstermez, bunun pozitif çıkması durumunda bile PCR'la doğrulanmalıdır.é

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.