Bir ayda Türkiye'nin nüfusu kadar yolcu taşınıyor

Bir ayda Türkiye'nin nüfusu kadar yolcu taşınıyor

Türkiye'nin en büyük kenti İstanbul'un toplu taşıma araçları, günde ortalama 2.5 milyon yolcu taşıyarak, dünya sıralamasında Çin ve Hindistan'dan sonra geliyor.

Türkiye'nin en büyük kenti İstanbul'un toplu taşıma araçları, günde ortalama 2.5 milyon yolcu taşıyarak, dünya sıralamasında Çin ve Hindistan'dan sonra geliyor. İstanbul'da 1 ayda taşınan yolcu sayısı ise Türkiye'nin nüfusunu aşıyor.

Nüfusu 15 milyonun üzerinde olan İstanbul'da toplu taşıma araçları büyük öneme sahip. Dünyanın en büyük anakent şehirleri arasında gösterilen İstanbul'un yolcu taşımacılığı, Marmaray ve Metrobüs hatlarının genişletilmesiyle arttı. Daha önce günde 700 Bin civarı yolcu taşıyan Metrobüs, Beylikdüzü hattına kadar uzanınca bu rakam, 1 milyonu aştı. Daha önce açılışı yapılan Kartal-Kadıköy metrosu başta olmak üzere, 29 Ekim'de açılışı yapılan Marmaray ve raylı sistemlerin şehrin genel noktalarından iç noktalarına ilerlemesiyle günde en az 2.5 milyon kişi toplu taşıma araçlarını kullanmaya başladı. Bu rakam Ayda 75 milyon'a ulaşırken, Türkiye'nin son nüfus sayımı ortalamasının 76 milyon civarında olduğu tahmin ediliyor.

SABAH VE AKŞAM SAATLERİNDE YOĞUNLUK

Metrobüs ve toplu taşıma araçlarının en yoğun olduğu saatler ise sabah ve akşam saatleri oluyor. Günde taşınan yolcuların büyük bölümü Sabah 07.30 ile .09.30 ve akşam 17.00 ile 19.00 saatleri arasında toplu taşıma araçlarına biniyor. Yoğunluğun arttığı saatlerde, Büyükşehir Belediyesi tarafından kameralarla izlenen sistem sayesinde yoğunluk olan duraklara boş metrobüsler gönderilerek yoğunluk azaltılıyor. Çin ve Hindistan gibi ülkelerde tolu taşıma nüfusunun çok fazla olması nedeniyle tercih ediliyor. İstanbul, bu iki ülkeden sonra bir şehir olarak nüfusuna göre bir günde en çok yolcu taşıyan ülke sıralamasında üst sıralarda yer alıyor.

AVRUPA'DA DA DURUM FARKSIZ

Geçtiğimiz aylarda bir navigasyon şirketinin yaptığı araştırmada, trafikte bekleme süreleri bakımından İstanbul, Avrupa'daki trafiği en yoğun olan şehir olarak gösterilmişti. Ancak araştırmadaki Roma, Paris, Stuttgart, Brüksel, Hamburg gibi büyük şehirlerin toplam nüfusları ancak İstanbul'un nüfusuna ulaşılabiliyor. Araştırmalar, nüfus yoğunlu üzerinden yapıldığı takdirde İstanbul'daki trafik yoğunluğunun Avrupa'dakilere göre düşük olduğu sonucu ortaya çıkıyor. son zamanlarda hizmete giren toplu taşıma araçlarının taşıdıkları yolcu rakamlarına bakıldığında İstanbul trafiğinin rahatladığı da görülüyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.