Pfizer'in aşı üretim merkezi Pendik'te açıldı

Pfizer'in aşı üretim merkezi Pendik'te açıldı

Pifizer'in, yeni doğan çocuklarda görülen zatürre ve orta kulak iltihabı gibi hastalıklara karşı bağışıklık sağlayan "konjüge pnömokok aşısı"nın üretileceği tesis bugün açıldı.

Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas, Pfizer'in BirgiMefar Grup ortaklığıyla Pendik'te açtığı yeni doğan çocukların zatürre, orta kulak iltihabı gibi hastalıklara karşı bağışıklanmasında kullanılan Konjüge Pnömokok Aşısı (KPA) üretim tesisinin, Türkiye adına önemli bir olay olduğunu belirtti. 

Pfizer, yeni doğan çocukların pnömokok bakterisinin yol açtığı zatürre, orta kulak iltihabı gibi hastalıklara karşı bağışıklanmasında kullanılan Konjüge Pnömokok Aşısı (KPA) üretimi için ABD ve İrlanda'nın ardından dünyadaki 3. tesisini BirgiMefar Grup ortaklığıyla açtı. 

Sağlık Bakanlığı'nın Ulusal Aşı Takvimi'nde de yer alan ve dünyanın önemli biyoteknoloji ürünlerinden olan KPA'nın üretimi için yapılan yatırımla Türkiye pnömokok aşısı açısından kendi ihtiyacını karşılayan ülke konumuna gelirken, 3 yılda toplam 21 milyon doz aşı Sağlık Ocağı ve Ana Çocuk Sağlığı Merkezleri'nde uygulanmak üzere Bakanlığa sunulacak. 

Pendik'te kurulan tesisin açılışında konuşan Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas, tesisin Türkiye'de açılmasının ülke adına önemli olduğunu söyledi. 

Türkiye'de 10 yıl önce kimi bölgelerde aşılama oranın yüzde 50'nin altında olduğunu, bugün ise bütün ülke insanın aşılanmasının büyük ölçüde gerçekleştirildiği bir düzeye gelindiğini kaydeden Kafkas, aşı çeşitliliği açısından da önemli mesafe katettiklerini ifade etti. 

MEFAR ORTAKLIĞIYLA
Mefar gibi yerli bir üreticinin Pfizer gibi önemli bir şirketle işbirliği yaparak büyük bir üretim gerçekleştirmesinin Türkiye'nin altyapı anlamında önemli bir adımı olduğunu dile getiren Kafkas, tesiste üretimi yapılacak aşının Türkiye'nin aşı portföyünün yüzde 45'ine yakınını oluşturduğunu söyledi. 


"KARARIMIZI TEŞVİK BELİRLEDİ"
Pfizer Gelişen Pazarlar Bölge Başkanı Ahmet Göksun ise Pfizer'ın, Türkiye'yi bölgesinde lider ve gelecek yatırımlar için önemli potansiyele sahip stratejik bir ortak olarak gördüğünü belirtti. 

Pfizer'ın, ileri teknoloji yatırımlarının Türkiye'ye çekilmesi konusunda daha iyi bir ortam yaratmaya yönelik çalışmalara endüstri ortağı olarak destek vermeye devam edeceğini kaydeden Göksun, "Sağlık Bakanlığı'nın yatırımların teşvik edilmesine yönelik kararlı tutumu Pfizer'ın yatırım kararlarında belirleyici olmuştur. Bundan sonra da Pfizer, ülke ekonomisine katkı sağlayacak yeni yatırım fırsatlarını değerlendirmeyi sürdürecektir" diye konuştu. 

6 MİLYON DOZLUK İHYİYACI SAĞLAYACAK

Verilen bilgiye göre, yıllık 75 milyon doz üretim kapasitesine sahip tesis, Türkiye'nin yıllık yaklaşık 6 milyon dozluk ihtiyacını karşılarken, gelecekte yetişkin aşılaması gibi artan ihtiyaçlara da cevap verebilecek. 
Projenin hayata geçirilmesi için Pfizer Türkiye, Pfizer global ve Mefar İlaçları'ndan ekipler birlikte çalıştı. Sağlık Bakanlığı'nın ve Pfizer Global Kalite Yönetim Grubu'nun denetim süreçlerinden geçen tesiste üretilecek aşı, her yıl Türkiye'de doğan tüm bebeklere Sağlık Ocağı ve Ana Çocuk Sağlığı Merkezleri'nde ücretsiz olarak yapılacak. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.