'AVM'ler yüzünden 'semt' kalmadı'

'AVM'ler yüzünden 'semt' kalmadı'

Küçük Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, "büyük alışveriş merkezlerinin her türlü ürünü satmasıyla yaşanan haksız rekabetin küçük esnafı bitirme noktasına getirdiğini iddia etti.

Özgenç, yaptığı yazılı açıklamada, alışveriş merkezlerinin (AVM) kuralsız bir şekilde her yerde açıldığını, bu nedenle cadde esnafının iş yapamaz hale geldiğini savundu. 

Esnafın, AVM'lerin içinde bulunan büyük marketlerle rekabet edebilme şansı olmadığını ifade eden Özgenç, "Büyük alışveriş merkezlerinin her türlü ürünü satmasıyla yaşanan haksız rekabet küçük esnafı bitirme noktasına getirmiştir. Şehir içerisinde bir biri ardına açılan AVM'ler nedeniyle cadde esnafı kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalmaktadır" iddiasını dile getirdi. 

Özgenç, hükümetin küçük esnafı korumak adına 2006 yılında hazırladığı 

"Alışveriş Merkezleri, Büyük Mağazalar ve Zincir Mağazalar Kanun Tasarısı Taslağı"nın Meclis gündemine alınarak yasalaşmasını istedi. 

Dünyanın hiç bir şehrinde İstanbul'daki kadar çok sayıda alışveriş merkezi olmadığını ileri süren Özgenç, İstanbul'un en merkezi yerlerinde 52 AVM yapıldığını ve yenilerinin de yapılmakta olduğunu belirtti. 

'TRAFİĞE DE ZARAR VERİYOR'

İstanbul'un en merkezi ilçelerinden Şişli ve komşu ilçeleri Beyoğlu, Kağıthane, Beşiktaş ve Sarıyer'de 500 metre arayla 5 dakika mesafe ile AVM'ler bulunduğunu dile getiren Özgenç, "Şehir merkezlerinde açılan büyük mağazalar sadece esnafa zarar vermiyor, aynı zamanda kentin dokusuna, trafiğine, ulaşımına da zarar veriyor" değerlendirmesini yaptı. 


'KASAPSIZ SEMT Mİ OLUR'
Perakende piyasasını düzenleyecek yasanın gecikmesi halinde kuralsız büyüyen AVM'lerin de zarar göreceği uyarısında bulunan Özgenç, "Bakkal, manav ve kasap olmadan semt olmaz. Küçük esnaf, mahallenin, sokağın ve caddenin sönmeyen ışığıdır, sosyal koruyucusudur. Dolayısıyla bu kesim ayakta tutulmazsa mahalledeki sosyal ilişkiler noksan kalır" yorumunu yaptı. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.