Reel sektörde güven yine azaldı

Reel sektörde güven yine azaldı

İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, ‘yumuşak iniş senaryosu’ politikalarının ekonomide beklenenden daha fazla bir etki yarattığını söyledi. Yalçıntaş, "Reel sektör yeni sipariş almakta zorlanıyor" dedi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO), üçer aylık dönemler itibariyle gerçekleştirilen İstanbul Piyasa Güven İndeksi ile İstanbul Piyasa Eğilim ve Beklenti İndeksi’nin 2012 yılı Ekim ayı sonuçlarını açıkladı.

Reel kesimin sektöre ve ekonomiye güveninin belirlenmesine yönelik olarak yapılan Güven İndeksi 2012 Ekim ayında Temmuz’a göre yüzde 3.8’lik azalış ve 95.15 indeks değeri ile  iyimserlik seviyesi olan 100 puanın altında kalmaya devam etti.

 

YÜZDE 5.4 AZALDI
Sektörün ve ekonominin gelecekteki performans beklentilerini tespit eden İstanbul Piyasa Eğilim ve Beklenti İndeksi de 2012 yılı Ekim ayında Temmuz ayına göre yüzde 5.4 azalarak 97.03 puan oldu.

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş, Güven ve Beklenti İndeksleri’nde görülen gelişmelerin reel sektörün iyimserlik düzeyindeki gerilemeye işaret ettiğini kaydetti. 



KARŞILIKSIZ ÇEKTE ARTIŞ VAR
Başkan Yalçıntaş, ‘yumuşak iniş senaryosu’ politikalarının ekonomide beklenenden daha fazla bir etki yarattığını söyledi. Büyüme hızının gerilediğine işaret eden Yalçıntaş, şunları söyledi:

“Yılın ilk altı ayında ekonomi yüzde 3.1 büyüdü. Halbuki 2011’in aynı döneminde bu rakam yüzde 10.2 olmuştu. İndekslere bakınca piyasalarda güven ve beklentinin azaldığını görüyoruz. Örneğin vergi ve enerji fiyatlarındaki artışlar, girdi maliyetlerini etkileyerek üreticiyi gerçekten zorlamaya başladı. Ayrıca yeni Çek Kanunu’ndaki uygulamalar sonucunda piyasada karşılıksız çek ve senet sayısında da ciddi bir artış yaşıyoruz. Çeke güven azalınca, ekonomi de bundan olumsuz yönde etkileniyor.”

 
SEKTÖR SİPARİŞ ALMAKTA ZORLANIYOR
İTO Başkanı Yalçıntaş, piyasalarda durgunluğun en önemli göstergelerinden birinin yeni siparişler olduğunu belirtti. Yalçıntaş, “Ekim ayında İTO’nun güven ve eğilim araştırmasında yer alan yeni sipariş indeksi 78.19 ile iyimserlik sınırının oldukça altında kaldı. Demek ki reel sektör yeni sipariş almakta zorlanıyor” diye konuştu. Yalçıntaş, Euro krizinin de bir türlü çözülemediğini, bir ay düzelir gibi görünen tablonun ertesi ay tekrar bozulmasının da beklentileri düşürdüğünü kaydetti.

 Yalçıntaş, bu tabloya rağmen özellikle geçen hafta Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu artırmasının, piyasada bir sonraki dönem beklentilerine olumlu yansıyacağına inandıklarını dile getirdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.