İstanbul’u kontrol altına alamazsak salgın korkutucu bir boyuta ulaşacaktır

İstanbul’u kontrol altına alamazsak salgın korkutucu bir boyuta ulaşacaktır

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Son 7 güne göre vaka artışı yüzde 85'ten fazladır. Bu artış korkutucudur" dedi.

İstanbul Valiliği’nde corona virüsü salgını ile ilgili bir toplantı yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugün Bilim Kurulu toplantısı öncesi, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’ne geldi.

Bilim Kurulu toplantısının ilk kez İstanbul’da Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde düzenlendiğini belirtildi. Saat 17.00’da başlayan toplantı yaklaşık 2 saat sürdü.

İstanbul’da yüzde 40’a çıkan vakaların ele alındığı toplantı sonrası kameralar karşısına geçen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, şu ifadeleri kullandı;

*3 gün önce İstanbul’da vaka sayılarının ülke genelinin yüzde 40’ı olduğunu belirttim. Hekim ve hemşirelerden bilim kuruluna kadar teyakkuzdayız.

KONTROL ALTINA ALAMAZSAK…

*Durum bize olduğu kadar size de büyük sorumluluk yüklüyor. Son 7 gün, geçen ayın aynı dönemine göre İstanbul’da ortalama vaka artışı yüzde 85’den fazladır. Oran korkutucudur. İstanbul’da durumu kontrol altına alamazsak salgın korkutucu bir boyuta ulaşacaktır.

*Artış İstanbul’a günlük geliş gelişlerin fazla olduğu şehirlerde yüksektir. Balıkesir, Tekirdağ yüzde 96, Bilecik Düzce’de yüzde 99, Sakarya’da yüzde 76, Kırklareli’nde yüzde71, Kocaeli’de yüzde 63’tür. Tüm iller İstanbul’la temaslıdır. Gelişme salgınla mücadelede 83 milyonu ilgilendirmektedir.

*Nisan ayında yaşadığımız tehlike büyüktü. Salgının merkezi olması, kuralları uygulayarak önledik. Şimdi benzer bir durumla karşı karşıyayız. Bu duruma neler yol açtı?

*İstanbul, dünyanın en kalabalık kentleri arasında 14. sırada. Virüsün yayılmasına elverişli ortama sahibiz. Kurallara uyumun azalmasıyla birlikte İstanbul’da salgın hızla tırmandı. Tehlike karşısında teyakkuza geçebiliyoruz. Karşılaştığımız ve tüm ülkeyi riske atacak durum budur.

TOPLU ULAŞIM EN BÜYÜK RİSK KAYNAĞI

*Çözüme en çok ihtiyaç duyduğumuz konu toplu ulaşımdır. Sosyal mesafenin korunamadığı toplu ulaşım en büyük risk kaynaklarındandır. Bu çözümlerin üretilmesi, teması çok azaltacaktır.

ORTALAMA BİR KİŞİDEN 3 KİŞİYE BULAŞIYOR

*Hareketlilik şu an olduğu gibi devam ederse, artış birken iki, iki iken dört şeklinde olmayacak. Bir kent üç, üç kent beş şeklinde olacak. Virüs bir kişiden ortalama üç kişiye bulaşıyor. Çözüm, artışın nedenini kontrol altına almaktır. Temel şart olarak maske, mesafe ve temizlik kuralına uyacağız.

*Dışarı çıktığımızda üç yere uğruyorsak, bunu bir yere indireceğiz. Üç kişi yerine bir kişiyle görüşeceğiz. Hareketi üçte bire indirmenizdir. Bunu yaparsanız salgınla mücadele etmiş olacaksınız.

*Toplu taşıma araçlarında risk azalır, kendimizi disipline sokalım. Sonsuza kadar değil, salgını kontrol altına alana kadar. Dışarıya üç kere çıkmak yerine, bir kere çıkın derken hayatınıza sınırlama getirdiğimin farkındayım. Bu toplum yararına fedakarlıktır.

*Eğer maske, sosyal mesafe ve temizlik kuralına uymazsanız, sağlık çalışanlarımız izinlerini kullanamayacak. Kurallardan daha ağır mecburiyetimiz olacak. Hareketliliği ve teması azaltın. Tedbirden taviz vermeyin.

*Esnek mesai sistemine geçiş için elinizden geleni yapın, şartlarınız uygunsa vardiyalı çalışmayı tercih edin. Tüm temaslılar mecburen izole edilir. Vardiya sisteminde risk azalır. Çalışanlarınız sağlığını ve iş kaybını önlemek için doğru olan budur.

“İSTANBULLULARDAN RİCA EDİYORUM”

*İstanbullular rica ediyorum. Testi pozitif çıkanlar filyasyon ekiplerine temaslarını bildirsin. Zorunlu olmadıkça akrabalarla, başka ailelerle bir araya gelmeyin. Kutlama ve törenleri erteleyin.

*Salgınla savaşın bu aşaması disiplin istiyor. Sistemin tıkanmasına yol açacak bir durum yok. Kamu hastaneler, özel kuruluşlar ve tıp fakülteleriyle bir araya geldik.

*Salgınla mücadelenin tüm birimleriyle buluştuk. Sağlık kuruluşlarıyla organize olduk. Her kapasitenin sonuçta bir sınır vardır. Bu sınırı zorlamamak tedbirleri uygulamaya bağlıdır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.