Bu halk demokrasi dersi verdi, her ülkede olmaz

Bu halk demokrasi dersi verdi, her ülkede olmaz

31 Mart 2019’daki İstanbul seçimi 6 Mayıs günü iptal edildi, Ekrem İmamoğlu’nun mazbatası elinden alındı. Tarihi farkla yenilenen seçimi kazanan İmamoğlu, o zorlu süreci anlattı.

Ekrem İmamoğlu, 31 Mart 2019 günü yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini, 13 bin oy farkla kazandı. Ancak AKP'nin itirazı sonucu Yüksek Seçim Kurulu 6 Mayıs günü iptal kararı verdi. İmamoğlu, 23 Haziran'da bu kez 806 bin oy farkla seçimi kazandı. İmamoğlu, 6 Mayıs'ın yıl dönümünde o gün yaşadıklarını ve sonrasını SÖZCÜ HaftaSonu'na anlattı.

– İptal haberini alınca neler hissettiniz?

Sultanbeyli'de iftar sofrasındaydım. Haber gelince tabii üzüldüm. Bu emeğinizin çalınmasının derin üzüntüsüydü. Asıl üzüntüm ise demokrasi kurallarının çiğnenmesiydi. Aslında böyle bir ihtimali düşünmüştüm. Ama böyle bir durum hiç istemediğim bir şeydi. Çünkü bu demokrasinin yara alması demekti. Kazandığım seçimin iptali, demokratik kuralların da çiğnenmesi, demokrasinin yara alması demekti, bunu hiçbir zaman istemedim.

İmamoğlu, 2 yıllık süreci, Emin Özgönül'e değerlendirdi.

FARKLI KAZANACAĞIMI BİLİYORDUM

– Kollarınızı sıvayıp yeniden kampanyaya başladınız…

İlk seçime göre fark atacağımı da görüyordum. Ben bir milyon civarı tahmin etmiştim, 806 bin oldu.  Açık farkla kazanacağımı biliyordum ama demokratik kuralların çiğnenmesini de istemezdim. Sonuç sadece mağduriyet, toplum refleksi değildir. Halk aynı zamanda bir demokrasi dersi de verdi. Bu durum kolay kolay hiçbir ülkede olmaz. Bizim demokrasimizin esas temsilcisi halktır. Halk da cevabını vermişti.

SALGIN, PLANLARIMIZI VE ÇALIŞMALARIMIZI ETKİLEDİ

İmamoğlu, küresel salgının bütün planlarını, çalışmalarını ve ileriye yönelik işlerini etkilediğini kaydetti. “16-17 aydır İstanbul dışına çıkmadım. Umudum, dünyanın bu illetten kısa sürede kurtulması'' ifadesini kullandı.

YOLUMUZ UZUN GENÇLİĞİMİZ VAR
Ekrem İmamoğlu, İstanbul seçiminin iptal edilmesinin ardından Beylikdüzü'nde halkla buluştu. İmamoğlu tarihi konuşmasında, kollarını sıvayarak şunları söyledi: Yolumuz uzun, heyecanımız yüksek, gençliğimiz var. Asla vazgeçmeyeceğiz…

16 MİLYONLUK İSTANBUL'A İTİBAR KAZANDIRDIK

– Yaklaşık 22 aydır 16 milyonluk bir şehri yönetiyorsunuz. 22 ayda size göre ‘kesinlikle' neler oldu? 

Aslında çok şey oldu. Her şeyden önce şeffaflık ve itibar dönemi başlattık. Benim en büyük iddiam demokrat bir belediye başkanı olmaktı. Demokrat başkan demek aynı zamanda 16 milyon insanın söz sahibi olması demektir. Bu şehre 22 ayda itibar kazandırdık. Bunun karşılığını da ulusal ve uluslararası düzeyde alıyoruz. Ulaşımdan çevreye, finansa kadar bunu sağladık.

– 806 bin oy farkla seçimi kazandınız. Bugün anketler ne diyor?

Biz içi dolu bir İstanbul faaliyeti içindeyiz ve bunu yarattık.  Farklı metotlarla, analizlerle her şeyi de inceliyoruz. Şunu net olarak söyleyebilirim, biz yükselen bir boyuttayız. 23 Haziran'ın da ötesine geçtik. Halkımıza ‘İstanbul senin' dedik. Halkımızın da desteği bizimle…

27 Haziran günü mazbatasını alan İmamoğlu, İBB'nin önünde milyonlarla buluştu.

22 AYDA ÇOK ŞEYLER OLDU

– 31 Mart'taki İstanbul seçimlerinin iptali sonrası, 6 Mayıs'ta kameraların karşısına geçen AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, “Hiçbir şey olmasa bile, biz diyoruz ki kesinlikle bir şeyler oldu” dedi. Seçiminin unutulmazları arasında giren bu sözü nasıl değerlendirdiniz? 

Kazandığım seçimi “Hiçbir şey olmasa bile kesinlikle bir şeyler oldu” diyerek türlü iftiralar atarak, her gün yeni bir iddiayı gündeme getirerek, iptal ettirdiler. Bu sözün içi bomboş bir laf olduğu da anlaşıldı. Bizi oy çalmaktan, FETÖ'ye kadar her şeyle suçladılar. Peki bu konularda 2 yıldır bir soruşturma var mı, bir kişi hakkında dava açıldı mı, bir kişi yargılanıp ceza aldı mı? Kime ‘hırsız' dediniz? ‘Oy çaldılar' diye iftira attınız? Bu ifadeleri kullananlar tarihe kara bir leke olarak geçmiştir. Şimdi ben de “Hiçbir şey olmasa bile, kesinlikle bir şey oldu” diyenlere şöyle sesleniyorum. İstanbul'da 2 yılda hiçbir şey değil, kesinlikle çok şeyler oldu.

SEÇİMİN SEMBOL YORUMU

AKP'li Ali İhsan Yavuz'un “Hiçbir şey olmasa bile, biz diyoruz ki kesinlikle bir şeyler oldu” ifadesi İstanbul seçiminin sembolü oldu, sosyal medyada üzerine çok sayıda espri yapıldı. Sanatçı Şahan Gökbakar'ın Yavuz'un taklidini yaptığı video binlerce kez paylaşıldı. O ifadeyi kullanmadığını savunan Yavuz ise “Biri ispat etsin, istifa edeceğim, CHP'liler üretti. Cümleleri yan yana getirerek, biraz da kendileri ekleyerek, bana atfettiler” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.