En fazla ekolojik pazar İstanbul'da

En fazla ekolojik pazar İstanbul'da

Son yıllarda organik tarım ürünleri tüketimine yönelik artan ilgi, Türkiye'deki ekolojik pazar sayısının yarısını İstanbul'a taşıdı.

 Son yıllarda organik tarım ürünleri tüketimine yönelik artan ilgi, Türkiye'deki ekolojik pazar sayısının yarısını İstanbul'a taşıdı. Aynı zamanda, kültür alışverişi yapılarak da şehirli insanın doğal ürünlere ulaşımını sağlayan pazarlar daha da genişlemenin formülünü 'tohum'da buldu. Ekolojik Üreticiler Derneği, tohum takas şenlikleri düzenleyerek bir ilke imza attı. Gelinen noktada artık şehirliler bile köylülere tohum satabiliyor. Ancak en büyük problem artan girdi maliyetleri ve mazot. Organikçiler, pozitif ayrım beklediklerini belirterek, "Domatesin domates tadında, yeşilin yeşillik tadında yenmesi için başka çare yok." diyor. 

Ekolojik Üreticiler Derneği (EÜD), Türkiye genelinde sayıları 13 olan ekolojik pazar sayısına katkı sağlayarak 3 yeni pazar açılmasının önünü açtı. Zeytinburnu, Maltepe ve Kadıköy'de kurulan pazarlarda Mersin'den Afyon'a, Ankara'dan Kalecik'e kadar her bölgeden gelen üreticiler organik ürünlerini bu pazarlara getiriyor. Haliyle büyük ilgi gören pazarlar, kimi zaman yemek tarifi alınan, kimi zaman da 'dokunarak' alışverişin yapıldığı mekanlar haline geldi. 

"TOHUMLAR TAKAS EDİLECEK"
Ekolojik ürünlerin pazarda yer bulması, işin içindeki dernekleri harekete geçirdi. Sürdürülebilir tarım imkanlarının devamı için yola çıkan organikçiler, şehirli ile köylüleri bir araya getirdi. Amaç tohumları değiş tokuş yapmaktı. Ama ilk zamanlar sadece köylüler kentlilere tohum satabiliyordu. Bir süre sonra işi seven kentliler de bağ bahçede ürün yetiştirip tohum üretmeye başlayınca durum dengelendi. EÜD, bu sayede bir ilke de imza atarak tohumların takas edilmesi ile hem sağlıklı bir ekolojik bir alışverişe imkan sağladı hem de insanlara güzel bir mesaj verdi. 


EÜD Başkanı Levent Gürsel Alev, 2009 yılında başladıkları tohum takas şenlikleriyle konuyla ilgili farkındalığı artırmaya çalıştıklarını ifade etti. 2 yıldan bu yana 6 yerde tohum takası yaptıklarını belirten Alev, "Bu konu EÜD olarak bir başarı hikayesidir. Şimdi bir adım ileri giderek tohum istasyonları kurma konusundaki tecrübelerimizi değerlendirmeyi planlıyoruz." dedi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.