Antalya, Muğla'da mücadele devam ediyor, Isparta'da da yangın çıktı

Antalya, Muğla'da mücadele devam ediyor, Isparta'da da yangın çıktı

Bakan Pakdemirli yangınlarla ilgili son durumu paylaştı: 132 yangından 125'i kontrol altına alındı. Antalya ve Muğla'nın yanı sıra yeni başlayan Isparta yangınıyla birlikte 7 noktadaki yangınlara müdahale ediliyor.

Günlerdir süren orman yangınları nedeniyle Türkiye adeta felaketi yaşıyor. İtfaiye ekiplerinin ve vatandaşların söndürülmesi adına yoğun çaba sarf ettiği yangınlarda büyük ölçüde ormanlık alan zarar gördü. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy Yangın Koordinasyon Merkezi'nde son duruma ilişkin açıklamalarda bulunuyor.

7 NOKTADA YANGINLAR DEVAM EDİYOR

Bakan Pakdemirli yangınlarla ilgili son durumu paylaştı. Buna göre, 125 farklı noktadaki yangınlar kontrol altına alındı. Antalya, Muğla ve Isparta'daki 7 noktada ise devam eden yangınlara müdahale ediliyor. 

İşte Bakan Pakdemir'in konuşmasında satır başları:

"Son 5 günde 132 yangından 125'ini kontrol atına aldık, 7'si devam ediyor. Ayrıca 78 de kırsal yangına teşkilatımız müdahale etti. Termik santralle ilgili bir risk görünmüyor. Meteorolojik olarak yarın yine tüm zamanların en düşük nemi ile karşı karşıya kalacağız. Antalya'nın Manavgat ilçesindeki yangın devam ediyor. Manavgat'ta Gündoğmuş'un tahliye edilmesi söz konusu. 

ISPARTA'DA DA YANGIN ÇIKTI

Isparta'da Sütçüler mevkisinde 11.30 sularında bir yangın daha çıktı. Ona da hemen 1 uçak, 15 arazöz, 200'ün üzerinde personel sevk ettik, çalışmalara başladık. Yerleşim yeri odaklı ilerliyoruz, sabahtan itibaren Bodrum'da binlerce helikopter sortisi yapıldı. Tunceli Hozat'taki yangın kontrol altına alındı.

4 ÜLKEDEN GELEN YARDIM TALEPLERİ KABUL EDİLDİ

Yangınlara 16 uçak, 9 İHA, 51 helikopter, 1 insansız helikopter, 850 arazöz, 150 iş makinesi ve 5 binin üzerinde personelle müdahalemiz devam ediyor. Son dönemde Azerbaycan, Rusya, İspanya, Hırvatistan'dan gelen yardım taleplerine tamam dedik.

"PROVOKASYONLARA HİZMET ETMEYELİM"

Cumhuriyet tarihinin en büyük fidan kampanyasını başlatmıştık, ilk yağmurlarla birlikte bundan daha büyük dikimlere başlayacağız. Bilgi kirliliğine ve provokasyonlara dikkat etmemiz lazım. Çeşitli ülkelerden uçaklar gelmeye devam ediyor."

BAKAN SOYLU: KAHRAMANLARIMIZIN MORALİNİ YÜKSELTMELİYİZ

Devletin bütün kurumlarının yangınlar için canla başla çabaladığını söyleyen Bakan Soylu, "Hepimizin ciğerleri yanıyor doğru. Ama ormancıların sadece ciğerleri yanmıyor, kendi bedenleri de yanıyor. Dün 13 tane ormancıyı yangının ortasından aldık. Kahramanlarımızın moralini yükseltmek vatandaşlık görevimizdir." sözlerine yer verdi. 

Bakan Soylu'nun konuşmasından satır başları:

"Birçok yangın yerleşim yerlerine girmeden durdurulmuştur. 8 yerleşim yeri tedbiren tamamen boşaltılmıştır, 5 yerleşim yeri de kısmen boşaltılmıştır. 70'in üzerinde konut kullanılamaz haldedir. Birçok hayvan kaybımız da oldu. Vatandaşımızın hasarları giderilene kadar, devletin bütün imkanları ortaya konana kadar vatandaşımızın yanındayız. 

Son Dakika! Bakan Pakdemirli yangınlarla ilgili son durumu paylaştı: Antalya, Muğla'da mücadele devam ediyor, Isparta'da da yangın çıktı

KILIÇDAROĞLU'NA SESLENDİ

Ana muhalefet partisi genel başkanından bir istirhamımız var biz 'Şehirler belediyelerin görev alanındadır" diye bir şey söylemedik. Kılıçdaroğlu'ndan bir istirhamım daha var. Eğer siz dönüp bizim ormanları rant için yaktığımızı söylerseniz bu yanlıştır.

"SOSYAL MEDYANIN YÜZDE 90'I YALANDIR"

Şu anda sosyal medyanın yüzde 90'ı tezvirat ve yalandır. Sosyal medyada bu işi körüklemeye çalışıyorlar. Yüzlerce hesap tespit ettik. Sosyal medyada bir kamplaşma oluşturmaya çalışıyorlar, bu nefret dilinden uzak duralım.

SABOTAJ İDDİALARINA CEVAP 

Sabotaj iddialarına bakıldığında, bu konuda sayın Cumhurbaşkanımız da kamuoyuna bilgi verdiğinde özel bir ekip kurulduğunu söyledi. 300'e yakın ihbar geldi. Bu ihbarların hepsiyle tek tek ilgileniyoruz. Ayrıca istihbarat çalışmalarımız da söz konusu. Terör örgütü PKK yaklaşık 3 yıldan beri ekonomik tesisler, ormanlar, vatandaşlarımızın araçları dahil olmak üzere hedef aldığı yerleri yakmak ve zarar vermek konusunda direkt Kandil'den talimat alıyor."

"YANAN ALANLAR ÖNCELİKLİ OLARAK AĞAÇLANDIRILACAK"

Yanan orman arazilerin herhangi bir sebeple, yapılaşmaya ve başka amaçlarla tahsisinin mümkün olmadığını söyleyen Bakan Ersoy ise, "Yanan alanların öncelikleri olarak ağaçlandırılır. Bu kanuni bir zorunluluktur. Bunları iddia edenler de bunları biliyor. Bilmelerine rağmen farklı amaçlarla yapıyorlar. Bu yanlıştır. Şu anda tamamen boşaltılmış bir tesisimiz yok. Kısmi tedbir amaçlı boşaltılıp birkaç saat içinde dolan tesislerimiz var" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.