Nükleersiz Dünya mümkün mü?

Nükleersiz Dünya mümkün mü?

ICAN Türkiye (Nükleer Silahların Tamamen Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Kampanya) hareketi tarafından düzenlenen "Nükleersiz Bir Dünya ve Nükleer Silahlardan ve Kitle İmha Silahlarından Arındırılmış Bir Ortadoğu İnşa Etmek" adlı uluslararası konfe

Konferansa, Avrupa'da nükleer silahsızlanma alanında ve NATO konusunda faaliyet gösteren sivil toplum temsilcileri, Ortadoğu’dan Bahreyn, Mısır, İsrail ve İran’dan aktivistler  katıldı. "Nato'nun nükleer politikası ve Ortadoğu" başlıklı panele Türkiye'den gazeteci Mete Çubukçu, araştırmacı- yazar  Selin Bölme, avukat- aktivist Arif Ali Cangı, küresel barış ve adalet komisyonundan  Şenol Karakaş konuşmacı olarak katıldı.
 
TÜRKİYE, NPT ANTLAŞMASINI İHLAL EDİYOR
 Panelin moderatörlüğünü yapan Greenpeace Akdeniz ofisinden Cenk Levi, Ortadoğu’da Nato’ nun tek temsilcisinin Türkiye olduğunu ve bu kapsamda nükleer silahların İncirlik üssünde depo edildiği ve bu depolama ile aslında imzalamış olduğu, Nükleer Silahların yayılmasının önlenmesine ilişkin anlaşmayı(NPT) ihmal ettiğini

SOĞUK SAVAŞ BİTTİ AMA HER YERDE NÜKLEER SİLAH VAR
 "İncirlik Üssü" kitabı yazarı Selin Bölme, Türkiye'de Nato'nun tarihsel sürecini ve nükleer silahların Türkiye’de depo edilme amaçlarını şu sözlerle ifade etti:
 
"Türkiye'de nükleer silah hikayesi İncirlik üssü ile başlamıştır. Özellikle 1950'den başlayarak ABD nükleer silahlarını Avrupa'ya taşımış ve Türkiye'de 70'li yıllarda sevk edilen nükleer silah sayısı 7300 en büyük rakamına ulaşmıştır.  Soğuk savaşı bitmesine rağmen, nükleer silahlar azaltılacağı yerden 1980 sonrası Türkiye, nükleer silah deposu haline gelmiştir. 1982’de Washington- Ankara arasında "10 hava sahası modernizasyonu" mutabakatı imzalanarak nükleerler silahlar hava üsselerine kaydırılmıştır."

NATO, NÜKLEER SİLAHLARI ARTIRIYOR
 Bölme, Türkiye'de şu an 6 nükleer silah deposu olduğunu ve bu depoların soğuk savaş bitmesine rağmen aktif olarak yenilenmesini şu sözlerle ifade etti:
 
"Soğuk savaş bitmesi ile NATO'nun politikaları, enerjinin merkezi Ortadoğu'ya kaydı.  Nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşmasını imza atan bir ülke olmasına rağmen Türkiye de, nükleer silahlar daha da artırılmaktadır. NATO bu silah fazlalığına olmasına karşı, bu silahlarla nerede ve nasıl kullanacağına dair hiçbir açıklama yapmamıştır."
 
İNCİRLİKTEN MİLLİ SAVUNMA BAKANININ BİLE HABERİ YOK
 Avukat- Aktivist Arif Ali Cangı NATO ve İncirlik üssü  hakkında şunları kaydetti:
"İncirlik, NATO’nun en büyük Ortadoğu’daki üssüdür. Fakat burada neler depolandığından ya da neler olduğunda kimsenin haberi yok. Ben itiraf ediyorum ki; Milli Savunma Bakanın’ın bile yok.  “Nükleer silahlar neden Türkiye’nin bütçesinden ödenmiyor?”  sorusu bile Türkiye’de çok sayıda nükleer silah olduğunu bize gösteriyor. Türkiye’ye getirilen nükleer silahlar ile ilgili kararlar malesef Türkiye’deki anayasası maddelerine bakılarak değil; imzalamış olduğumuz uluslararası anlaşmalara göre alınmaktadır. “

NATO, KAPİTALİZİM EN BÜYÜK SİLAHLI GÜCÜ
 Şenol Karataş, NATO’nun kapitalizm en büyük silahlı gücü olduğunu ve artık kurulma nedenlerinin ortadan kaldığı bir dünyada bu örgütün var olmasını hiç bir mantıklı açıklamasının olmadığı belirtti.  İncirlik üssü hakkındaki bilgileri bile ABD’deki bir sivil toplum örgüttünden öğrendiklerini ve Türkiye’de sadece İncirlik’te  60-90 arasında nükleer silah olduğu sözlerine ekledi.
 
NATO’NUN YARAMAZ ÇOCUĞU: İSRAİL
 Panele katılan Gazeteci Mete Çubukçu, Ortadoğu’daki son gelişmeleri ve bölgedeki ülkelerin her türlü silah çoğaltımına gitmesinin nedenlerini şu sözlerle ifade etti:
 
"Öncelikle Patriot meselesi ile başlamak lazım. Adana ve Kahraman Maraş’a patriot yerleştirilmesinin nedeni;  Suriye’ye tehdit vermek ve Türkiye’nin bölgede yalnız olmadığını hissetmemektir. NATO’nun nükleer silahları bölge entegre etme dışında, bu bölgede bu silahlar sahip iki ülke var. Bunlar; İran ve İsrail. İran’ı büyük bir tehdit olarak algılayan NATO ve ABD malesef İsrail’in bir tehdit unsuru olarak görmüyor.  İsrail, NATO’nun yaramaz çocuğu gibi davranıyor.

ORTADOĞU ÜLKELERİ 20 MİLYAR DOLARLIK SİLAH ALDILAR
 Ortadoğu'daki silahlanma hakkında verilere değinen Çubukçu şunları ekledi:
 
“Nükleer silahların dışında Ortadoğu’daki birçok ülke 2020’ye 20 milyar dolarlık konvensiyol silahlar satın almışlardır.  Ortadoğu, silah üreten şirketler için tam bir alıcı bölgedir. Bu üzerinde durulması gereken ciddi bir konudur.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.