LPG - Sektörün Parlayan Yıldızı

LPG - Sektörün Parlayan Yıldızı

Doğalgazın hayatımızda yaygınlaşmasından sonra çok fazla göz önünde görünmeyen Tülügaz ve Dökmegaz sektörünün yüzü, parlayan yıldızları LPG ile gülüyor.

İTO LPG Sıvı Gazlar ve Otogaz Montaj Servisleri  Komitesi verilerine göre; Ülkemizde LPG sektör pazarı, doğal gazın kullanım oranının artması, tüplügaz ve dökmegaz pazarında küçümsenmeyecek daralma yaratmış olsa da otogazın gelişimine bağlı olarak 3,7 milyon tonluk yıllık tüketimle, Rusya’dan sonra Avrupa’da 2. büyük LPG pazarı konumunda olduğunu görülüyor.

Lisans sayısında lider


LPG piyasasın da  yürürlükteki lisans dağılım sayısı ve oranına da bakarak Otogaz’ ın sektör içinde ne kadar büyük bir paya sahip olduğunu anlayabiliriz. Sektör altı kategori altında toplamda 9.739 lisansa sahipken bu lisansların 9.419’unu LPG Otogaz Bayilik lisansı oluşturmaktadır. Buda toplam Lisansların %96,7 sini teşkil etmektedir.


Otogaz’ın LPG pazarındaki payı %70


Geçen yıl LPG sektörü faaliyetinde tüplü segment payı  %28,53 iken 2011 yılında %26.21’e, dökme segment payı %3.44 ten %3,26’ya gerilemiş, otogaz segment payı ise %68,03’ten %70,53 e yükselmiştir.


Görüldüğü gibi Diğer segmentlerde hissedilir oranlarda düşüşler yaşanmasına rağmen, otogaz’ın segment payının artarak diğer segmentleri de tölere ettiğini açıkça görülüyor. Bu düşüşlere rağmen Otogaz segmentinin artarak devam etmesi sektör verilerini de pozitif seviyelere getirmektedir.


İTO LPG Sıvı Gazlar ve Otogaz Servisleri Komitesinin beklentilerine göre 2012 yılında tüplü segmentte %3,5, dökme segmentte %2.5 daralma yaşanacağı, otogaz LPG gelişimin %4 artış kaydedeceği toplam LPG faailiyetin ise %2 gelişebileceği öngörülebilir.


LPG sektörünün 2012 yılını Güvenlik yılı ilan etmesi ve bunun sektöre olumlu yansımaları olabileceği göz önüne alındığında Otogaz’ın 2012 yılında da sektörün Amiral gemisi olmayı sürdüreceği kaçınılmaz.

 
Haber:Gürkan Kartal
Otomotiv ve Turizm Bölüm Sorumlusu

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.