'Kariyer Penceresi' mesleklerin itibarını kapağına taşıdı

'Kariyer Penceresi' mesleklerin itibarını kapağına taşıdı

Fatih Üniversitesi’nin yayınlarından Kariyer Penceresi, son sayısında mesleklerin itibarına geniş yer verdi. Konuyu kapağına taşıyan dergide mesleklerin itibarsızlaştırıldığına, herkesin aynı işi yapmak istediğine dikkat çekildi

’Toplumumuzda Mesleğe Verilen Değer ve Mesleksizlik Olgusu’ başlıklı dosyayı kaleme alan Prof. Dr. Adnan Kulaksız, herkesin doktor, mimar ve mühendis olmayı hayal ettiğini ancak kimsenin iyi bir ressam ya da iyi bir sporcu olmayı düşünmediğini vurguladı. Kulaksız, konuyla ilgili şu görüşleri dile getirdi:

"Beklentileri yüksek olan bir toplumuz. Hal böyle olunca hayal kırıklıkları da yüksek oluyor. Benim çocuğum doktor olsun, mühendis olsun, diyen aileleri duyuyoruz da benim çocuğum koşucu, ressam, halterci, sanatçı olsun diyeni duymadım. İşte böyle olunca mesleklerinden mutlu olmayan insanlar ortaya çıkıyor. Mutlu olmayan insanlar verimsiz çalışmakta ve günü kurtarmayı düşünmekteler. Bu durum toplamda ülke ekonomisinden, ülkenin dünya üzerindeki imajına, eğitimden teknolojiye kadar her şeyimizi etkiliyor."

Türkiye’de gençlerin istihdam sorunu ile karşı karşıya olduğuna değinen Kulaksız, ülkede iş bulmanın hala önemli bir sorun olduğunu belirtti. Adnan Kulaksız, iş bulamamanın belirli bir alanda mesleki tecrübesi olmayan bireylerde daha çok yaşandığını kaydederek şu ifadeleri kullandı:

"Acaba iş arayan gençlerin kaçta kaçının mesleği var? Açıkça görülen gerçek şu ki, iş bulamamak belirli bir alanda mesleki becerisi olmayanlarda çok daha yaygındır. Bugün binlerle ifade edilecek sayıda genç devlet dairelerinde açılacak boş kadrolardaki memuriyetleri beklemektedir. Hala, ‘kalem efendisi’ olmak aranan bir iştir. Herkesin kabiliyetine göre mesleklere yönlendirilmesi en yararlı olanıdır."

Kariyer Penceresi’nde ayrıca Türkiye’de uygulanan sınavlar, sınav kaygısını gidermenin yolları, eğitimde kültür ve sanatın yeri ile ilgili önemli yazılara da yer verildi. Dergiye www.kariyerpenceresi.com adresinden ulaşılabiliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.