Tekstil terbiyecilerinin feryadı!

Tekstil terbiyecilerinin feryadı!

Tekstil terbiyede altyapı sorunları çözüm bekliyor. Organize sanayi yerleri kurulması, sektörün tehlikeli iş sınıfından çıkarılması, ustalık belgesi olanların kuru temizleme yapması öne çıkan talepler arasında. Sektör mensupları, tekstil yıkamanın yaşatıl

 Kuru temizleme sektörünün diğer sektörlerden farklı olarak haksız rekabetle karşı karşıya olduğunu söyleyen İstanbul Ticaret Odası Tekstil Terbiye Meslek Komitesi Başkanı İsmail Aslan, “Özellikle ustalık belgesi olmayanların bu işe girmesiyle bu sektöre yıllarını vermiş, göz nuru dökmüş firmaların emekleri bir yerde hiçe sayılıyor” dedi.

Aslan, kirlenmiş deri ve tekstil ürünlerinin temizlenmesi, tekstil ürünlerinin boyanması, kolalanması ve ütülenmesi işlemlerini yapan firmalarda ustalık belgesinin bir zorunluluk olmasına rağmen gerekli denetimler yapılmadığı için neredeyse her önüne gelenin kuru temizlemeyle uğraşmasından yakındı. Oto yıkama yerlerinde dahi halı yıkamanın yapıldığını ve bunların hiçbir ustalık belgesi olmadığını ileri süren Aslan, “Bu tür yerlerin yıkama yapıp yapmadıkları ve ustalık belgesine sahip olup olmadıkları denetlenmeli” uyarısında bulundu. 

DAHA SIKI DENETİM

Komite Başkanı İsmail Aslan, kuru temizlemenin özen isteyen bir meslek olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Kuru temizleme basit bir iş değil. Ustalık belgesine haiz olan kişi veya kişiler, müşterinin getirdiği ürünü kontrol ederek alır ve teslim edeceği tarihi, fiyatı bildiren bir fiş verir. Yapılacak işlemlere göre ürünleri ayırır. Ürüne göre temizleme tekniğini belirler. Çeşitli kimyasal maddelerle lekeleri temizler.
Temizlenecek ürünü kuru temizleme makinesine yerleştirir ve temizleme işlemini gerçekleştirir. İşlemler bittikten sonra ütüler, askı ve poşetlere geçirir, numaralandırarak asar. Bugün fatura tahsil yerlerinde bile kuru temizleme yazısını görünce sektör temsilcisi olarak çok üzülüyoruz. Daha sıkı denetimle bu tür haksız rekabetin önüne geçilmesini istiyoruz.”

Tehlikeli iş sınıfından çıkarılmalı
Komite Başkan Vekili ve İTO Meclis Üyesi Selahattin Küçükarslan, sektörde daha hijyenik bir ortam için temel sorunların çözülmesi gerektiğine işaret etti. Öncelikle altyapı eksikliklerine değinen ve organize sanayi yerleri kurulması gerektiğini vurgulayan Küçükarslan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Böylece atıklar daha kontrollü atılır. Sektör tehlikeli iş sınıfından çıkarılmalı. Çifte KDV uygulamasına son verilmeli ve tüm sektör için KDV yüzde 8 olmalı. Sektörümüzde çok pahalı enerji kullanımı var ve bunun önüne geçilmesini istiyoruz. Yüksek teknolojiye geçerek tasarruf sağlanmalı. Sektörümüzün bir başka sıkıntısı da su. Sektörün çok yüksek maliyeti var ve bu maliyetler ithal ürünlerde iki katına çıkıyor.” 

Tekstil terbiyenin tekstilin ana ayaklarından biri olduğunun altını çizen Küçükarslan, “Tekstil yıkama olmazsa 21 milyar dolar ihracat olmaz. On binlerce insana iş kaynağı sağlayan bir sektör olmaz” dedi. Küçükarslan, sorunların çözüldüğü takdirde kayıt dışılığın sona ereceğini ve sektörün batmaktan kurtulacağını dile getirdi.

Yerel yönetimlerde sıkıntı var
İTO Meclis Üyesi Birol Hacıoğlu, sektörün ana sorunlarını istihdam üzerindeki vergi yükü ve yüksek enerji maliyetleri olarak açıkladı. Hacıoğlu, şöyle konuştu: “İşçi tazminatları, kayıt dışılık, merdiven altı gibi pekçok sorunu sayabiliriz. Bunları birçok platformda dile getirdik. Bir kısmında kısmi iyileştirmeler yapılsa da hâlâ yeterli seviyede değil. Sektörümüz belediyelerde ve bazı kamu kurumlarında da ciddi manada sıkıntılar yaşıyor.”

Kalifiye eleman bulamıyoruz
Sektörde çalışacak devamlı eleman bulamadıklarını anlatan Komite Üyesi Murat Muşlu, gündelikçi personel çalıştırmak zorunda kaldıklarını söyledi. Muşlu, sektörde yeterli sayıda kalifiye eleman bulunamadığını hatırlattı. Kalifiye eleman ihtiyacının giderilmesi için eğitime dikkat çeken Muşlu, bu konuya özellikle önem verilmesini istedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.