Ebabil kuşları için restorasyon sonbahara ertelendi

Ebabil kuşları için restorasyon sonbahara ertelendi

Tarihi Galata Kulesi’nde yuva yapan ve üreme mevsiminde olan Ebabil kuşları için, kulenin dış kısmındaki restorasyon sonbahara ertelendi.

Tarihi Galata Kulesi’nde yuva yapan ve üreme mevsiminde olan Ebabil kuşları için restorasyon sonbahara ertelendi. Simurg Kuş Yuvası Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Alaz Uslu, "Biz şu an sadece kulenin dış kısmındaki restorasyon çalışmalarını ertelettik. Bu sayede ebabil kuşları yuvalarına ulaşacak ve yavruları sorunsuzca büyüyebilecek” dedi.

Simurg Kuş Yuvası Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Alaz Uslu, Galata Kulesi’ndeki ebabil kuş yuvalarıyla ilgili olarak ANKA’ya konuştu. Restorasyon çalışmalarının ertelenme süreciyle ilgili Uslu, Kulenin dışındaki restorasyon çalışmalarının durdurulması, iç restorasyonun devam etmesi kararı verildi. Bu dış restorasyon, ebabiller ülkemizi sonbaharda terk ederek Afrika’ya göç edecekleri için o zamana kadar ertelendi” dedi.

Galata Kulesi’ndeki restorasyon çalışmalarının ebabil kuşlarını tehdit edeceğinin altını çizen Uslu, “Öncelikle Galata Kulesinin çevresinde yuva yapan ebabil kuşlarının yuva sayısıyla ilgili net bir bilgi olmadığı vurgulayan Uslu, “Bununla ilgili çok ciddi bir çalışma yapmamız gerekir. Fakat, bir gözlem yaptığımız zaman tahmini olan 100’e yakın yuvanın varlığını söyleyebiliriz. Bu 100 yuvanın içerisinde minimum 2 yavru olsa en az 200 yavrunun Galata Kulesi’nde yaşam savaşı verdiğini söyleyebilirim” dedi.

İÇ KISIMDAKİ RESTORASYON DEVAM EDİYOR

Restorasyon çalışmalarını görüşmelerle ertelemeyi başardıklarını ifade eden Uslu, “Restorasyon çalışmalarının çok az bir kısmı Galata Kulesi’nin cephesinde olacak. Asıl restorasyon çalışması kulenin içinde. Biz şu an sadece kulenin dış kısmındaki restorasyon çalışmalarını ertelettik. Bu sayede ebabil kuşları yuvalarına ulaşacak ve yavruları sorunsuzca büyüyebilecek” diye konuştu.

İskelenin böyle bir zamanda kurulmasının yanlış olduğu ve kaldırılması gerektiğiyle ilgili dilekçe verdiklerini belirten Uslu, “Bu dilekçeyi CİMER üzerinden bildirdik. Sosyal medyada bir algı oluşturduk. Sonrasında da internet üzerinden (change.org) bir imza kampanyası başlattık. Daha sonra oradan çok ciddi bir kamuoyu baskısı oluştu. Bunun haricinde de artık bir toplantının varlığı söylendi” dedi.

Uslu, yapılan toplantının sonuçlarını şöyle paylaştı:

“Kulenin dışındaki restorasyon çalışmalarının durdurulması, iç restorasyonun devam etmesi kararı verildi. Bu dış restorasyon, ebabiller ülkemizi sonbaharda terk ederek Afrika’ya göç edecekleri için o zamana kadar ertelendi. Restorasyon çalışmalarında mevcut ebabil yuvalarını yerini koruyarak asla o yerleri doldurmadan korunarak yapılması yönünde bir karar çıktı. Kuşlarla ilgili danışmanlık vermek üzere Simurg Kuş Yuvası Derneği’de kurula alınmış oldu.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.