ABD’nin 46. Başkanı Joe Biden…

ABD’nin 46. Başkanı Joe Biden…

ABD Başkanı seçilen Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris yemin ederek göreve başladı.

20 OCAK / 20:36

POTUS'tan ilk paylaşım

ABD Başkan Joe Biden, açılış töreninin ardından ilk kez başkanlığın resmi Twitter hesabı @POTUS'u kullanarak tweet attı ve şunları yazdı: 'Karşılaştığımız krizlerle mücadele söz konusu olduğunda kaybedilecek zaman yok. İşte bu yüzden bugün, işe hemen başlamak için Oval Ofis'e gidiyorum.' Kamala Harris de Başkan Yardımcısı unvanıyla ilk Twitter paylaşımını yaptı ve 'Hizmete hazır.' ifadelerini kullandı.

20 OCAK / 20:33

Tören sona erdi

ABD Başkanı Biden ve ABD Başkan Yardımcısı Harris için ABD Kongre Binası'nda düzenlenen yemin töreni sona erdi. Biden ve Harris, ABD Ordusu Bandosu ve askerlerle birlikte 15. Cadde üzerinden Beyaz Saray'a doğru yola çıkmadan önce araca başkanlık bayrağı asıldı.

20 OCAK / 20:30

Hesaplar Biden yönetimine verildi

Twitter sözcüsü Nick Pacilio Beyaz Saray Twitter hesapları'nın Trump yönetiminden Biden yönetimine devredildiğini açıkladı. Trump dönemiyapılan paylaşımlar ise @POTUS45, @WhiteHouse45, @VP45, @PressSec45, @FLOTUS45 ve @SecondLady45 hesaplarında arşivlendi.

20 OCAK / 20:07

Müttefiklere mesaj

ABD Başkanı Biden, konuşmasında dünyaya ve müttefiklere de mesajı verdi: İttifaklarımızı onaracağız ve dünyayla bir kez daha yakın ilişki kuracağız

20 OCAK/ 20:00

Tüm Amerika'nın başkanı olacağım 

Joe Biden: Bizi desteklemeyenler için şunu söylemek istiyorum, beni ve kalbimi ölçün. Eğer hala katılmıyorsanız katılmayın bana çünkü bu demokrasidir. Barışçıl bir biçimde katılmama hakkınız var. Muhtemelen bu ulusun en güçlü olduğu alan. Bana katılmayabilirsiniz ama bu birlik olmamızı engellemiyor. Tekrar söylüyorum, tüm Amerikalının başkanı olacağım. Beni destekleyenler için olduğum kadar desteklemeyenler için de Amerika'nın Başkanı olacağım. Amerikalılar olarak, liderler olarak bizim bir görevimiz var, anayasamımızı onurlandırım, halkımızı korumamız gerekiyor.

20 OCAK / 19:58

Bir daha asla yaşanmayacak 

Joe Biden: Biz başarılı olduk ve birçok şeyin üstesinden geldik. Burada ayakta duruyoruz. Doktor King'în hayalinden bahsettiği binalar var. Binlerce protestocu oy hakkı için yürüdü burada. Bizde işte burada bugün Amerikan tarihinde ilk kez siyahi kadın bir başkan yardımcısının göreve geldiğini görüyoruz. Burada pek çok kişi, barış için hayatını kaybetti ve işte bakın burada bir isyan yaşandı, şiddet yaşandı. İnsanlar durdurulmaya çalışıldı. Bu asla yaşanmayacak, bugün ve yarın yaşanmayacak, benzer bir olay asla yaşanmayacak.

20 OCAK / 19:57

Saygı duruşu

Açılış konuşması sırasında Joe Biden, Amerikalılardan coronavirüs salgını sırasında ölen 400 binden fazla insan için saygı duruşunda bulunulmasını istedi.

20 OCAK / 19:55

Virüsün bizi nasıl böldüğünü biliyorum

Joe Biden konuşmasına şöyle devam etti: Düşmanlarımızla mücadele etmek, nefretle, hastalıklarla, şiddetle, mücadele etmek gerekiyor. Çocuklarımıza güvenli okullarda eğitim verebiliriz, virüsün üstesinden gelebiliriz. Amerikayı bir kez daha dünyadaki iyiliğin temsili haline getirebiliriz. Bugünlerde bazı kişilere saçma bir düşünce gibi gelebilir ama virüsün bizi nasıl böldüğünü biliyorum. Ama bunlar yeni değil, tarihimiz mücadelelerle dolu. Amerika'da ırkçılık, korku, şeytanlaştırma her zaman mücadele halinde olmuştur. Bu mücadele yıllardır devam ediyor ve zafer garanti altında değil. 11 Eylül'ü hatırlayın ve iyi melekler bizi her zaman korudu. Şimdi yeterince sayıda olduğumuzda biz başarılı olabiliyoruz ve bunu şu an yapabiliriz.

20 OCAK / 19:54

Yemin sonrası ilk mesajlar

Joe Biden ilk başkanlık konuşmasına 'Yalnızca birkaç gün önce, burada şiddet yaşandığını görmüştük, tam da burada. Bir bölünmez bir bütün içinde bir araya geldik ve gücün aynı şekilde, uzun zamandır olduğu gibi bir başkandan bir başkana geçtiğini gördük. Biz tüm insanlar için adalet arıyoruz ve bu şekilde adalet aramaya devam edeceğiz. Biz hayatta kalmak için mücadele veriyoruz. Şu an siyasi aşırıcılığın ötesine geçmeye çalışıyoruz, ülke içi terörü yeneceğiz. Bu zorukları yenebilmek için, Amerika'nın ruhunu yeniden iyileştirebilmek için kelimelerin ötesine geçmek gerekiyor. Demokrasiye inancı yenilememiz gerekiyor.' sözleriyle başladı.

20 OCAK / 19:52

Başkan'a ilk öpücük

Joe Biden yemin ettikten sonra eşi Jill Biden onu yanağından öptü. 

20 OCAK / 19:52

Ailesine sarıldı

Joe Biden yemin ettikten sonra ailesiyle kucaklaştı.

20 OCAK / 19:50

Ve Biden resmen başkan...

Joe Biden'a Yüksek Mahkeme Başkanı John Roberts tarafından yemin ettirildi. Biden resmen Amerika Birleşik Devletleri'nin 46. başkanı oldu. Joe Biden, 2009 ve 2013'teki ABD Başkan Yardımcılığı'nın her iki yemin töreninde kullandığı ve 1893'ten beri ailesinde bulunan İncil'i bugün tekrar kullandı. 2015 yılında vefat eden Biden'ın oğlu Beau da aynı İncil'i Delaware başsavcısı olarak yemin etmişti.

20 OCAK / 19:46

Lopez şarkı söyledi

Jennifer Lopez, Kamala Harris'in yemin etmesinden sonra 'Amerika Güzel' adlı şarkıyı seslendirdi.

20 OCAK / 19:44

Harris iki İncil kullandı

ABD'nin seçilmiş Başkan Yardımcısı Kamala Harris, ABD Yüksek Mahkeme Yargıcı Sonia Sotomayor tarafından yemin ettirilerek göreve başladı. Harris, iki İncil kullanarak görev yeminini etti. Kamala Harris, ulus tarihindeki ilk kadın, ilk Siyah ve ilk Güney Asyalı başkan yardımcısı olarak tarihe geçti.

20 OCAK / 19:40

ABD Marşını Lady GaGa okudu

Lady Gaga, törende ABD Ulusal Marşını altın mikrofon kullanarak seslendirdi. Gaga'nın ceketine ağzında zeytin dalı olan altın güvercin şeklinde bir broş tutturulmuştu.

20 OCAK / 19:35

Biden, aile 'İncil'i'ne elini basarak yemin edecek

ABD'nin seçilen Başkanı Joe Biden, 2009 ve 2013'te kullandığı aile İncili'ne elini basarak yemin edecek. Söz konusuİncil 1893'ten beri Biden ailesinde. 

20 OCAK / 19:32

ABD Başkanı seçilen Joe Biden'in eşi Jill Biden, Biden'ı alkışlıyor.

20 OCAK / 19:30

Joe Biden yemin için tören alanında

ABD Başkanı seçilen Joe Biden, ABD Kongre Binası'ndaki yemin töreni için tanıtıldı. ABD'nin 46. başkanı olarak yemin edecek olan Biden'a eşi Jill Biden eşlik etti.

20 OCAK / 19:20

Harris'e törende 'kahraman' polis eşlik etti

Kamala Harris, tören alanına 6 Ocak'ta yaşanan ABD Kongre Baskını sırasında kalabalığı binadan uzaklaştıran ve ABD'de 'kahraman' ilan edilen Başkent Polis Şefi Eugene Goodman ile geldi. Harris, Başkanlık için aday olan ilk Afro-Amerikan kadın olan Shirley Chisholm'a saygı için mor renk giysi giydi. Chisholm, 1972'de Demokrat Parti başkan adayı olarak kampanya yürütmüştü.

20 OCAK / 19:15

Uçuşlar Biden yemin edene kadar durduruldu

Federal Havacılık İdaresi'ne göre, Washington Reagan Ulusal Havaalanı'ndaki ticari uçuşlar, Joe Biden'in yemini edene kadar durduruldu.

20 OCAK / 19:07

ABD'nin seçilmiş Başkan Yardımcısı Kamala Harris

ABD'nin yeni Başkan Yardımcısı Kamala Harris açılış töreninde. Kocası Doug Emhoff ile birlikte ABD Kongre Binası'na gelen Harris, Joe Biden ve eşi ile birlikte basın mensuplarına poz verdi. Harris, ABD'nin ilk kadın, ilk siyahi ve ilk Güney Asya kökenli başkan yardımcısı olacak.

 

20 OCAK / 19:05

Washington'dan ayrılan Trump, Florida'da

Beyaz Saray'dan ayrılan Donald Trump ve eşi Melania Trump, Florida'ya indi. Trump, Washington'dan ayrılmadan 'Siz harika insanlarsınız. Harika bir ülkedeyiz. Başkanınız olmak benim için büyük onur' ifadesini kullanmıştı. 

20 OCAK / 19:00

Trump'tan Biden'a not

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, seçilmiş Başkan Yardımcısı Kamala Harris'e not bıraktı. Öte yandan, Donald Trump'ın da Joe Biden'a not bıraktığı belirtildi. Bir yetkili, Trump'ın notuna ilişkin, ülkenin ve yeni yönetimin ülkeyle ilgilenmesi için başarı ve dua dileyen 'kişisel bir not' olduğunu belirti. 

20 OCAK / 18:46

Biden'dan eşi Jill Biden'a: Seni seviyorum

Yemin törenine dakikalar kala sosyal medya hesabından paylaşım yapan Joe Biden, 'Seni Seviyorum Jill ve önümüzdeki yolculukta senin yanımda olmana çok minnettarım' ifadesini kullandı. Biden, ABD Kongre Binası'na girişinde el ele tutuştukları bir videoyla mesajını paylaştı.

20 OCAK / 18:45

Senatörler ve politikacılar yerlerini aldı

Başkanlık yemin töreni için birçok senatör ve politikacı da ABD Kongre Binası'na gelerek koltuklara yerleşti. Törene katılanlar birkaç hafta önce Kongre binasının savaş yeri gibi olduğuna inanamadıklarını belirtti. 

20 OCAK / 18:37

Törende corona önlemleri

Joe Biden'ın yemin töreni sırasında ABD Kongre Binası'na gelenler corona virüsü salgını nedeniyle sosyal mesafeye göre yerlerini aldı. (Foto: Reuters)

20 OCAK / 18:36

Biden ve Obama selamlaştı

Joe Biden ve ABD'nin eski Başkanı Barack Obama, tören alanında yumruk yumruğa selamlaştı. 

20 OCAK / 18:35

Harris ve Biden yan yana

Joe Biden ve eşi Jill Biden ile Kamala Harris ve eşi Doug Emhoff, ABD Kongre Binası'nda.

20 OCAK / 18:30

Biden, törenin yapılacağı yerde

Yemin ederek göreve başlayacak olan ABD Başkanı Joe Biden, ABD Kongre Binası'nda geldi. Joe Biden'a,eşi ve ABD'nin yeni Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve eşi eşlik etti. 

20 OCAK / 18:25

Yüksek Mahkeme Binası'na bomba ihbarı panik yarattı

Bir yetkili, ABD Yüksek Mahkeme binasının bomba tehdidi nedeniyle tahliye edildiğini açıkladı. İhbar sonrası mahkeme bölgesi güvenlik çemberine alırken Ulusal Muhafızların sayısı artırıldı. İhbarın asılsız olduğu belirtildi. ABD Yüksek Mahkeme Binası, Joe Biden'ın yemin edeceği ABD Kongre Binası'nın karşısında yer alıyor.

20 OCAK / 18:15

Biden konuşmasında değişiklikler yaptı

Biden'a yakın bir isim, seçilen yeni başkananın konuşmasında değişiklikler yaptığını açıkladı. Senatör Chris Coons, söz konusu değişikliklerde ABD'de yaşanan ayrımcılık ve zorlukların aktarılacağını belirtti. 

20 OCAK / 18:10

Halk yerine 200 bin bayrak

Corona virüs ile ilgili endişeler ve 6 Ocak kongre baskınından sonra artan güvenlik endişeleri nedeniyle, ABD'lilerin yemin törenini izlemesi engellendi. Halkın yerine, açılış komitesi 56 Amerikan eyaletini temsil eden 200 bin bayrak yerleştirdi.

20 OCAK / 18:10

Obama ve Clinton tören alanında

Eski ABD Başkanı Barack Ocama ve eşi Michelle Obama ile Hillary Clinton, törenin yapılacağı ABD Kongre Binası'nda.

20 OCAK / 17:45

Obama'dan 'Joe Biden' paylaşımı

ABDde 2009-2017 yıllarında iki dönem başkanlık yapan Barack Obama, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, başkanlık yaptığı dönemde yardımcılığını yapan ve ülkenin 46'ıncı başkanı seçilen Joe Bidenı tebrik ederek şans diledi. Obama, 'Bu senin zamanın' yazarak kendisi ve Bidenın fotoğrafını paylaştı.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.