TOBB Başkanından Anlamlı Gönderme!

TOBB Başkanından Anlamlı Gönderme!

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, ‘TOBB ne iş yapıyor’ diyenlere, Gümrük Turizm İşletmeleri (GTİ) A.Ş. sayesinde Türk özel sektörüne yılda 420 milyon dolar kazandırdıklarını söyledi. ​

 İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclisi Mayıs ayı olağan toplantısına konuk olan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, ‘TOBB aidat topluyor, ne iş yapıyor’ diyenlere yanıt verdi. GTİ tarafından modernize edilen gümrük kapıları sayesinde, gümrüklerde bekleme sürelerinin yarı yarıya düştüğünü belirterek, yılda 420 milyon dolar Türk özel sektörünün cebine girdiğini kaydetti.

 
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Van ve Erciş'te depremin meydana gelmesinin ardından 81 ilin plakasının orada görülmesinin mümkün olduğunu ifade ederek, ''Dar günlerde yardımlaşma noktasında el ele dayanışma içinde olursak Türkiye'nin başına bela olan terörün bittiğini görürüz. Orada müthiş bir umut ve heves var. Terör bitmiş, Van'dan umutla döndüm'' dedi.

Van'ı tekstil kent haline getirilmesi için KOSGEB ile çalışma yürüttüklerini anlatan Hisarcıklıoğlu, sınır kapısının da modernizasyonunu yapacaklarını söyledi.

Türkiye’nin ekonomisi hakkında bilgiler veren TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin dünyada en hızlı büyüyen 3. ülke olduğunu aktararak, ''Bunu siz yaptınız, bu başarı hikayesini yazanlar bu salonda oturanlardır. Bu başarıya hepimizin sahip çıkması lazım. Türkiye yüzde 8,5 büyüyünce özel sektör olarak 1 milyon 300 bin kişiyi işe almışız. Tarihimizde ilk defa bir yılda 1 milyon 300 bin kişiye iş verdik. Türkiye'de ilk defa kriz sonrasında işsizlik oranı geriledi. 2012'ye iyi başladık. Gıda, makina, madencilik, içecek, kağıt sektörlerinde geçen seneye göre gelişme var'' şeklinde konuştu.

-''İnşaat sektöründe patlama olacak''

Hisarcıklıoğlu, ''2B ve Mütekabiliyet yasalarının çıkmasıyla yabancının gayrimenkul edinmesiyle gelecek dönemde inşaat sektöründe müthiş bir patlama bekliyoruz. Hazırlıklı olmanız gerekiyor'' dedi. 

Canlı iç piyasa ve yatırım hacmi, kamu borçlanmasının düşük seviyede olması ve yatırım teşvikinin olumlu olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: ''Artan enerji bağımlığı, yetersiz tasarruf oranı ve Suriye-İran kaynaklı gerilimler olumsuz faktörler arasında yer alıyor. Avrupa'nın kriz seyri çok önemli. Avrupa'daki bankalar batacak mı, batmayacak mı? Borçlanmamızın büyük kısmını Avrupa'daki bankalardan yapıyoruz. Suriye'deki gerginlik nasıl seyredecek? Rekabet gücümüzü arttıracak önlemler gerekiyor. Küresel rekabet her geçen gün artıyor.'' 

-''Hapis cezasını görenlerin gözü açıldı”

TOBB Başkanı, ihracatta enerji fiyatlarının yüksekliğinin rekabeti olumsuz yönde etkilediğini anlatarak, şunları söyledi: ''Bizim en büyük zenginliğimiz girişimcilerimiz. Dünyanın en pahalı akaryakıtını biz kullanıyoruz. Bunu arttıran üzerindeki vergilerdir, rekabetimizi olumsuz yönde etkiliyor.
 
50 yıllık Türk Ticaret Kanunu (TTK) yenisinin çıkması için özellikle çaba gösterdik. 1535 maddelik yasa tasarısı tamam ama; 60 tanesi var. Değişiklik sözünü verip çıkarılmasını taahhüt ettiler. 3 senede çıkacak yasa tasarısı 3,5 günde çıktı ama; içinde bulunmasını istemediğimiz 60 madde içinde kalarak çıktı. 

Biz de İstanbul'da toplantı yaptık toplantıya gelen 150 kişiydi. 20 işadamı vardı. 92 sayfalık özet yaptık, okuyan olmadı. Ceza maddelerini koyduk, bakan yok. İstanbul'da böyle de, başka yerde farklı mı- Onlar da öyleydi. Bir köşe yazarımız 'hapis cezası var' deyince herkes tepki gösterdi. 'Odalar uyuyor mu-' dediler. 2 ay önce Bakanın katıldığı toplantı 850 kişilikti ve yarısı iş adamıydı. 10 bin 234 kişi aynı anda canlı olarak internetten yayın izledi. Hapis cezasını görenlerin gözü açıldı.'' 

-''Biri, dükkan tabelasını indirdiğinde 72 bin liralık cezası olacak''

Yeni Türk Ticaret Kanunu'nda bütün usul ve esasların değişeceğini belirterek, ''Ne olduğunu öğrenmeniz gerekiyor. Biri, dükkan tabelasını indirdiğinde 72 bin liralık cezası olacak. İstanbul için 72 bin lira bir şey ifade etmeyebilir ama Anadolu'da bu bir sermaye nitelinde olabilir'' diye konuştu. 

Hisarcıklıoğlu, Türk kültürünün, dayanışma kültürü olduğunu belirterek, şunları kaydetti: ''Biri sizden para istediğinde verirsiniz ve parayı hemen geri verir. Şimdi biri çıksa Bu yasa geldiğinde 'bankada, kasada şu kadar paran var' derse ben ona ne diyeceğim- Bunun adına şeffaflık diyorlar. Bu değişmeyecek bir şey midir- Tek değişmeyen Allah'ın ayetidir. Onun dışında her şey değişir. Söz verin 92 sayfalık özeti okuyun. Muhasebecinize ve hukuk müşavirinize okutmayın.'' 

-''Çek sorgulama sistemi hayata geçirilmeli''

Türkiye'deki karşılıksız çek sorununa değinen Hisarcıklıoğlu, ''Bu yılın ilk 3 ayında karşılıksız çek oranı, geçen senenin ilk 3 ayına göre yüzde 39 arttı. Karşılıksız çeklerin, geçen senenin ilk üç ayında yüzde 78'i, bu sene yüzde 51'i ödendi. Bir an önce çek sorgulama sisteminin hayata geçirilmesi gerekiyor'' talebinde bulundu. 

Hisarcıklıoğlu, çekte hapis cezasının kaldırılmasının doğru bir karar olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: ''Ekonomik suça ekonomik ceza uygulanmalı, ancak, burada dikkat edilmesi gereken hususlar var. Çek, Türkiye'de dünyadan farklı biçimde vadeli bir ödeme aracı olarak kullanılıyor. Piyasada çarkın dönmesi için önemli bir unsur. O yüzden çekte hapis cezasını kaldırırken beraberine ek önlemler alınması gerektiğini vurguladık. Bankaları koruyan beni de korusun. Bize güvenmiyorlar, bankacılara güveniyorlar. Onlar sır tutarmış.'' 
    
-''Zengin olmak istiyorsak, Çin ve Hindistan'ı ihmal etmemeliyiz''

Çin ve Hindistan pazarlarında Türk işadamlarının da bulunması gerektiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, ''Çin ve Hindistan'da 500 milyon kişi var ki, Avrupalı'dan daha fazla kazanıyor, ondan daha fazla harcıyor. Zengin olmak istiyorsak, bu pazarları ihmal etmeden zenginleşemeyiz'' dedi. 

Yapısal reformların yapılması gerektiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, ''Dünya rekabet endeksinde 65. sıradayız ve dünyanın 18. büyük ekonomisiyiz. Bu tabloya bakıldığında, devlet madalya verse yeridir. İş yapma kolaylığı sağlayın'' diye konuştu. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.