İTO'dan 'İTOTEST'

İTO'dan 'İTOTEST'

İstanbul Ticaret Odası mesleki eğitim yeterlilik belgesi vermeye basım yayım sektörü ile başlıyor…

İTOTEST Merkezi Projesi’nin tanıtım toplantısı 13 Mart 2012 Salı günü saat 10.00’da İTO Başkanı Murat Yalçıntaş’ın katılımıyla yapıldı.

Açılış konuşmasını yapan Yalçıntaş, Bir çalışanı işe almadan önce iki şeye çok dikkat ettiklerini,  bunlardan ilkinin referans,  diğerinin ise kişinin mesleki yeterliliğe sahip olup olmadığını söyledi. Diplomaya rağmen çalışacak olan kişilere 3 ile 5 ay arasında bir deneme süreci koyduklarını belirten Yalçıntaş, İş dünyasının diplomaya, belgeye rağmen takınmış olduğu bu tutumun, işi bilen ve işi bilmeyeni ayırt edecek, bunu doğru ölçecek ve belgeleyecek bir sisteme olan ihtiyacını net bir şekilde gösterdiğini söyledi.

İTO olarak mesleki yeterliliğinin kendileri için önemine değinen Yalçıntaş, bireylerin mesleki becerilerini, bilgilerini, yeterliliklerini ölçme, değerlendirme ve belgelendirme sisteminin oluşması doğrultusunda MYK’nın (Mesleki Yeterlilik Kurumu) kurulduğunu ve yine MYK çerçevesinde Ulusal Yeterlilik Sistemi (UYEP) yani Güçlendirme Projesi’nin  hayata geçirildiğini belirtti. Türkiye için UYEP’İN önemine değinen Yalçıntaş, Türkiye’de ilk defa meslek standartlarının hazırlanması ve mesleki eğitim almış kişilerin, hazırlanmış meslek standartlarına göre ölçülmesi ve değerlendirilmesi süreci olduğunu belirtip  ülke ekonomisine bu projenin hayırlı uğurlu olmasını söyledi.

Türkiye’de ne kadar kalifiye bir iş gücü oluşturulursa,  o kadar yüksek katma değerli üretim yapılabileceğini ve ülkenin  refah seviyesini o derecede yukarıya çekebileceğimizi belirten Yalçıntaş, bu bağlamda MYK’ ile ciddi anlamda iş birliği içinde olduklarını söyledi. Bununla beraber bir ilki gerçekleştirip Basım Yayım Sektörünün  hem ihtiyaçlarını hem de gelişme imkanlarını ele alarak genel bir mesleki yeterlilik hazırlığında olduklarını bunun için de Ulusal yeterlilik şemsiyesi içerisinde, İTOTEST'i kurduklarını söyledi. 

Merkezi Finans ve İhale Birimi ile Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından açılan VOC-TEST Merkezleri Hibe Programı kapsamında İstanbul Ticaret odası tarafından hazırlanarak sunulan ve 215.682,26 Euro hibe almaya hak kazanan İTOTEST Merkezi Projesi hibe almaya hak kazanan diğer 26 proje içerisinde Basım Yayım sektörüne yönelik faaliyet gösteren ilk ve tek proje olma özelliği taşımakta.

PROJENİN AMAÇ VE HEDEFLERİ

İTOTEST Basım Yayım Personel Belgelendirme Merkezi Projesi’nin genel hedefi; basım yayım sektöründe iş yaşamının ihtiyaçlarına uygun örgün ve yaygın mesleki eğitim ve öğretim verilmesini sağlamak, hayat boyu öğrenmeyi desteklemek, eğitim ve istihdam arasındaki ilişkiyi güçlendirmektir.
Projenin özel hedefi; basım yayım sektöründe kalifiye eleman ihtiyacının karşılanmasına katkı vermek için, ulusal yeterliliklere dayalı, MYK ve TÜRKAK’ca akredite olmuş sınav ve belgelendirme yapacak bir basım yayım personel belgelendirme  merkezinin kurulmasıdır. Bu kapsamda, İTOTEST Merkezi’nin sunacağı sınav ve belgelendirme hizmetlerinin teknik altyapısı oluşturulacak.

Tanıtım toplantısında konuşan MYK Başkan Vekili Oğuz Borat bu projenin gelecek açısından mükemmel bir fırsat olduğunu, büyük bir yatırım yapmadan işyeri tabanlı öğrenme olarak tanımladığımız ortamlarda kendi kendisini yetiştiren insanların belge sahibi olması ve Mobilite’ye, hareketliliğe kavuşubilme imkanının önemli bir kazanım olduğu ve dolayısı ile ülkemiz açısından önemli bir gelişmeye işaret ettiğini söyledi.

PROJENİN CAN ALICI NOKTASI

Proje kapsamında verilecek sertifikaların en önemli özelliği, eğitim vermeyen sadece yeterlilik ölçen bağımsız ve akredite edilmiş bir kuruluş tarafından verilecek olmasıdır. Bugüne kadar verilen diğer tüm belge veya diplomalar, mesleki eğitimi yapan kurumlar tarafından verilmektedir. Böylece eğitim veren kurumların verdiği eğitimin yeterliliği de ortaya konulmuş olacaktır.

PROJENİN SAĞLAYACAĞI FAYDALAR

İTOTEST Merkezi Proje Yöneticisi  Yrd. Doç. Doktor  Kahraman Arslan bu projenin işverenler, çalışanlar ve eğitimciler açısından sağlayacağı başlıca faydalardan bahsetti. 
İşverenler işe alınacak kişinin taşıması gereken bilgi ve becerileri hususunda önceden bilgi sahibi olacak bununla birlikte işe alımlarda daha isabetli seçim yapma şansı elde etmiş olacaklar. Diğer bir hedef kitle olan eğitim kurumu ile de iş yaşamı arasında sağlam köprüler kurulup, iş yaşamının eğitime katılımı ve katkısı sağlanmış olacak.

Çalışanlar açısından ise herhangi bir eğitim almadan, çalışarak beceri edinen kişilerin büyük bir bölümünün sahip oldukları becerilerini belgelendirme imkanı sağladığı gibi aynı zamanda, meslek standartları kişiye yeni bir iş öğrenme ya da iş değiştirme durumunda neleri öğrenmesi ve bilmesi, bilgi ve beceri boşluğunun ne düzeyde olduğunu, dolayısıyla kendini nasıl geliştirmesi gerektğini gösterecek. Tüm bu değerler, sertifika sahibi olanların sektörde iş bulabilme hususunda bir adım öne geçmelerini sağlayacak.

DEVLET DESTEĞİ

6111 sayılı TORBA Yasası olarak bilinen kanunun 74. Maddesinde uyarınca, 31/12/2015 tarihine kadar işe alınan her bir sigortalı için yirmidört aydan kırksekiz aya kadar, çalışmakta iken bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra mesleki yeterlilik belgesi alanlar için oniki ay süreyle, prime esas kazançları üzerinden hesaplanan sigorta primlerinin işveren hisselerine ait tutarı İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacak.

Şahin KESKİN- Şehr-i İstanbul

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.