Beyazıt'ın özel eşyaları  sergileniyor

Beyazıt'ın özel eşyaları sergileniyor

Topkapı Sarayı’nda tahta ilk çıkan padişah olan Sultan II. Beyazıt’ın 500’ncü ölüm yıldönümünde önemli bir sergi açıldı. “Beyoğlu’nu Kuran Sultan II. Beyazıt Han Sempozyumu” kapsamında açılan sergide, padişahın özel eşyaları sergileniyor.

Beyoğlu Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Galatasaray Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Topkapı Sarayı Müzesi ve Kültür Kenti Vakfı işbirliğiyle düzenlenen “Beyoğlu’nu Kuran Sultan II. II. Beyazıt Han Sempozyumu”nun ikinci sergisi Topkapı Sarayı’nda açıldı. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ın ev sahipliğinde gerçekleşen açılışa, İstanbul İl Kültür Müdürü Ahmet Emre Bilgili, Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Doç. Dr. Haluk Dursun, Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ethem Tolga, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yalçın Karayağız, Kültür Kenti Başkanı Bülent Katkak ve çok sayıda davetli katıldı.  


DÖNEMİN SANAT ESERLERİ

Serginin adı “Vefatının 500. Yıldönümünde II. Bayezid Han.” Sergi Topkapı Sarayı Kutsal Emanetler Dairesi Has Oda’da açıldı. 28 Ocak 2013’e kadar sürecek sergide Topkapı Sarayı Müzesi’nin zengin koleksiyonu içerisindeki Sultan II. Beyazıt Han’ın özel eşyaları, dönemin önemli sanat eserleri ile Topkapı Sarayı envanterine kayıtlı eserler yer alıyor. Okçuluğa büyük merakı ve kabiliyeti olan Sultan II. Beyazıt`a ait yay ve kılıçlar, Sultan II. Beyazıt’ın entarisi ve Şehzade Korkut’un tören kaftanı sergide yer alıyor. Yine, Sultan II. Beyazıt’ın altınla çekilmiş tuğrası, şehirciliğe verdiği önemi gösteren beratı, o döneme ait minyatürlerin yer aldığı kitaplar,  ünlü hattatlardan Şeyh Hamdullah tarafından yazılan Kur’an-ı Kerim serginin önemli eserlerinden birkaçı. Topkapı Sarayı Müzesi Hazine Bölümü`nde korunan Osmanlı Kabe Kilit ve Anahtar grubunun örneklerinden Kabe kilidi de sergide görülebilir. Sultan II. Beyazıt Han’ın Topkapı Sarayı’nda tahta ilk çıkan padişah olmasıyla da önem kazanıyor. 


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.