Şiddet gören doktorlara 'Beyaz Kod'

Şiddet gören doktorlara 'Beyaz Kod'

Hastanelerde sağlık çalışanlarına karşı artan şiddet olayları, Sağlık Bakanlığı’nı da harekete geçirdi.

Yeni kurulan sistemle şiddet gören doktorlar, en yakın telefondan “1111” numarasını tuşlayarak “Beyaz Kod” verecek. Şiddet olaylarına karşı kurulan özel güvenlik birimleri, yaşanan olaya anında müdahale edecek.

Sağlık kurumlarında artan şiddet olaylarının önüne “beyaz kod” ile geçilecek. Hastanelerde sağlık çalışanlarına karşı artan şiddet olaylarının önüne geçmek için harekete geçen Sağlık Bakanlığı, ALO 113 ihbar hattı ve “1111 Beyaz Kod” uygulamasını devreye soktu. Yeni uygulamayla şiddet gören sağlık çalışanları, en yakın telefondan “1111” numarasını tuşlayarak “Beyaz Kod” verecek. Çağrıyı alan ve bunun için tüm hastanelerde hazır bulunan özel güvenlik birimleri, olaylara anında müdahale edecek. Uygulamayla şiddet olayları büyümeden engellenecek.

“Beyaz Kod” uygulamasının işleyişini denetlemek üzere çeşitli hastanelerde incelemelerde bulunan Kamu Hastaneler Birliği Bakırköy Bölgesi Genel Sekreteri Doç. Dr. İhsan Bakır, sağlık personeline uygulamayla ilgili bilgiler verdi. Hastanelerde düzenlenen denetimlerde aniden “Beyaz Kod” verilerek, güvenlik birimlerinin ne kadar sürede olay yerine geldiği kontrol edildi. Senaryo gereği bir vatandaşın sözlü saldırısına maruz kalan bir sağlık çalışanı, “1111”i tuşlayarak “Beyaz Kod” verdi. Kısa sürede olay yerine gelen güvenlik güçleri, vatandaşı odadan dışarı çıkardı.

“Beyaz Kod” uygulaması hakkında bilgi veren Doç. Dr. İhsan Bakır, şiddet olaylarının önüne geçmek için yapılan çalışmaları anlattı. “Beyaz Kod” sisteminin şiddet olaylarına karşı sağlık çalışanlarının güvenliğini tesis etmek için kurulduğunu ifade eden Bakır, “Sağlık çalışanımız en yakındaki ‘1111’ numarasını aradığında en yakındaki güvenlik arkadaşlar olaya müdahale ediyorlar. Sağlık çalışanlarımızın güvenliğini tesis ediyorlar” dedi.

Ortalama bir devlet hastanesine günde 7 bin 500 civarında hasta geldiğine dikkat çeken Bakır, “Hemen hemen her gün bu tür olaylarla karşılaştığımız için hazır halde bulunuyoruz. Burada yaşanan şiddet olaylarından sonra bakanlığımızın geçen mayıs ayında oluşturduğu 113 Çağrı Merkezi sayesinde de bu tür olaylar sonuçsuz bırakılmıyor. Bakanlığımız bu tür olayları takip ediyor. Sağlık çalışanlarımızın isteği doğrultusunda adli yargı yoluna gidiliyor” diye konuştu

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.