“Risk değil rant arıyorlar"

“Risk değil rant arıyorlar"

Sosyal Demokrasi Derneği İstanbul Şubesi tarafından düzenlenen Kentsel Dönüşüm panelinde, Afet Yasa Tasarı masaya yatırıldı. Panalistler, Kentsel Dönüşüm'ün acil ele alınması gereken yüksek risk bölgelerinde değil, rant sağlanacak ihtiyaç duyulmayan bölge

Prof. Dr. Sacid Yıldız, Prof. Dr. Halil Semih Eryıldız, Prof. Dr. Demet Eryıldız’ın yanı sıra, CHP Beşiktaş Gençlik Kolları, Sosyal Demokrasi Derneği İstanbul Şube Yönetim Kurulu ve üyeleri de katıldı.

Panelde Mimarlık Vakfı Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığı Yönetim Kurulu Sekreteri Yüksek Mimar Burak Kaan Yılmazsoy, “Kentlerimizin dünü, bugünü ve karamsarlık içindeki yarınımız’’ başlıklı sunum gerçekleştirdi.

Yılmazsoy, Afet Yasa Tasarısı'nın Anayasa’nın mülkiyet, konut hakkı, hak arama özgürlüğü, sosyal devlet ilkesi ile ikgili hükümlerine aykırı olduğunu öne sürdü.

Yılmazsoy, bu kanunla birlikte belediyelerin devre dışı bırakılarak tüm yetkilerin bakanlık tarafından kontrol edileceğini anlattı. Bu kanunla, inşaat sektörü sermayesinin güçlendirilmesinin amaçlandığını savunan Yılmazsoy, bunun meslek odalarının görüşü alınmadan yapıldığını, tüm STK’ların ve meslek kuruluşlarının devre dışı bırakıldığını söyledi.

Türkiye’deki uygulamaların, TOKİ eliyle çıkara dayandırıldığını iddia eden Yılmazsoy, şöyle devam etti: “’Büyük yatırımların olduğu yerler, konumu açısından değerli yerler. Kent merkezlerinde, sahilde, ana ulaşım yolunda, otoban giriş çıkışlarında, Boğaz Köprüsü bağlantı yollarında yer alan bölgeler. Tarihi ve kültürel alanlar, SİT alanları, orman alanları, daha önce koruma altına alınmış değerli alanlar, kamusal alanlar imara açılıyor. Örneğin, Fikirtepe, Okmeydanı, Sulukule, Tarlabaşı, Fener-Balat-Ayvansaray, Küçükçekmece, Kartal ve benzeri büyük yatırımların olduğu ve olabileceği yerler seçiliyor. Bu arada gerçek deprem alanlarının, örneğin risk alanı olmasına rağmen önemli aks üzerinde yer almayan Esenkent gibi sağlıklaştırma çalışmalarının olması gerekebilecek bölgelerin tercih edilmemesi ise düşündürücüdür."

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.