Ayakapı'ya kamulaştırma yerine projelendirme

Ayakapı'ya kamulaştırma yerine projelendirme

Fatih Belediyesi Başkanı Mustafa Demir, Mimar Sinan'ın çürümeye yüz tutmuş eseri Ayakapı Hamamı'nın kamulaştırılmasının pahalıya mal olacağını söyledi. Demir, "Restore ettiğimiz diğer eserlere göre biraz geride kaldı. Maliyete bakarsak en ucuzu ve en uyg

Fatih Balat'taki Mimar Sinan'ın eseri Ayakapı Hamamı'nın çürümeye yüz tutması hakkında Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Bu alan bizim mülkiyetimiz olmadığı için bakanlık olarak yapabileceğimiz fazla bir şey olamaz. Ama İstanbul Büyükşehir Belediyesi hemen bir kamulaştırma kararı alabilir. ve o mekanın restorasyonu için biz, özel idare, belediye bir çalışma başlatabiliriz." değerlendirmesinde bulunmuştu. 

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir de, Balat da II. Selim'in eşi Nurbanı Hatun tarafından Mimar Sinan'a yaptırılan, tek parti döneminde özel mülkiyet haline getirilen ve günümüzde ise kereste deposu olarak kullanılan hamam hakkında değerlendirmede bulundu. Demir, "Cibali'deki hamam Mimar Sinan'ın eseri olduğu için önem arz ediyor. Özel veya kamuya ait tüm tarihi eserlerin projesinin yapılmasını daha faydalı olacağını düşünüyorum. Buradaki hedefimiz tarihi eserlerin kaybolmasını önlemek. Onların yerine kaçak yapıların yapılmasının önüne geçmek." dedi. 



'KAMULAŞTIRMADAN YANA DEĞİLİZ' 

Ayakapı Hamamı hakkında kamulaştırma girişimi olmadığını söyleyen Demir, "Biz kamulaştırmadan yana değiliz, biz projelendirmeden yanayız. Çünkü, herhangi bir tarihi esere harcadığınız parayla belki 20 tarihi eserin projesini yaparsınız. Az kaynakla çok iş yapmanın yollarını arıyoruz. Restorasyon yapmayı bırakın, daha ağır adım kamulaştırmadır. Kamulaştırmaya hiç girmemek lazım. Kamulaştırmak çok daha pahalı. Maliyete bakarsak en ucuzu ve en uygun olanı projelendirmedir." şeklinde konuştu. 

Askıdan inen imar planları olduğunu da ifade eden Demir, tarihi yarımadadaki 10 bin 400 tarihi yapının tescillenip, imar planlarına işlendiğini dile getirdi. Demir, "Bu anlamda gelecekle ilgili, tarihi eserlerin kaybolmasıyla ilgili bir kaygımız yok. Ama gönül ister ki bütün tarihi eserler restore edilsin." şeklinde konuştu. 

'FATİH BELEDİYESİ EVİNİZİ YIKACAK SÖYLENTİSİ YERSİZ' 

Son dönemde çeşitli partiler tarafından Fatihlilere, "Fatih Belediyesi evinizi yıkacak." söylentilerin yersiz olduğunu da ifade eden Demir, "Fatih tamamıyla sit alanıdır. İstediğiniz gibi imar planı yapamıyorsunuz. Biz de, Büyükşehir Belediyesi de istediği planı yapamıyor. Fatih'teki imarların nihai onaylanan yeri Kültür Bakanlığı'na bağlı Anıtlar Kurulu'dur. Anıtlar Kurulu'nun onaylamayacağı hiçbir imar planını yapamazsınız" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.