Kolay tedbirlerle ucuza ısının

Kolay tedbirlerle ucuza ısının

Daha az ödeyerek daha iyi ısınmak için perdelerin rolü çok önemli. Uzmanlar, aklımıza gelmeyen ipuçları vererek daha ucuza ısınmanın yolları hakkında uyarıyor.


Kışın kendini hissettirmeye başladığı şu günlerde, konutlarda ısınma derdi de kendini gösteriyor. Yaşar Üniversitesi (YÜ) Öğretim Görevlisi ve Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Üyesi Dr. Cenk Sevim, ısınma giderlerinde tasarruf sağlayacak basit ve etkili yöntemler hakkında bilgi verdi. 
 
Binalarda yapılacak yalıtım çalışmalarıyla ısıtma giderlerinde yüzde 50 civarında tasarruf sağlanabileceğini belirten Dr. Sevim, "Isı yalıtımının tüm binaya uygulanması, sistem verimliliğini arttıracaktır. Isı yalıtım sistemlerinin maliyeti, bina yatırım maliyetinin yüzde 3 ile 5'i arasında değişmektedir. Isı yalıtımıyla sağlanacak enerji tasarrufuyla yalıtım sistemlerinin maliyeti birkaç yıl içinde çıkarılmış olur." dedi.
 
PÜF NOKTALARI
Cenk Sevim, ısı yalıtımı dışında evlerde günlük alışkanlıkları değiştirerek uygulanabilecek basit ancak etkili diğer uygulamaları ise şöyle özetledi: "Kış döneminde güneş alan pencerelerin perdeleri açılmalı, güneş gittikten sonra kapatılmalıdır. Uygun perde seçimi ve kullanımıyla pencere kaynaklı ısı kayıplarının yüzde 25'i önlenebilir. Pencereler ve kapılar, evlerdeki ısı kayıplarının yüzde 25'ine sebep olmaktadır. Çift cam kullanılarak, pencerelerden kaynaklı ısı kayıpları yüzde 50 oranında azaltılabilir. Pencere ve kapı kenarlarından hava sızıntıları, pencere bandı veya sünger kullanılarak azaltılabilir. Radyatörlerin ısı akışına engel olacak uzun perdeler kullanılmamalıdır. Radyatörlerin ve ısıtıcıların önüne veya üzerine, ısı akışını engelleyici eşya veya çamaşır koyulmamalıdır. İmkan dahilinde çamaşırlar, ısıtıcı veya radyatör yerine balkonda kurutulmalıdır. Radyatörlerin arkasındaki duvarda oluşacak ısı kayıplarını önlemek için alüminyum kaplı yalıtım levhaları yerleştirilmelidir. Radyatör bağlantı borularındaki su sızıntıları giderilmelidir. Yaşam alanı içindeki sıcaklık değerleri oturma odası için 22, yatak odası için 20 ve koridorlar için 18 derece olarak ayarlanmalıdır. Düşürülecek her 1 derece karşılığında yüzde 6 yakıt tasarrufu sağlanabileceği unutulmamalıdır."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.