Kocasakal'ın iddianamesi kabul edildi, ilk duruşma mayısta

Kocasakal'ın iddianamesi kabul edildi, ilk duruşma mayısta

İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal'ın da aralarında bulunduğu baro yöneticisi 9 avukat ile baro yayın kurulu üyesi avukat Başar Yaltı hakkında hazırlanarak Silivri 2. Asliye Ceza Mahkemesu'ne gönderilen iddianame kabul edildi.

Kocasakal ve arkadaşları, Balyoz davasına izinsiz olarak katılmış, sanık avukatları bölümüne geçmiş ve Kocasakal da mahkeme heyetini hedef alarak basın açıklaması okumuştu. Hazırlanan iddianamede baro yöneticilerinin yaptıkları bu eylem nedeniyle "Yargı görevini yapanı etkilemeye teşebbüs" etmek suçundan cezalandırılmaları istenmişti. Kocasakal ve diğer baro yöneticilerinin yargılanmasına mayıs ayında başlanacak.

İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal'ın da aralarında bulunduğu İstanbul Barosu'nun 9 yöneticisi, baro yayın kurulu üyesi avukat Başar Yaltı, Silivri'de 6 Nisan 2012 tarihinde görülen Balyoz Darbe Planı davası duruşmasına katılmıştı. Kocasakal ve diğer baro yöneticileri, duruşmalara katılmayarak mahkemeyi protesto eden sanık avukatlarının bulunduğu bölüme geçmişlerdi. Kocasakal, bu bölümde ayakta durmayı tercih ederek, mahkemenin izni de olmadan mahkeme heyetini hedef alan yazılı bir bildiriyi okumuş, mahkeme bildirinin sonuna kadar okunmasına müsaade etmişti. Bildirinin okunmasının ardından Mahkeme Başkanı Ömer Diken'in de uyarısı üzerine baro yöneticileri, duruşma salonunu terk etmişti.

Mahkeme, bu eylemleri nedeniyle Kocasakal'ın da aralarında bulunduğu baro yöneticisi 10 avukat hakkında Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmuştu. Soruşturma kapsamında ifade vermek üzere haklarında davetiye çıkarılan Kocasakal ve arkadaşları, ifadeye gitmemişti. Baro yöneticileri avukatlık görevlerini yaptıklarını ileri sürmüş, soruşturma için Adalet Bakanlığı'ndan izin alınması gerektiğini iddia etmişlerdi. Adalet Bakanlığı ise yapılan eylemin avukatlık görevi kapsamında değerlendirilemeyeceğini bildirmişti.

Bakanlığın bu yazısının ardından savcılık, kameralar tarafından kayıt altına alınan soruşturma konusu suçun sabit olduğundan hareketle, ifade alınmasına gerek görmeden baro yöneticileri hakkında iddianame hazırladı. Hazırlanan 6 sayfalık iddianamede, Ümit Kocasakal ve diğer 9 baro yöneticisi hakkında "Yargı görevini yapanı etkilemeye teşebbüs" etmek suçlamasıyla cezalandırılmaları istendi. Yani Kocasakal ve arkadaşlarının kanunda karşılığı olan 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları istendi. 30 Ocak 2013 tarihinde hazırlanan iddianame, Silivri 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. 9 günlük incelemenin ardından bugün iddianame kabul edildi. İddianameyi kabul eden mahkeme, davanın ilk duruşmasının mayıs ayında yapılmasını kararlaştırdı.

Öte yandan Avukatlık Kanunu'nun 90/2 ve 92/2 maddeleri, haklarında en az 2 yıl hapis cezası istemiyle dava açılması halinde baro yöneticilerinin baro yönetiminde yer alamayacaklarını öngörüyor. Hakkında dava açılan baro yöneticisinin yerinin, hakkındaki dava sonuçlanana kadar yedek üyelerle doldurulacağı belirtiliyor. Bu aşamadan sonra neler olacağı, yeni tartışmaları da beraberinde getirecek

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.