Sigara KOAH oluşumunda  en etkili faktör

Sigara KOAH oluşumunda en etkili faktör

Kronik ve tıkayıcı bir akciğer hastalığı olan KOAH, dünyada ve Türkiye’de her 5 kişiden birini etkileyen önemli bir sağlık sorunudur. Uz. Dr. Füsun Soysal, “19 Kasım Dünya KOAH Günü” öncesinde, KOAH hastalarına kaliteli yaşam önerilerinde bulundu

KOAH’ın öncelikle kronik bronşit olarak kendini gösterdiğini belirten Uz. Dr. Füsun Soysal, “Bu iki hastalık birlikte ya da ayrı ayrı görülebilir. Hastalığın ortaya çıkmasında yalnızca sigara değil, mesleki faktörler de etkilidir.” dedi. Soysal, o faktörleri şöyle sıraladı: Maden ve metal işçiliği, ulaşım sektörü, odun ve kağıt üretimi, çimento ve tekstil üretiminde çalışma ile tahıl işçiliği gibi meslek gruplarında; toz, duman ve zararlı gazlara maruz kalma. Kapalı ortamlarda ısınma amacıyla çalı çırpı, odun ya da tezek yakılması ve bunların dumanından etkilenme. Sigara KOAH oluşumunda en önemli nedendir. Bunun yanında pasif sigara içicileri de KOAH riski altındadır. Erkek cinsiyet. Düşük sosyoekonomik durum ve büyük kentlerdeki hava kirliliği. A,C,E vitaminleri eksikliği ve alkol kullanımı.

KOAH’IN ERKEN DÖNEM VE İLERİ EVRE BELİRTİLERİNE DİKKAT!

Hastalığın ilk ortaya çıktığı dönemlerde hiçbir belirti bulunmayabileceğini ifade eden Soysal, “Bazı hastalarda başlangıçta yalnızca sabahları olan ve daha sonra gün boyu süren öksürük, balgam çıkarma olabilir. Erken dönemde efora bağlı olarak nefes darlığı, rahat nefes alamama, bacaklarda güçsüzlük ve çabuk yorulma gibi belirtiler görülebilir. Solunum yolu enfeksiyonları uzun sürebilir ve hışırtılı nefes alınabilir. İlerlemiş vakalarda, oksijenlenmenin yetersiz oluşu nedeniyle morarmalar ve baş ağrıları ile kilo kaybı oluşabilir. Bazı hastalarda gece horlama ve gündüzleri de uyuklama sorunu bulunur.” dedi.

SOYSAL: “KOAH HASTALARI BELİRTİLERİ ÖNEMSEMİYOR”

Uz. Dr. Füsun Soysal, KOAH hastalarının yalnızca onda birinin hastalığı fark ettiğini söyledi. Soysal, KOAH’a ait belirtiler 50’li yaşlara gelmeden fark edilemeyebileceğini bunun da hastaların; yaşadıkları belirtileri doktora başvurmaları için yeterli bulmamalarına neden olduğunu ifade etti.  Uz. Dr. Soysal, hastaların sağlık problemlerini daha çok sigara ile ilişkilendirmeleri ya da obezite ve yaşlılığa bağladıklarını belirterek, “Oysa hastalık erken dönemde belirlenirse, risk faktörlerinden kaçınmak ve böylece hastalığın ilerlemesini durdurmak mümkün olacaktır.” dedi.

HASTALAR YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRABİLİR

KOAH’ın akciğer yaşlanması olduğunu ifade eden Soysal, “Akciğer ve havayollarında meydana gelen değişiklikler tam olarak iyileştirilemez. Ancak hastalar; doktorunun önerilerine uyma, sigarayı bırakma, ilaçlarını etkin ve doğru bir biçimde kullanılma gibi önlemler ile yaşam kalitesini artırabilir.” dedi. Uz. Dr. Soysal KOAH ile mücadelede yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı: “Sigara içmeyin bırakın. Grip ve zatürre aşılarınızı yaptırın. KOAH ilaçlarını doğru şekilde alın. Enerjinizi iyi kullanın ve stresten uzak durun. Oksijen tedavinizi kullanın. Ataklarınızı azaltıcı tedbirler alın ve atağa girdiğinizi fark edin.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.