Sınav engel olmadı

Sınav engel olmadı

Bakırköy Belediyesi, Bakırköy Gençlik Merkezi'nde Üniversiteye gitmek isteyen engelli öğrenciler için hazırlık kursu veriyor.

 Verilen eğitimde öğretmenler, işitmeye dayalı engelliler için özel akıllı tahta kullanıyor. Görme engelliler için ise gerekli konuları gerekli kaynaklardan okuyor, anlatıyor ve anlaşılmayan bölümleri de tekrarlıyor. Engellilere merkezde Matematik, Tarih, Coğrafya, Türkçe ve Felsefe dersleri veriliyor. Engellilere verilen üniversiteye hazırlık eğitimin Bakırköy Belediyesi tarafından düşünüldüğünü söyleyen Bakırköy Belediyesi Meclis Üyesi Matematik Öğretmeni Kenan Zülaloğlu, "Bakırköy Gençlik Eğitim Merkezi'nde yoksul öğrencilere üniversite eğitim kursu yapıyorduk. Sonra sadece normal öğrencilere vereceğimiz eğitimin engellilere de verilmesi gerektiğini düşünerek işitme ve görme engellilere üniversite hazırlık kursları düzenledik" dedi. 

6 tane engelli öğrenciyle başladıklarını belirten Kenan Zülaloğlu, iki tip engelli sınıflarının olduğunu ifade ederek şunları söyledi: 

"Görme engellileri ve İşitme Engellileri. İşitme engelli öğrencileri için özel bir sınıfımız var. Adı Akıllı Tahta. Görme engelliler duymadıkları için şekille gösteriyoruz. Tahtaya Türkiye haritası çizilecek ise projector ile yansıtıyoruz. Yansıttığımızda ise işitme engelliler çok daha iyi anlıyorlar. Görme engelli öğrencilerde ise ders anlatırken tahta kullanmadığımız için hem biz hem de öğrenciler zorlanıyor. Mümkün olduğunca kendi akıllarına anlattıklarımızı yazıyorlar. Bu yüzden belediye tarafından tahsis edilen ses kayıt cihazları var. Hocanın anlattığı dersleri ses kaydına alıyorlar. Evde bunları tekrar tekrar dinleyebiliyorlar. Böylece anlayamadığı dersleri tespit etme şansını yakalayabiliyorlar" Üniversite sınavındaymış gibi bir sistemi gerçekleştirdiklerini belirten Zülaloğlu, "Öğrencilerimiz üniversite sınavında iki kişi ile birlikte giriyorlar. Birisi okuyor bir diğeri de kalemle yazıyor ve sonucu söylüyor. Ona göre şıklar işaretleniyor. Aynı şekilde üniversite sınavında uygulanan aşamaları biz burada birebir uyguluyoruz" diye konuştu. 

Bahçelievler'den Bakırköy'e gelen görme engelli Elif Ateş, "Burada üniversite sınavına hazırlanırken görsel değil de sesli sistemlerle bir şeyler öğrenmeye çalışıyorum. Bizim için seçilmiş okunmuş kitaplar var. Aynı zamanda ses kayıt cihazlarıyla dinlediğimiz kayıtlar da var. Bu sayede üniversite sınavını kazanarak Türkçe öğretmeni olacağım" dedi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.