"El Yapımı Kağıt" sanatı yeniden hayat buluyor

"El Yapımı Kağıt" sanatı yeniden hayat buluyor

Kağıthane Belediyesi'nin desteğiyle Uygur Türkü Oğuzhan Turgul eski pantolon ve gömleklerde kağıt üretiyor.

Adıyla bütünleşen Kağıthane’de, eski kumaşlardan kaybolmaya yüz tutan el yapımı kağıt üreten Uygur Türkü kağıt ustası Oğuzhan Tuğrul, yok olan sanata yeniden hayat veriyor. Pantolon, gömlek gibi eski kumaşlardan kağıt yapan kağıt ustası, Türkiye’ye özgü geleneksel bir kağıt üretmeyi amaçlıyor.

Türkiye’de kaybolmuş bir sanata yeniden hayat veren el yapımı kağıt ustası Oğuzhan Tuğrul, Kağıthane Belediyesi’nin desteğiyle, kendisine tahsis edilen el yapımı kağıt atölyesinde ailece, eskimiş kumaşlardan kağıt üretiyor. Eski pantolon, gömlek ve çeşitli kıyafetleri keserek hamur haline getiren Oğuzhan Tuğrul, buradan ürettiği kağıtla kaybolmuş bir sanatı gün ışığına çıkarırken, diğer taraftan da geri dönüşüme katkı sağlıyor.

Eşi Aynur Tuğrul’la birlikte bir hayli meşakkatli süren kağıdın üretim işlemini anlatan kağıt ustası Tuğrul, “Kağıt eskiden paçavradan yapıldığı için pamuklu, keten kumaşları parçalıyoruz. Ondan sonra bir dövücü aletimiz var. Dövücü aletin içine konulan parçalar dövülerek hamur haline geliyor. Daha sonra bu hamurları bir süzgeç vasıtasıyla süzerek kağıt haline getiriyoruz. 2 günde kuruyor ve kağıt haline geliyor” şeklinde konuştu.

“KAĞIDIN İCADIDNAN BERİ TÜRKLER ÇİN SEDDİ’NNİ BATISINDA KAĞIT ÜRETİYOR”

El yapımı kağıt ustası olan Oğuzhan Tuğrul, Türklerin kaybolmuş bir sanat olan el yapımı kağıt üretimine gereken önemi vermediğini belirterek, “Uygur Türklerindeniz. Ailecek burada 550 sene sonra kaybolmuş bir sanatı, Kağıthane’de canlandırmak üzere bulunuyoruz. İcadından beri Türkler Çin Seddi’nin batısında kağıt üretiyorlar. Her ne kadar Çin’e mal edilmiş olsa bile Türkler başından beri kağıt yapıyorlar. Hatta Uygurların matbaacılık birikimleri de var. Bizim için Kağıthane’de bu işi yeniden başlatmak çok anlamlı oldu. Belediye başkanımız sağ olsun çok ileri görüşlü bir hareketle bize bu fırsatı verdi” diye konuştu.

“GELENEKSEL TÜRK SANATLARINDA KULLANILAN KAĞITLAR YURTDIŞINDAN GELİYOR”

“Biz burada Türk kitap sanatları konusunda son 20-30 senede çok önemli gelişmeler kaydettik” diyen kağıt ustası Tuğrul , hat, ebru, minyatür gibi geleneksel sanatlarda, geleneksel bir kağıdın üretilmediğini ifade ederek, “Maalesef geleneksel Türk sanatlarında kullanılan kağıtlar yurt dışından geliyor. Biz de dedik ki artık Türk kağıdının yeniden canlandırılması, yeniden doğmasında fayda var. Dolayısıyla buradaki amacımız halkımıza, ilgilenen kişilere kağıdın nasıl yapıldığını ve kağıt yapmanın ne kadar kolay olduğunu anlatmak. Türk kağıtçılığının bir noktaya gelmesini sağlayıp, dünyada oluşmuş kağıt pazarları var. Ülkemiz insanları da bu pazarlarda ürettikleri ürünlerle yer alırsa hem milli gelirimize bir katkı olacak, hem de kültürel anlamda moralimiz düzelecek” şeklinde konuştu.

EL YAPMI KAĞIDI AİLE MESLEĞİ OLARAK İCRA EDİYORLAR

Oğuzhan Tuğrul, bu sanatın kaybolmaması için eşine ve çocuklarına da öğrettiğini söylüyor. 10 yaşındaki kızı Bilgehan da tıpkı anne ve babası gibi kağıt yapımına ilgi duyarak, okuldan arta kalan zamanlarını atölyede geçiriyor. 4 yaşında kağıt yapımını öğrendiğini dile getiren Bilgehan, “Eskiden evin çatısında babam yapıyordu. Önce hamur sanmıştım. Sonra ben de yapmaya başladım” dedi.

Oğuzhan Tuğrul, Kültür Bakanlığı’ndan kaybolmaya yüz tutmuş el yapımı kağıt sanatına sahip çıkılmasını isteyerek, Türkiye’ye ait milli bir kağıdı üretmeyi amaçladığını söyledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.