Batı mahallesinde gergin anlar

Batı mahallesinde gergin anlar

Bakanlar Kurulu kararıyla Batı Mahallesi kentsel dönüşümde öncelikli alan ilan edildi. Yunus Emre Kültür Merkezi’nde gerçekleşen toplantıda gergin anlar yaşandı.

Batı Mahallesi’nin kuzeyde demiryolu, güneyde sahil park alanı ve Ankara Caddesi, doğuda Sabri Taşkın Caddesi ile Salkım Sokak ve batıda ise ilçe sınırı arasında kalan 54 hektarlık alanda kentsel dönüşüm uygulanacak. 

Toplantıda konuşan Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin, konuyla ilgili açıklamalar yaptı ve soruları yanıtladı. Başkan Şahin,  plan çalışmasının DOP (Düzenleme Ortaklık Payı) kesintisiz, plan fonksiyonlarını mümkün mertebe değiştirmeden ve mülk sahipleriyle sürekli istişare edilerek yapılacağını, bundan sonraki toplantıların daha küçük ölçekli gruplar halinde mahalle ve apartman sakinleriyle birebir görüşülerek yapılacağını vurguladı.   

BİNALARIN %87.4’Ü DEPREME DAYANIKSIZ

Pendik Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin,  toplam 543,200 m2’lik bir çalışma alanını kapsayan 10 bin nüfuslu Batı Mahallesi ile ilgili yaptığı sunumda şu bilgileri verdi: Alanda toplam 465 adet yapı ve yaklaşık 5.000 adet bağımsız bölüm bulunmaktadır. Yapıların %87,4’ü 2000 yılı öncesinde yapılan deprem statüsüne uygun yapılmamış kötü kalite, sağlıksız yapıları oluşturmakta, yapıların geriye kalan %12,6’sı ise 2000 yılı sonrası yapılmış ve 2013 yılında yeni projelendirilmiş ve inşaat çalışmalarına başlanmış yapıları kapsamaktadır.  Yapıların %10.8’i tek katlı, %12.7’si iki ve dört katlı, %6.9’u üç katlı, %33.8’i 5 katlı %20.4’ü altı katlı yüzde %2.8’i yedi ve sekiz katlı yapılardır.

Arazi kullanım analizi sonucunda alanın %45’ini konut alanları, %30’unu sosyal- kültürel tesisler, hastane, ilk ve ortaöğretim tesisleri, kreş, park ve spor alanları, %2.3’ünü ticaret, %22,7’sini ise yol ve otoparklar oluşturmaktadır.

Alanın mülkiyet yapısına bakıldığında toplam 445 adet parsel bulunmaktadır. Bunların 395 adeti şahıs, 22 adeti Pendik Belediyesi, 12 adeti Maliye, 16 adet parsel ise  IBB-Pendik Belediyesi, İBB-Şahıs, İl Özel İdare-Şahıs mülkiyetindeki hisseli parsellerdir. 


TOPLANTIDA GERGİN ANLAR

Batı mahallesindeki mülk sahiplerini bilgilendirme toplantısının soru – cevap faslında zaman zaman gergin anlarda yaşandı. Söz alan vatandaşlardan bazıları ‘ Her şeyin önceden planlanmış bitirilmiş olduğundan yakınarak, kendilerine danışılmadığını, mevcut durum hakkında da yeterli bilgi alamadıklarını’ ifade ettiler.

Belediye Başkanı Kenan Şahin’in sesini yükselterek konuşması da tansiyonu yükselmesine neden oldu. Salonda oturan dinleyiciler Şahin’i ‘ Lütfen sesinizi yükseltmeyin. Biz çocuk değiliz. Azarlar gibi konuşmayın’ diye uyardılar. Şahin bunun üzerine, kalabalık ve gürültüden dolayı sesini duyurabilmek için yükselttiğini ifade etti.

Dinleyicilerin bir tepkisi de Şahin’in konu dışına çıkmasına oldu. Şahin, Sapanbağları – Taşlıbayır – Çınardere’deki dönüşüm çalışmalarından söz edince; dinleyiciler ‘ Konumuz Batı Mahallesi. Bizde Batı Mahallesi sakinleriyiz. Lütfen bize Batı Mahallesi hakkında bilgi verin’ şeklinde uyarıda bulundular.

RANT ENDİŞESİ VAR

Batı Mahallesi’nde özellikle Pendik Burnu diye tabir edilen adını, ilçenin en sağlam zeminine sahip olmasına rağmen, kentsel dönüşümde öncelikli alan olarak ilan edilmesine bir anlam veremediklerini dile getiren vatandaşlar, öncelik verilecekse zemininin çürük olduğu bölgelere öncelik verilmeliydi. Biz bu alanda rant hesaplarının yapıldığı endişesini taşıyoruz dediler.

Toplantıda söz alan ve Pendik Bunu Çiğdem Sokak’ta mülkü bulunan Dr. Erol Ercan; “ Siz planları yapın. Gerisini bize bırakın. Biz kendi yapılarımızı plana uygun bir şekilde yaparız” diyerek mevcut gidişata tepki gösterdi. 


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.