Başkan Altınok Öz, meslek odalarına Kartal’ı anlattı

Başkan Altınok Öz, meslek odalarına Kartal’ı anlattı

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Cumhuriyet Halk Partisi Belediye Başkanları ve Türkiye Mühendis ve Mimarlar Odası’na (TMMOB) bağlı meslek odaları başkanlarına Kartal’ı anlattı

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın başkanlığında toplanan CHP’li Belediye Başkanları toplantısı Kadıköy’de yapıldı. Her ay düzenli olarak yapılan CHP’li Belediye Başkanları toplantısının Kasım ayı oturumunda Türkiye Mühendis ve Mimarlar Odası’na (TMMOB) bağlı meslek odalarının başkanları da katıldı. Toplantıda konuşan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Kartal’ı tanıttı, Kartal’da deprem dönüşümünün uygulamaları hakkında bilgi verdi. Başkan Altınok Öz, Türkiye’de ilk defa Kartal Belediyesi tarafından Sosyal Etki Değerlendirme (SED) raporunun hazırlandığını söyledi.

“KARTAL’IN BİR TARİHİ VAR”

Başkan Altınok Öz, Kartal’ın bir sanayi kenti olduğunu ve bir tarihi olduğunu vurgulayarak “Kartal, 1947 yılında İstanbul’a yakın ama İstanbul’un dışında olması nedeniyle sanayi bölgesi ilan edildi. Daha sonra onların oluşturduğu alanda fabrikaların, emekçilerinin oluşturduğu, planlanmayan yerleşim gerçekleşti. Dolayısıyla Kartal, 2 büyük göç dalgası aldı. Birincisi işçilerin gelmesiyle, ikincisi de 1980 sonrası alanların imara açılması ve kooperatifçilik teşviki ile çarpık kentleşme sonucu” diye konuştu.

“DEPREM DÖNÜŞÜMÜN KİTABINI YAZDIK”

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, 2009 yılından bugüne kadar sitelerle yaptıkları toplantıları kayıt altına aldıklarını ve bu kayıtların çözülerek, “Deprem ve Kentsel Dönüşüme Arkanızı Dönmeyin” adlı kitabı çıkardıklarını vurguladı. Başkan Altınok Öz, “2009’dan itibaren sitelerle toplantılar yaptık. Halkın ne dediğini dinledik ve anladık. Daha önce ne söylemiştik ve daha sonra ne söylediler, hangi noktaya geldiler. Bu, hem dönüşümcüler, belediyeciler ve şehir plancıları için hem de dönüşümün sosyolojik tabanının incelenmesi açısından önemlidir. Yaptığımız bütün toplantıları kayıt altına aldık. O kayıtlardan çözümleme yaparak kitaplaştırdık. “Deprem ve Kentsel Dönüşüme Arkanızı Dönmeyin” adlı kitabı çıkardık. Dönüşümün her türlü şeklini Kartal’da uyguladık. Dönüşebilecek sitelerin nasıl dönüşebileceklerine yardımcı olduk. Belediyemizin resmi internet sitesine “Deprem Dönüşüm Sözleşme Taslağı”nı koyarak vatandaşlarımıza bu konuda destek olduk. Deprem Dönüşüm ve Yapı Kontrol Müdürlüğü’nü kurarak vatandaşlarımıza, binalarının dönüşümü için her konuda onlara yardımcı olmaya çalıştık. ‘Deprem ve Yerinde Dönüşüm’ kelimesini kullanan ve uygulamaya sokan ilk belediye Kartal Belediyesi’dir” dedi.

“TÜRKİYE’DE ‘SED RAPORU’ HAZIRLAYAN İLK BELEDİYEYİZ”

Kartal Belediyesi’nin Türkiye’de SED Raporu hazırlayan ilk belediye olduğuna dikkat çeken Başkan Altınok Öz, yakın zamanda SED raporunun biteceğini söyledi. Başkan Altınok Öz, “ÇED raporu yerine Kartal Belediyesi olarak SED raporunu hazırlamamız lazım. Buradan yerel basına sesleniyorum. SED’i incelesinler.” şeklinde konuştu.

“AKIL VE BİLGİYLE KARTAL’I ŞEKİLLENDİRİYORUZ”

Kartal’ın yerel yöneticisi olarak, Kartal’ı akıl ve bilgiyle yönettiklerini belirten Başkan Altınok Öz, yurtdışındaki önemli gelişmeleri ve örnekleri Kartal’da yerel kültürle harmanlayarak uygulamanın önemine değindi. Başkan Altınok Öz Barcelona’da yaşadığı bir anıyı anlatarak; “Bir sanat caddesi Katedral. Katedralin önünde merdivenler. Merdivenlerin önünde bir boşluk ve yüzlerce vatandaş. Üç ile 100 kişi arasında ellerini ortaya koyarak halka yapıyor ve Katalan folkloru oynuyor. Onun karşısında kafeler var ve o kafelerde çay içiyorsunuz. Denize gittiğiniz zaman deniz mahsulleriyle buluşuyorsunuz. Biz de bu projeyi Kartal’da yapalım dedik. Norveç’de Bergen Parkı’nı geziyoruz. Taşların arasında yeşillik var. Genç bir kız o yeşilliği pürmüzle yakıyor. Niye yakıyorsun dedim. Kız, ‘bunu yakmazsak, kök büyürse taşı kaldırır, yeniden yapmak zorunda kalırız’ dedi. Ben, Samatya Sigorta Hastanesi’nde ihtisasımı yaptım. 79-83 yılları arasında. Yıllarca karşımdaki surların üzerindeki incir ağacına yeşillik olarak baktım ve keyif aldım. Bugün, surları öldüren o incir ağacına katil yeşil olarak bakıyorum. Kartal Belediyesi olarak, bilgi ve akılla Kartal’ı yönetiyoruz.” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.