İstanbulluların % 38,4’ü Sarıgül’e inanmıyor

İstanbulluların % 38,4’ü Sarıgül’e inanmıyor

Denge Araştırma şirketi son anketiyle İstanbul'un nabzını tuttu. Ankete göre, CHP'lilerin yüzde 27,4'ü Kılıçdaroğlu'nun 2009'daki yerel seçimlerde aldığı oyu geçemeyen Sarıgül'ün kazanamayacağını düşünüyor. İstanbulluların yüzde 38,4'ü ise Sarıgül'e inanm

 SARIGÜL’ÜN OYU %33,3

Veriler 46 gün sonra başkanını seçecek İstanbul'da, Mustafa Sarıgül'ün de CHP'ye çare olamadığını ortaya çıkardı. Sarıgül, 29 Mart 2009 yerel seçimlerinde CHP'den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan Kemal Kılıçdaroğlu'nun oy oranına dahi yetişemedi. 2009 seçimlerinde CHP'nin İstanbul adayı Kılıçdaroğlu, yüzde 37'lik bir oy oranına ulaşmıştı. 30 Mart 2014 tarihinde yapılacak seçimde 'Sarıgül'e oy veririm' diyenlerin oranı ise ancak yüzde 33.3'te kaldı.

TABANDAN SARIGÜL’E TEPKİ

Bu düşüş, son günlerde partide gündemden düşmeyen 'aday dayatması' tartışmaları nedeniyle Sarıgül'e parti tabanının tepkisi olarak yorumlandı. 12 Haziran 2011 genel seçimlerinde İstanbul'da yüzde 31.2 oranında oy alan CHP'nin bugün yapılacak bir seçimde kararsızlar dağıtılmadan önceki oyu yüzde 29.8'de kaldı.

CHP'Lİ SEÇMEN DE İNANMIYOR

Mustafa Sarıgül'ün CHP içindeki konumunu gösteren en önemli ayrıntı ise CHP'lilerin Sarıgül'e inancını belli eden veriler oldu. Seçimde CHP'ye oy vereceğini söyleyen seçmenin sadece yüzde 72.6'sı CHP'nin kazanacağına olan inancını beyan ederken, partililerin yüzde 27.4'ü ise Sarıgül'ün belediye başkanı seçileceğine inanmadığını kaydetti. CHP tabanında 'Seçimleri Kadir Topbaş kazanır' diyenlerin oranı yüzde 12,1'i buldu. Fikir beyan etmeyenler ve diğer partilere mensup adayların kazanacağını düşünenlerle birlikte CHP'lilerin yüzde 30'a yakınının Sarıgül'e seçimlerde güvenmediği ortaya çıktı. İstanbullular, hangi partiye oy verecekleri ayırt edilmeksizin, '30 Mart 2014 seçimlerini sizce hangi parti kazanır?' sorusuna ise yüzde 55.8 oranında 'AK Parti' derken, yüzde 25.5 oranında ise CHP'yi tercih etti. AK Parti'ye oy vereceğini söyleyenlerin yüzde 92.3'ü Kadir Topbaş'ın kazanacağına inandığını dile getirdi. AK Partili seçmenin sadece yüzde 0.1'i CHP'ye şans verdi.

VAAT VE PROJELERİ İNANDIRICI DEĞİL

Denge Araştırma, ankete katılan vatandaşlara İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylarının proje ve vaatlerine güvenip güvenmediklerini de sordu. Ortaya çıkan sonuçlara göre ankete katılan vatandaşlardan yüzde 53,3'ü Kadir Topbaş'ın proje ve vaatlerini inandırıcı bulduklarını, yüzde 22,4'ü ise inandırıcı bulmadığını belirtti.

Mustafa Sarıgül'ün proje ve vaatlerinin de inandırıcılığını soran Denge Araştırma'nın verilerine göre, vatandaşların yüzde 30,7'si Sarıgül'ü inandırıcı bulduğunu belirtirken yüzde 38,4'ü inandırıcı bulmadığını kaydetti. Anket İstanbul'un 36 ilçesinde yapıldı. Ankete katılan 3 bin 66 kişiden yüzde 50'den fazlası 44 yaş altı kişiler oldu. Katılanların yüzde 54'ü erkek olarak belirtilirken yüzde 35,5'u ilkokul mezunu, yüzde 32,6'sı ise ev hanımı olarak kaydedildi.

TOPBAŞ %51, SARIGÜL %37,1

Yerel seçimler öncesi İstanbul seçmeninin nabzını tutan Denge Araştırma'nın anket sonuçlarına göre AK Parti adayı Kadir Topbaş'ın oyu kararsızların dağıtılmasıyla yüzde 51.1, CHP adayı Mustafa Sarıgül'ün oyu ise yüzde 37,1 oldu. Anket sonuçlarına göre bir önceki seçimde CHP'ye oy veren seçmenlerin yüzde 6,2'si ile MHP'lilerin yüzde 19,5'i, oylarını Kadir Topbaş'a vereceklerini söylerken, MHP seçmeninin yüzde 23,4'ü ise Sarıgül'ü tercih edeceklerini belirtti. Bu durum, MHP'nin yarıya yakın seçmeninin oylarını Topbaş ile Sarıgül arasında dağıtacağını ortaya koydu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.