Şişli’de Kurtuluş sakinleri, tezgâhı alınan seyyar simitçi için eylem yaptı!

Şişli’de Kurtuluş sakinleri, tezgâhı alınan seyyar simitçi için eylem yaptı!

Şişli’de yine bir ilk yaşanarak, Şişli Belediyesi’nin seyyar simit tezgâhını aldığı Mehmet Ayışığı için Kurtuluş semt sakinleri örgütlenip eylem yaparak sahip çıktı.   

MAHALLELİ SEYYAR SİMİTÇİSİ İÇİN EYLEM YAPTI

Şişli Belediyesi’nin seyyar simitçilik yapan Mehmet Ayışığı’nın tezgâhına el koydu. Haberi alır almaz sosyal medyadan örgütlenen Kurtuluş semt sakinleri, eylem yaparak Mehmet Ayışığı’na destek oldu.

“Sıcak simitler sıcak sıcak, sıcak simitler yanıyooor!” Kurtuluş semti, her gün seyyar simitçi Mehmet Ayışığı’nın bu seslenişiyle cama, kapıya koşup simidini satın alıyordu.

Yıllardır Kurtuluş’ta aynı güzergahta seyyar simitçilik yapan Mehmet Ayışığı’nın tezgahına Şişli Belediye’sine bağlı zabıtalar 21 Ekim’de el koydu.

“Arabamı alıp, bir kamyonun arkasına koydular, arkasından öylece bakakaldım” diye anlatıyor Ayışığı, o an yaşadığı duyguları. Gerekçeyi sorduğunda ise aldığı yanıt, hakkında gürültü nedeniyle çok şikâyet olması.

6 YILDIR KURTULUŞ’TA SEYYAR SİMİTÇİLİK YAPIYORDU

Pangaltı’nda yaşıyor Mehmet Bey eşi ve bu yıl üniversiteye başlayan oğlu ile birlikte. 56 yaşında. Hayatı boyunca bakkallıktan pazarda penye giysiler satmaya kadar çok çeşitli işlerde çalışmış. Simit satmaya ise 8 yıl önce başlamış. 6 yıldır da Kurtuluş mahallesinde seyyar bir şekilde simitçilik yapıyor.

Hakkındaki gürültü şikâyeti ile kırgın Ayışığı, “Zabıtaya şikâyet etmek yerine beni uyarsalardı, oralardan geçerken dikkat ederdim zaten” diyor.

sisli-kurtulus-halki-eylem-yaparak-simitcisine-sahip-cikti2.jpg

“BİZLER GÜNLÜK KAZANCI İLE GEÇİMİMİZİ SAĞLIYORUZ”

Kendi gibi seyyar poğaça satarak geçimini sağlayan bir başkasının da tezgâhına benzer gerekçelerle el konulduğunu hatırlatarak, uygulamanın kendi gibileri maddi ve manevi çok zorladığını anlatıyor: “Bizler günlük kazancı ile geçimimi sağlayan insanlarız. Güvencemiz yok. Birkaç gün bile satış yapamamak beni maddi ve manevi çok zorladı. Bu yıl üniversiteye başlayan oğlum, okulu bırakıp iş bakmaya başladı. Ailecek çok üzüldük.”

AYIŞIĞI, 180 LİRA PARA CEZASI ÖDEDİ

Ayışığı 180 lira ceza ödeyerek tezgâhını geri almış. Ancak sokaklara yeninden dönmeye korkuyor. Şişli Belediyesi’nin gösterdiği sabit simit tezgâhında satış yapıyor.

“Bana dediler ki, bir daha tezgâhıma el konulursa, satış yapmam yasaklanacakmış. Böyle bir şeyi göze alamam. Ama sabit çalışmak da zor. Normalde dolaşarak simitlerimin hepsini birkaç saat içinde satarken, sabit tezgâhta akşamı buluyor” diyen Ayışığı’nın tek endişesi artan çalışma saatleri değil. Şimdiden kış mevsimini sabit tezgâhta nasıl geçireceğini düşünüyor: “İnsan hareket edince soğukta o kadar üşümüyor.”

CAMLARDAN ALKIŞLARLA EYLEME DESTEK

Ayışığı’nın tezgahına el konulduğunun haberini alan Kurtuluş mahallesi sakinleri, pazar günü Ayışığı ile Kurtuluş sokaklarında bir araya gelerek onunla birlikte bağırdı: “Sıcak simitler sıcak sıcak, sıcak simitler yanıyooor!”

Yaklaşık 50 kişinin katıldığı eyleme pek çok mahalle sakini camlara çıkarak alkışlarıyla destek verdi. Ayışığı kendisine gösterilen ilgiden şaşkın: “Bu kadar insanın geleceğini tahmin etmiyordum” diye konuşuyor.

sisli-kurtulus-halki-eylem-yaparak-simitcisine-sahip-cikti1.jpg

“KAHVALTIMI ONUN GEÇECEĞİ SAATE GÖRE AYRLIYORUM”

Ayışığı’nın mahallenin sembol yüzlerinden biri olduğunu belirten Sebat Aksoy “Mehmet Bey, özellikle pandemi döneminde benim gibi evinde yalnız olan insanlara bir ses oldu. Onun kendine has seslenişini duyunca mutlu oluyorum. Onun geçeceği saatlere göre kahvaltımı yapıyorum” cümlelerini gözleri dolarak sarf ediyor.

“ŞİŞLİ BELEDİYESİ BAŞKA KONULARLA İLGİLENSİN”

Tania Taşçıoğlu Baykal da seyyar satıcılığın mahalle kültürünün bir parçası olduğuna vurgu yapıyor. “Kurtuluş çok gürültülü bir semt. Araba, motor, inşaat sesi hiç durmuyor. Evet, bunlar gürültü. Ama bir seyyar satıcının çıplak sesiyle bağırmasını gürültüden saymak komik geliyor” diyerek Şişli Belediye’nin farklı konularla ilgilenmesi gerektiğini söylüyor.

“ŞİŞLİ BELEDİYESİ BU UYGULAMASINDAN GERİ ADIM ATSIN”

Belediye’nin uygulamasından geri adım atmasını talep ettiklerini belirten Gülay Soylu sadece Ayışığı’nın değil, onun gibi ekmeğini seyyar satıcılıktan kazananların rahat bırakılmasını istiyor. O da diğer mahalle sakinleri gibi Şişli Belediye’nin bu konuda kalıcı bir çözüm üretmesini bekliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.