Köprüde diyabet için yürüyecekler

Köprüde diyabet için yürüyecekler

Dünya Diyabet Günü öncesi yüzlerce kişi diyabete dikkat çekmek için, Avrasya Maratonu kapsamında Boğaziçi Köprüsü'nde yürüyecek.

 Türkiye Diyabet Vakfı ile Lilly İlaç'ın işbirliğiyle organize edilecek Kıtalararası Diyabet Yürüyüşü'ne çok sayıda sivil toplum kuruluşu katılacak. 

11 Kasım Pazar günü, İstanbul'da gerçekleşecek Avrasya Maratonu kapsamında, dünyada milyonlarca kişiyi yakından etkileyen diyabet hastalığına ilişkin farkındalığı artırmak amacıyla bir yürüyüş düzenlenecek. Türkiye Diyabet Vakfı ve Lilly'ilaç'ın işbirliği ile organize edilecek "Kıtalararası Diyabet Yürüyüşü"ne vakıf üyelerinin yanısıra çok sayıda sivil toplum kuruluşu, diyabetliler, hekimler ve uluslararası Diyabet Federasyonuna üye ülkelerin temsilcileri katılacak. 

HER YIL 4,6 MİLYON İNSAN ÖLÜYOR

Hızlı sosyal ve kültürel değişimler, nüfusun yaşlanması, kentleşme oranındaki artış, fiziksel aktivitelerde azalma, sağlıksız yaşam tarzı ve davranış biçimleri gibi nedenlerden ortaya çıkan diyabetli hasta sayısı her geçen gün artıyor. Uluslararası Diyabet Federasyonu'nun verilerine göre 2011'de dünyada 366 milyon diyabetli hasta 183 milyon da tanı konulmamış hasta tespit edildi. 2030'da bu sayının 552 milyona ulaşması bekleniyor. Her 10 saniye üç kişide diyabet gelişirken, diyabet ve diyabete bağlı komplikasyonlar yüzünden her yıl 4,6 milyon insan hayatını kaybediyor. 1 

2010 yılında açıklanan "Türkiye Diyabet Epidemiyolojisi Çalışması II" (TURDEP II) sonuçlarına göre Türk erişkin toplumunda 90'ların sonunda yüzde 7.2 olan diyabet görülme sıklığının yüzde 13.7'ye yükseldiği gözlenmişti. Çalışmada ayrıca yedi milyon kişinin diyabet ve komplikasyonlarından etkilendiği ancak sadece 4.3 milyon kişinin tanı aldığı açıklanmıştı.2 Dünya Sağlık Örgütü'nün verileri ise Türkiye'de diyabetin artış hızının dünya ve Avrupa genelinin üzerinde olduğunu ortaya koymaktadır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.